sobota 1. srpna 2020

knihovna - R. Dungelová: Čim, Čára a zahrada

V hlavní roli vrabčáci

Máte na zahradě, na balkoně nebo na okně krmítko? A napadlo vás někdy, jak by vás mohli ptáčci vnímat? Samozřejmě, pohybujeme se ve světě fantazie a fikce, nicméně informace v knize jsou doložitelné vypozorovaným chováním jednotlivých druhů ze světa nejen ptactva, aneb když se sejdou dva odborníci nejen doma, ale i při tvorbě knihy pro dítka. Co z toho vzejde?


Čim a Čára jsou dva malí vrabčí sourozenci. Děti Anička a Honzík jsou také dva sourozenci a všichni čtyři se sejdou na jedné zahradě jednoho domu. Co se ale stane, když se obě děti začnou na obyčejnou zahradu svých prarodičů koukat neobyčejnýma očima dvou vrabčích sourozenců?... celá anotace zde.

Velice nápaditý příběh. Autorka Radana Dungelová pracuje v brněnské zoologické zahradě, takže má ke zvířatům opravdu blízko. O ilustrace se potom postaral Jan Dungel – malíř, biolog a cestovatel. Obdivuji s jakou věrohodností a… jak se řekne, když něco vypadá a působí reálně a živě? Prostě a jednoduše jsou ilustrace z laického pohledu věrnou kopií svých žijících předloh a první indicií, že mrně bude knihu zbožňovat. Jak se to pozná? Zabaví ji sotva tři vteřiny po rozbalení balíku!

Nikde se mi nepodařilo vyhledat, pro jakou cílovou skupinu – rozuměj věkovou – je kniha primárně určena. Jistě, všichni víme, že jde spíše o orientační informaci, nicméně já bych tipovala a doporučovala šest a více let. Děj už postrádá… jak to pojmout správně… dětinskost. Knihy pro děti do čtyř let bývají „jednodušší“ a jejich věku je uzpůsoben i příběh samotný. Tady se setkáváme s realitou tak, jak je a i když nám vyprávění zprostředkovávají vrabci, najdeme tu zmíněné i nebezpečí, predátory, hlad, strach, smrt a tak dále.

„…„Co je to vzácný, mami?“ I Čára už je vzhůru.

„Vzácný znamená, že je jich už málo. Dřív byli běžní. Za starých dob bývala všude tma, a když u lidí někdo onemocněl, tak u něj při ošetřování svítili a to světlo přilákalo sýčka do blízkosti domu. Seděl tam a houkal. Někdy ten nemocný člověk zemřel. A protože tehdy lidé hodně věřili různým pověrám, sváděli to na sýčka…“

Autoři tedy netvrdí, že život na zahradě je hračka a vše je zalité sluncem. Drží se reality nejen v ilustracích, ale i v samotném líčení nástrah, se kterými se ptáčci dennodenně mohou potkat, a upřímně takovou věc oceňuji. Chápu, že na vrabčáky a třeba i kosáky dost často nadáváme, nicméně je hodně zajímavé zkusit se podívat na svět jejich očima. Ano, nejsem pitomá, vím, že knihu napsal člověk, ale jak už jsem říkala – někdo, kdo rozumí zvířatům i přírodě, takže to není žádná eko bio fanatismo něco. Příběh má hlavu, patu a i dospělí se dozvědí něco nového či zajímavého, místo aby jen četli řádky a nechali písmenka ubíhat.

Vím, že teď nepůjdu a nedám si na zahradu hmyzí hotel, neboť stále přetrvává panická hrůza z breberek všeho druhu, ale nad krmítkem vážně uvažujeme. Jistě, děda bude remcat, ale ukažte mi chlapa, který sem tam nešpačkuje, protože po něm něco chcete. Máte takového doma? Tak mu dejte pořádnou pusu! Čim, Čára a zahrada přináší nezvyklé hlavní hrdiny, kteří podnítí v dětech zvědavost, alespoň doufám, touhu sedět v zimě za oknem a pozorovat, co se děje v krmítku a vůbec zájem o přírodu. A tomu tleskám kdykoli. Už jsem to v některé z recenzí psala – cokoli, co zvedne dětské oči od počítače, tabletu, telefonu nebo videoher a přivede je ke čtení nebo ještě lépe k cestě ven na čerstvý vzduch – to vítám s nadšením!

„…Kdyby to bylo vyskládané moc přehledně, nebyla by to bezpečná skrýš. Na každé zahradě by měla být taková místa, co vypadají trochu jako nepořádek. Pro zvířata je to výborné…“

Závěrečné hodnocení? Nejspíš už jsem vystřílela všechny superlativy a slova chvály. Venku je vedro, že by se jeden uvařil a mé mozkové závity vypovídají službu. Bude trapné, pokud dám opět pět? Lidi, nechcete něco taky pokazit, ať vás nemusím pořád jenom chválit? Samozřejmě se jednalo o vtip! Aby mě snad někdo nenařkl, že Portálu přeji nezdar. Naopak – jejich tvorba je mému srdci blízká a čím víc od nich objevuji, tím víc žasnu a obdivuji. Konec hlášení! Jo, to číslo? Někde mezi 4,5 až 5 a protože zaokrouhlujeme nahoru, je z toho krásná kulatá plná pětka.

Autor: Radana Dungelová

Ilustrace: Jan Dungel

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: dětské (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 96

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou za krásných 212,- Kč.


7 komentářů:

  1. Krásný :). U nás dělají ze střechy kamikaze nálety akorát holubi doupňáci :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíš, o holubech a jejich chování bylo něco v Hannibalovi - já mám chuť si tu knížku přečíst, kdybych se nebála, že se mi rozpadne :D

      Vymazat
  2. Milá Vendi, děkuji za pěknou recenzi.:-) Knížku jsem nedávno také četla a je opravdu nádherná, ty ilustrace a příběh mě opravdu uchvátily, úplně souhlasím s hodnocením. Najdeme v ní spoustu zajímavostí, nečekaných souvislostí a inspirativních nápadů pro děti i dospělé. Ach...a ty ptačí ilustrace, nevýslovná krása! Zaujaly i mou dvouletou dceru. Obálka skvostná, myslím, že aspiruje na jednu z nejkrásnějších obálek roku! Zdraví Ivet (https://knizkyzpaloucku.blogspot.com)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivet, rozhodně není za co děkovat - ono se to píše skoro samo (dobře, teď pekelně kecám, je to občas slušná dřina, když to má mít hlavu a patu) a je radost chválit dobré a přínosné knihy. Neříkám, čtu i nějaké ty hrůzy, ale právě ta pestrost napříč žánry mě neuvěřitelně baví. O ilustracích ani nemluvě! Vydařily se na jedničku s hvězdičkou - moc děkuji za komentář :)

      Vymazat
    2. Není zač.:-) Také mě každá reakce vždycky potěší, takže úplně chápu.:-) Souhlas, občas je to dřina.:-) Ale ta pestrost mě také baví. Ať se daří.

      Vymazat
    3. Přijdu k tobě na čumendu ;-) Klidné dny!

      Vymazat
    4. Tak to se budu těšit, dej vědět, že ses stavila :-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)