čtvrtek 1. srpna 2019

knihovna - J. Miller + J. Feifer: Pan Slušňák

Slibují pikantní erotický román... chilli si mám donést vlastní?

Masivní reklama, sliby, anotace, obal – něco vás naláká a vy si slibujete a pak? Pak to buď dostanete, nebo máte chuť dát někomu přes uši. Jak pochodil Pan Slušňák? Obal je takový všelijaký. Neuráží, ani nenadchne. Anotace už je o něco lepší, ale všichni víme, jak to s nimi je. Lepší je nebrat moc vážně. Ideálně si knihu osahat a rozhodnout se. Já se řídím instinktem. Sjedu jedním okem obal, druhým anotaci… pokud mě osloví, jdu do toho. Zpravidla než se ke knize dostanu, zapomenu, o čem měla být. Je to celkem výhoda. To máme teorii. Jdeme se na věc podívat prakticky!
zdroj obrázku klik

Očekávání:


Ať se práší za kočárem – sem s pikantní erotikou, nemůžu se dočkat! Šokujte mě!

Skutečnost:

Lucas Callahan se vzdal snoubenky a budoucnosti na maloměstě a s právnickým titulem se rozhodl zkusit štěstí v New Yorku. Uchytí se v časopise Empire a věří, že je jen otázkou času, kdy se z nejnižší pozice vypracuje na slavného novináře. A pak jednou v noci vyrazí do centra a seznámí se v baru s nádhernou brunetkou, která ho vezme k sobě domů… Carmen Kellyová chtěla být investigativní žurnalistkou, ale místo toho píše v časopise Empire sloupek o sexu. Její poslední příspěvek je o politováníhodném – a neuspokojivém – setkání s rozpačitým nemotorným chlápkem, který je sice celkem pohledný, ale v posteli příšerně nezkušený... celá anotace klik sem

Nuže – v šoku tedy rozhodně jsem. Koho jste potkali? Co vám to nalhali? Aneb legendární hláška z archivního Mrazíka. Půjčila jsem si ji bez svolení. Prosím vás, kdo zařazuje knihy do kategorií? Už Prokurátor sliboval erotiku a bylo to spíše detektivní drama se stopami thrilleru. Tady nám slibuji znovu erotické vášně mezi dvěma novináři a už to je… vedle jak ona pomyslná jedle.

„…Pokud chce Lucas strkat noc do nějaké části jejího těla, musí setsakra dobře vědět, co má dělat, až tam bude. Není snadné kritizovat někoho s takovou převahou…“

Carmen je novinářka. Lucas je však pouze ověřovač faktů a o kariéře novináře teprve sní. Že se v knize spolu dva vyspí víc než jednou z ní ještě nutně nedělá erotický román a vězte, že v tomto případě je špatné zařazení zatraceně škoda! Knihu to staví do úplně jiného světla. Čekáte něco jiného, než dostanete a jste oprávněně naštvaní, přestože kvalitativně si příběh vůbec nevede zle.

Ano, má pár nedostatků. Chvílemi působí stejně neohrabaně a neobratně jako hlavní mužský hrdina. Jako by ho psali dva lidé (technická – oni ho psali dva lidé) a nemohli se občas dohodnout, jakou půjdou cestou. Bude to tedy erotická romantika? Ne – vyhrají intriky, drama a vážnost. Ale ne, já ti říkám, že to bude romantika kořeněná trochou intrik a pár klacků pod nohy se taky hodí. To tedy ne, trvám na tom, že… bla, bla, bla a tak pořád dokola. Krouží kolem sebe jak dva supi, všechno rozmlátí a z těch střepů se pak snaží uplácat závěr.

„…Lucas o tom kulinárním trendu četl v Empiru, před pár lety. Jídlo bylo zčásti vědecký experiment a zčásti moderní umění a Lucas netušil, proč chce někdo utrácet jmění za to, že jí křížence mezi obrazem od Kandinského a Petriho miskou…“

A průšvih je pak na světě. Příběh trpí, čtenář se vzteká, hlavní postavy se motají hlava nehlava. Fandové seriálu Sex ve městě mají pocit, že pan Božský si šel někam vykouřit doutník a vypít skotskou a jeho mladší a nezkušenější já se pokouší ho nahradit a aby to nebylo úplně klišé, tak tu myšlenkou se sloupkařkou píšící o sexu trochu pozměníme, ať to není tak zcela očividné.

Dáme si komickou vsuvku – na zadní straně se píše: „Od téhle knihy jsem se nedokázal odtrhnout!!! Byl jsem celý týden v háji, nic jsem nestíhal, strašně se mi líbila.“ Kevin Kwan. Milý Kevine, sorry, ale to myslíš vážně? Kniha se ti tak neuvěřitelně líbila, že jsi nic nestíhal a přesto ji četl týden? Jakože… cože? Pokud by se někomu kniha doopravdy líbila až tak, je to záležitost na jedno odpoledne plus večer či dva večery. Ne na týden. Týden jsem ji louskala já a z toho dva dny jsem měla pauzu, protože mě autoři štvali! Podobné hodnocení nemluví dvakrát ve prospěch knihy, když se nad ním zamyslíte. A to už je druhý zádrhel.

„…„Do hajzlu,“ řekl Lucas.“To je fakt deprimující. Jsem ověřovač faktů v časopise plném neověřitelných faktů! Ale stejně, někdo by se tu měl zastat poctivosti, a když to neudělám já…“

Slušňáku, ve stylu sloupků v knize píšu tyto řádky. Příběh se dá zaobalit do jednoho slova – ROZPAKY. Slibovali peprnou erotiku, provokativní sexuální vztah a kdesi cosi dalšího. Škoda. Nedodali. Nicméně i přes počáteční nudu a pár sprostých slov, která jsem vypustila z úst, si nebyl zase tak špatným společníkem. Pokud se člověk odpoutal od nálepky erotický román a naprosto ji ignoroval, dostal celkem silný příběh. O dospívání, životních lekcích, poznávání, vztazích, důvěře, intrikách, překážkách, zádrhelech, zklamáních… Nebylo to s tebou vůbec zlé. Nemůžu ti dát víc než tři a půl kousku, ovšem nebuď smutný. Vedl sis statečně navzdory kartám, které ti rozdaly.




Autor: Jennifer Miller, Jason Feifer
Původní název:  Mr. Nice Guy
Nakladatelství:  Knihy Dobrovský
Žánr: erotika
Rok vydání: 2019 (originál – 2018)
Počet stran: 339
Série: není
Edice: Kontrast
Překlad: Blažena Kukulišová



4 komentáře:

  1. Já to tvoje popisování prostě žeru! :D Neboj, zase přijde ke čtení něco, co bude stát za víc, než tři a kousek kachničky :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsem zase provedla? :D :D Nebojím, na jedné zrovna pracuju! :D

      Vymazat
  2. Taky jsem ji měla rozečtenou asi týden, nakonec jsem ji vzdala asi ve čtvrtině, protože jsem se nemohla nějak začíst. Možná ji zkusím někdy později, ale nevím, nevím...:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji odložila na dva dny - musela jsem vychladnout - nadechnout se - zapomenout na reklamy a zkusit to z jinýho pohledu a vyšlo to :) ;)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)