pondělí 2. prosince 2019

knihovna - K. Luka: Lovec věna

Ebook z jihu Čech!

Opět jdeme na jih doplnit recenzní kousek do čtečky. Tentokrát se na zoubek podíváme nějaké té romantice, a i když bude dopředu převládat jemná skepse, nelze vyloučit milé překvapení. A protože jsem se s předchozí knihou (Zřídla) trošku prala (a pšt, peru se i se současnou), odskočila jsem si na dva večery právě k Lovci věna. Byla to dobrá volba?


zdroj obrázku klik

Očekávání:

Nic „harlekýnkovitého“!

Skutečnost:

Madelyn je dívka z dobré rodiny, která si zakládá na rodinném jménu i společenských konvencích, ale rozhodne se dát lásce přednost před vším ostatním. Prchá z domu, aby se mohla vdát za tajného snoubence, ale svatba je jen začátek a před Madelyn náhle stojí otázka jak, a zda vůbec, dokáže žít s tím, koho si vzala… celá anotace např. tady.
Byla – díky bohu za ty dary, byla! Ovšem nalijme si čistého vína a nelžeme si do kapsy – kdo z nás se nedívá na romance skrz prsty? Máme k nim předsudky a zpravidla je bereme jako tzv. oddechové čtení. Je to míněno jako urážka? Za mě rozhodně ne. Já bych je nazvala lépe – uklidňujícím čtením. Jak vypadá? Inu, stránky ubíhají jedna za druhou. Děj je čtivý. Odpustím nějaké to klišé, ale zároveň ocením, pokud se autor vyhne těm největším a třeba i překvapí něčím nečekaným.

„…„Říkal mi to pokaždé, když přijel domů, což zase nebylo tak často, ale přesto si to dobře pamatuju. Naposledy to totiž řekl pár minut před tím, než se zastřelil.“
„Panebože!“ hlesla bez dechu.
„Dávej si bacha na ženský. Jsou to potvory.“…“

Jak obstál Lovec věna? Myslím, že více než zdařile. Nebudu lhát, že průměrná romantická lama neodhadne cca od desáté stránky, kam děj směřuje. Tušení jsem měla. Autorka mě překvapila asi třikrát. Nešlo o kdovíjak velké halo, nicméně plusové body jí za to patří rozhodně. Líbilo se mi, že hlavní ženská postava nebyla úplná lidově řečeno trapka. Měla filipa, měla rozum, i když byla i částečně nepoučitelně hloupoučká a naivní. Nicméně ani hlavní mužský hrdina nezůstal nic dlužen. Měl slabé chvilky, měl silné chvilky a díky bohu netvrdil hned po deseti minutách, že dámu bezmezně miluje. Vzrušovala ho, přitahovala, fascinovala – to je povolené.

„…Pitomče! Ve svým věku už bys neměl věřit pohádkám. Je to holka z masa a kostí, ne bludička. A jestli neuteče, pak…“

Ano, jsem cynik. Proč potom čtu romantiku? Nebudu vám lhát, erotiku mám raději. Ovšem i romance má něco do sebe. Líbí se mi, když je to kouzelné, zajímavé a umím si to užít. To máte jako s langošema. Někdy si je dám ráda s povidly, aby byly sladké, jemné a ňami a jindy na ně dám pořádný ranec česneku s kečupem a vrchovatou kopu sýra. Chutě jsou různé a odvíjí se podle nálady, ročního období, rosného bodu, tlaku, denní či noční hodiny, emoci a tak dále a tak dále. Za čtyři!

Autor:  Katherine Luka
Nakladatelství:  KKnihy.cz (web – klik)
Žánr: romantický
Rok vydání: 2017
Počet stran: 269 (ebook ve formátu epub 220)


Výborných knih není nikdy dost – velké díky panu Pavlu Kohoutovi z nakladatelství KKknihy.cz  a těším se na cokoli dalšího!

4 komentáře:

  1. To je děsný, tolik knížek, co přečteš za měsíc, já nepřelouskám ani za několik let :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On mi ten humor dojde :D teď to jde a jede - bez jednoho měsíce, kdy byla krize, ale blýská se na horší časy - takhle se to asi neříká, že ne? :D

      Vymazat
    2. Jo, přesně takhle se to říká! :D

      Vymazat
    3. a nemá to náhodou být blýská se na lepší časy? :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)