pondělí 24. června 2019

knihovna - A. Stainforth: Ďáblova nevěsta

Co číst v létě? Romantiku!



Venku vedra, doma divočina… mé mozkové kapacity stačí pouze na romantické čtení. A teď to mohlo vyznít pro autora špatně a to jsme ještě ani s recenzí nezačali. To zase pr! Každý žánr má svá pro a proti a každý má i kritéria, podle čeho je my, čtenáři, hodnotíme. No ne? Nesrovnáváte detektivku s erotikou a romantiku s thrillerem. Nebo ano? Jak to máte vy? Řešíte knihu podle nějakých obecných kriterií nebo to máte jako já a co žánr, to samostatná kategorie?

 zdroj obrázku klik



Očekávání:

V současné situaci? Odpočinek! Relaxace. Pohlcující příběh. Trochu napínavý, možná špetička humoru a rozhodně romantika. Tady nemá jít o žádné pikantnosti, proto leží značná část očekávání v uchopení příběhu. Budou tam klišé? Bude mě bavit? Půjde spíše o něžnou romantiku nebo něco akčnějšího? Z anotace to úplně vyčíst nešlo, za což jsem rozhodně ráda. Někdy bych autorům anotací s chutí jednu vrazila lopatou!

Skutečnost:

Karina Potterová je otčímem donucena, aby se provdala za lorda Roberta z Rosebery. Přestože jej Karina nikdy neviděla, nemá na vybranou, musí otčíma poslechnout. Pověsti o lordu z Rosebery však v dívce probouzí hrůzu. Je skutečně ďábel? Láká na své sídlo panny, aby je připravil o nevinnost a život? Karinu ochromí strach. Navíc ji cestou na Robertovo sídlo doprovází tajemný přízrak. Kdo se skrývá pod jeho maskou?… celá anotace např. tady.

Nejprve se krátce zamyslíme nad označením „letní čtení“. Nerada bych, aby to autor chápal coby urážku. Všímáte si, jak opakuji jednu věc během krátké chvíle podruhé? Jo, to vedro se na mně rozhodně podepisuje víc, než bych očekávala. Snažila jsem se zapojit skorovševědoucícho strýčka Googla, ale našel jen články typu: 15 knih k vodě. 10 knih na léto. Oddechová literatura… Tak použijeme selský rozum! Co pod tímto pojmem vidím já? Pohodu, relax. Knihu, u které nemusím namáhat mozek haldou postav a celou řadou popleteností. Chci odlehčit mozek. Užít si, usmívat se a nechat děj plynout – tohle plus vše v odstavečku Očekávání (výše) splňuje Ďáblova nevěsta na výbornou.

„…„Co chcete?!“ vykřikla Karina a rychle se postavila na nohy. Muž se už nezdál být tak vysoký převyšoval ji jen o půlku hlavy. Celou dobu nic neříkal, jen se na ni šklebil a v očích se mu objevila nebezpečná touha po krásné mladé dívce.
„Svlíkni se!“ sykl, až Karina zděšeně ustoupila.
„Tak dělej! Svlíkni se!“…“

Skvěle rozehraný romantický něžný příběh okořeněný kapkou tajemna a napětí. Ano, někteří budou tušit pointu. A jiní (jako já) budou mít tak vařený mozek, že to trefí jen z poloviny… anebo nakrásně vůbec. To je jako u Nenechám tě odejít… někdo v recenzi uváděl, že tušil… a já byla vedle jak ta jedle. Závěry se liší kus od kusu a každý máme jinak unavené mozkové závity a bujnou fantazii.


Přemýšlím, co knize vytknout. Že byla krátká? Tak to u dobrých věcí bývá. Ty horší se vlečou jako týden do výplaty a o sto stránek méně by bývalo bylo skvělé řešení… A pak jsou autoři, kteří mohli klidně padesát a více přidat, a vůbec nic by se nestalo. Naopak, čtenář by se tetelil blahem. Takhle jsem to slupla jako malinu a teď co? Co by – najít něco dalšího!

„…„Víš, co to je?“ vykřikoval otčím vzrušeně, když vtrhl do jejího pokoje. Nepřestával při tom stále nahlížet do popsaného listu.
„Dopis od Roseberyho! Vyslal sem dnes jako předvoj svého sluhu, který nás měl informovat, že dorazí dřív, než jsme ho čekali.“
Karině se stáhl žaludek nevolí. Musela zadržet dech a pak se pomalu zhluboka nadechovat…“

Tak kolik? Čtyři. Na pět tomu chyběla maličko vášnivější jiskra – v překladu: zamilovali se do sebe moc rychle, moc snadno a moc brzo. Jsem zhýčkaná jako svi*a… smí se to do recenze napsat? Jednoduše mám ráda, když jim ta láska a poznání, že se miluji, chviličku trvá. Ovšem jinak mohu s klidným srdcem říct, že se s autorem potkáme rozhodně ještě potřetí a jsem si vážně jistá, že ani to nebude naposledy! 


Nakladatelství:  David Kaps
Žánr: romantika
Rok vydání: 2018
Počet stran: 212, ebook ve formátu epub 214
Série: Prokleté nevěsty, díl první



7 komentářů:

  1. Obdivuji každého, kdo dokáže v tom horku dělat cokoliv, natož číst :D. Jsem ráda, když přelouskám své oblíbené blogy a sjedu stránky základy a gymplu a mám dost :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vedro je zatraceně úmorné - za mě - číst jde... pomalu, ale jde - horší je to se psaním :D to se vleče a člověku to nemyslí. Vyjadřovací schopnosti na úrovně houpacího koně nebo bublajícího bahna :D

      Vymazat
  2. Och.. Tak tomu říkám sbírání čtecí inspirace. Pokud na knihu někde narazím, tak si ji rozhodně přečtu. :) A no, jo, myslím, že do své recenze můžeš napsat co chceš. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé - tak to jsem jedině ráda, Alexander je neuvěřitelně milý člověk a skvělý autor. Kniha má z mého pohledu pár nedostatků, ale i předností, které to na druhou stranu vynahrazují, takže si ji člověk užije a není naštvaný, že promarnil čas :)

      Vymazat
    2. Já od něj právě četla Bosse a Alfa Bosse a přestože jsem to přečetla, tak jsem z toho na větvi fakt nebyla.A dost mě to mrzelo, protože obálka obou knih je fakt hezká a i anotace lákavá... Takže chci dát autorovi ještě šanci. :)

      Vymazat
    3. Boss mě bavil - na Alfa Bosse se chystám a pravda je, že ty obaly nemají chybu - ta modrá, chlap v obleku - čert vezmi, že je to mm romance :D Dej - za ten pokus nic nedáš, buď tě nadchne, a nebo se utvrdíš v tom, že ti jeho styl nesedne a pak se nedá nic dělat - nemůžeme všichni chválit všechno - to by potom nebylo o čem diskutovat :) :D

      Vymazat
    4. Přesně tak. Naprosto souhlasím. :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)