čtvrtek 14. listopadu 2019

knihovna - A. Martinez: Nejtemnější úsvit

Další série - jako vážně?

Tak se pro začátek uklidníme – podle všeho to má jen dva díly a oba již vyšly. Protože mám za sebou jen díl číslo jedna, netuším, jak skončí díl druhý, nicméně na úvod a bez spoilerů – tady důrazně nedoporučuji skákat a začínat dvojkou! To by byl kardinální průšvih. Dodržet, vydržet a my jdeme na recenzi!

zdroj obrázku klik


Očekávání:

Romantika lomeno erotika. Klasika – podle počtu stran navíc jednohubka. Obligátní: hlavně, ať nejsem nasraná!

Skutečnost:

Charlotte se stalo to nejhorší, co se může matce přihodit – když se na vteřinu podívala jinam, kočárek s jejím půlročním synem zmizel. I po deseti letech je chlapec stále pohřešovaný a zdrcená Charlotte se plně soustředí na svou práci. Stala se z ní úspěšná pneumoložka, která však odmítá léčit děti, protože nesnese pobyt v jejich blízkosti. Nic nedokáže zaplnit to prázdné místo, které v ní zanechala ztráta dítěte… Jenže pak potká Portera Reese… celá anotace např. tady.

Protože jak mě knížka naštve, je to celkem na houby. Nutno říct, že tady je to tak padesát na padesát.
Jednohubkou jsem ji nazvala naprosto správně. Kdyby se autorka maličko posnažila, klidně by vše hravě vměstnala do jedné knihy. Ale ne. My budeme nasírat čtenáře a tahat z nich prašule… a uděláme to na díly alespoň dva!

„…„Tolik toho víte o japonském hovězím mase, ale neumíte ugrilovat burger?“
Mírně pokrčil rameny. „Co na to říct? Rodiče selhali. Internet ale ne.“…“

Vše začalo slibně, pozvolna, krásně. Vyhnuli jsme se obvyklému klišé, kdy si postavy od první schůzky chtějí vyměňovat všechny tělní tekutiny a žít spolu až do skonání světů. Ne, tady to šlo parádně, jak to jít mělo. Byl patrný vývoj. Jak děje, tak postav a jejich vztahu. Vše navíc opředeno netradičními dramaty obou hrdinů. Potud to tedy bylo fajn. I špetka erotiky se konala. Nic přehnaného, leč potěšilo.

„…Klacky a kamení způsobí zranění, slova mi však neublíží. Kdokoli tuhle říkanku vymyslel, je nestoudný lhář. Slova jsou často nejostřejší zbraní ze všech…“

A potom přišel konec a já začala skřípat zuby takovým způsobem, že mít zubaře (šel do důchodu a nemám stále náhradu), tak dostanu kolosální sprdunk! Nemám nic proti opravdovému dramatu. Dokonce nečekané zvraty, průlomy, průsery a akce v knihách zbožňuji, ale vše má svou hranici. Neříkám, že tou hranicí je uvěřitelnost, nejsem padlá na hlavu z višně… jenže tady autorka už šlápla vedle a je to podle mě moc. Přes čáru. Absurdní.

„…„Když už jsem tady uvízla, proč si dneska nevyrazíš s Tannerem? Zajděte si na diskotéku nebo tak něco.“
„Ehm… protože je mi čtyřiatřicet a diskotéka se tomu neříká od doby, co mi bylo asi tak mínus deset.“…“

Upřímně neváhám a jdu hned do druhého dílu, protože jsem neskutečně zvědavá, jak si s tím poradí a
co za canc z toho vytvoří, neb dle mého názoru z toho nemůže vybruslit se ctí. Můžu se mýlit a rovněž nemusím. Počkejte si na další recenzi, jakmile knihu přelouskám!

„…„Chci je dneska všechny, nebo je sem netahejte vůbec. Central Electric má, co potřebujeme.“ Neměli. „Na skladě.“ Vážně jsem si ty sračky cucal z prstu. „Mám toho čekání až po krk.“

Závěrem tedy toto: romantický příběh, který má do poslední chvíle hlavu a patu. Vyvíjí se skvěle a potěší oko i srdce nejednoho romantika, jenž má rád knihy se špetkou erotiky. Jestli je závěr podle vašeho gusta nebo budete brblat, jako brblám já? Sem s názory, ráda rozvedu diskusi. Zatím bych knize dala tři a půl a uvidíme, co budu říkat po druhém dílu.

PS: jak stálo v úvodu samotném – ne aby někoho napadlo začínat na přeskáčku, tady to skutečně nepůjde!

„…Zažehl zapalovač, podržel oranžový plamen těsně pod špičkou cigarety visící mu z ústa a zamlumlal: „Je to úžasná režisérka, celkem ujde v posteli, ale je šílenější než tygr na drogách. Navrhuji, aby ji nenasral víc, než už se ti to podařilo.“…“

Autor:  Ali Martinez
Nakladatelství:  Ikar CZ (web – klik)
Žánr: romantika
Rok vydání: 2019 (rok vydání originálu 2019)
Počet stran: 240, ebook ve formátu epub 208
Série: Nejtemnější úsvit, díl první
Překlad:  Anna Poskerová


Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji eshopu Palmknihy.cz


4 komentáře:

  1. Tygr na drogách? To asi brzy začnu používat! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha! Další položka na seznam Co za výrazy jsem naučila Janinku díky knihám :D

      Vymazat
  2. mamce se to dost libilo, oba dily :-) ale kazdy samozrejme 'zereme' neco jineho :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím uznat, že dvojka byla lepší a kdybych nebyla fakt čistokrevný cynik, užila bych si víc i jedničku :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)