sobota 12. září 2020

knihovna - L. Castillo: V moci zla

 
Když nevíš, vsaď na jistotu II.

Ano, podruhé stejný název/titulek k recenzi. Z předchozího dílu jsem byla nepatrně rozčarovaná. Nijak dramaticky, přesto bylo znát, že mi pár věcí začalo vadit. Upřímně, před pár dny jsem měla výtky i k jednomu dílu od Chrise Cartera (Jeden za druhým), takže se na mě ti dva normálně domluvili, jinak si to neumím vysvětlit! Pojďme si popovídat o dnešní knize.


Policejní náčelnici Kate Burkholderovou požádá o pomoc šerif z newyorského venkova, aby místním pomohla vyřešit záležitost týkající se samotářské amišské osady a úmrtí mladé dívky. Jelikož šerif není schopen překonat zeď mlčení, která stojí mezi amiši a zbytkem místních, požádá o pomoc Kate, která má v přestrojení proniknout do místní komunity…  Celou anotaci a další podrobnosti o knize najdete tady a k ukázce se dostanete tudyma!

V moci zla mi udělalo radost. Jak anotace napovídá, snad to nebude bráno jako spoiler, trochu se nám mění prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Ne, nebojte, o amišskou tématiku, která je středobodem a spojnicí knih, hned vedle hlavních hrdinů, nepřijdeme. Jen se vydáme na jiná místa a to příběhu dost prospělo!

„…„Jste daleko od domova,“ poznamenám.

„V tuhle roční dobu to má něco do sebe.“ Jeho úsměv působí jako něco, co ho napadlo až dodatečně, vzápětí opět svěsí koutky a zamračí se…“

Čtení jsem si natolik užívala, že kniha doslova „zařvala“ během jedné probdělé noci – díky ti rýmo, kašli a blinkání! Další věc, která mi udělala nevýslovnou radost, je vývoj vztahu Kate a Johna, protože ti dva dostávají po hubě neustále a autorka umí skvěle vyvážit, kdy už je toho moc a je dobré přibrzdit a dopřát jim trošku volnosti a… klidu. Klidu? Jako vážně? Tak toho ne a dost nebo prozradím víc, než bych měla v úmyslu.

„…„Dá si někdo kávu?“

Všichni tři odmítnou, což napovídá, že jsou dostatečně zkušení, aby věděli, že policejní stanice a dobrá káva jsou věci, které se neslučují…“

Obávám se jediné věci – jakmile se vrhnu na nejnovější devítku, která není venku ani měsíc, budu zase nekonečně dlouho čekat na další, nicméně si vážím nakladatelství za to, že vydává sérii a nepřestalo. V poslední době je o knihách Lindy Castillo slyšet víc, ale cca před půl rokem byla pro spoustu čtenářů a knihomolů neznámou. Jsem ráda, že tyto netradiční kriminální thrillery objevují další lidé. Nejen proto, že potom je vyšší pravděpodobnost vydání dalších částí. Dobrá práce si zaslouží ocenění a všichni víme, že jsou mezi námi nakladatelství, která chrlí bezhlavě jednu knihu za druhou na úkor kvality překladu. Je skvělé vidět, že pod správným vedením vznikne něco, co nám dělá radost a co hltáme se zatajeným dechem.

„…„Za chvíli mě asi vyhodí.“

„Pořádně jste mě vyděsila. Jak je vidět, nerozpakujete se popadnout býka za rohy.“

„Kdo chce med, musí sáhnout do úlu,“ opáčím…“

Jsem se trochu rozpovídala mimo téma dnešní knihy, jenže mi došly superlativy. Linda dodala to, na co jsme u ní zvyklí. Perfektní napětí, mrazivý příběh, skvělé kulisy, vyladěnou omáčku a akční závěr – za mě nečekaný minimálně ohledně jedné osoby a to už zase říkám víc, než bych měla. Hurá na devátý díl, tady není o čem diskutovat! Pět z pěti! 



Autor:  Linda Castillo

Nakladatelství:  MOBA (web)

Žánr: thriller

Rok vydání: 2020 (rok vydání originálu 2016)

Počet stran: 320, ebook ve formátu epub 250

Série: Kate Burkholder – díl v pořadí osmý, aktuálně u nás (srpen 2020) vyšel devátý a v originále jich je prozatím 12

Překlad:  Lenka Faltejsková

Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji Zuzance a eshopu Palmknihy.cz - má první a zároveň nejdéle trvající spolupráce – snad k oboustranné spokojenosti!

PS: pro fanoušky této série připomínám, že podle prvního dílu byl natočen film!





4 komentáře:

  1. Tak nevím, jestli mi ty recenze splývají, nebo je hodně knih s tématem Amišů :D. Zrovna minulý týden na mě něco podobného vykouklo na jiném blogu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tý jo, tak to musím zapátrat, protože to téma je hodně zajímavé a neobvyklé! :)

      Vymazat
  2. Od Lindy Castillo jsem četla Střípky ticha. Knížka mě dostala svou ponurou atmosférou, kterou jen tak nějaký autor navnadit neumí. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí o Amiších, a upřímně, žít v jejich komunitě bych nechtěla :) Kate je sympaťačka, těším se, až se mi nějaká další knížka z této série dostane do ruky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Linda vážně umí člověka vtáhnout a rovněž dát postavám co proto. O Amiších nemluvě - v každém díle se dozvím něco, co mě víc a víc fascinuje a vážně by mě zajímalo, jaké by bylo tak žít - jedna věc je technické vymoženosti neznat, ale druhá znát a dobrovolně od nich odejít - mazec!

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)