úterý 10. listopadu 2020

knihovna - C. Läckberg: Stříbrná křídla

Dám šanci severské literatuře II.

Ano, přiznávám, vymýšlet originální popisky nebo „titulky“ mi skutečně nejde, nicméně po úspěchu a nadšení z prvního dílu (Zlatá klec) jsem se po hlavě a bez váhání vrhla do volného pokračování.  Je to přece paráda, mít ho hned k dispozici a nemuset čekat třeba i v řádu let. Ne?

Fayein exmanžel Jack je ve vězení a ona sama začala nový život napůl mezi Itálií, kde v luxusním sídle ukrývá svou dceru a matku, a Švédskem, odkud řídí prosperující kosmetické impérium Revenge. Zrovna když si myslí, že už má všechno zlé za sebou, se ale celá její existence znovu ocitá v ohrožení.


Ne, moc vás prosím – ne… někdy by se pokračování jednoduše psát neměla. Dobrá, tady byla avizovaná dualogie – čili dva díly – hned na začátku. Proto jsme s tím, respektive já, počítali. A přišlo mi zároveň překvapující, že první díl skončil tak nějak… uceleně – závěr byl vcelku uspokojivý, kloudný, rozumný a dobrý.

Upřímně, Camilla tím měla skončit a nechat příběh spát. Aktuálně píšu v polovině knihy, abych se uklidnila a sebrala náladu na dočtení. Nebaví mě to. Vykrádá sama sebe. Přidává pod kotel, ve kterém už voda náležitě vře, a docílí akorát toho, že se jí veškerá tekutina odpaří a zbývající obsah se připálí. Není to originální, zajímavé a ani strhující.

„… U výstupu z letadla stál shromážděný celý personál a se všemi pasažéry se loučil. Pilot se setkal s Faye pohledem a ona mu diskrétně strčila svou vizitku. Vřele se na ni usmál. V hloubi duše doufala, že si smějí brát uniformu z práce domů…“


Ani sondy do minulosti situaci nezachraňují. Sice něco málo dovysvětlují a odhalují, jenže mám dojem, že se autorka snaží do příběhu nacpat tolik dramat, až to působí přehnaně a skoro absurdně. Pokud se život Faye doteď jevil alespoň nepatrně reálný, pak v polovině druhého dílu připomíná spíš groteskní parodii na kvalitní thriller a jsem sama zvědavá, jak se budu tvářit po dočtení poslední stránky!

 Dočteno – rozčarování pokračuje, přestože druhá polovina byla o něco svižnější. Stále však byly momenty, kdy jsem v duchu řvala: Tak už dost! Ok, mám knihu za sebou, celou řadu výtek na jazyku a kloním se k hodnocení maximálně tři a půl. Jenomže autorka si nedokázala říct dost a samotný závěr je… bez spoilerů… průser a bude ji stát další půl bodu dolů. Ne nadarmo se říká, že v nejlepším je potřeba přestat. Vystihnout správný moment, kdy je vše akorát není snad, tomu rozumím, nicméně nadšení, které převládalo po dočtení prvního dílu, zhořklo a v puse mám příšernou pachuť zklamání.

„… Působila jako svůdná víla s vkusnými silikonovými ňadry a nohama tak dlouhýma, že by mezi nimi projel trajekt. O to větší bylo Fayeino překvapení, když se na bulvárních stránkách proklikala rovnou doprostřed Alicina a Henrikova rozvodu. Alice, která si bez porady s manželem nikdy nedošla ani na záchod, přičemž se ho cestou rovnou zeptala, zda si ho přeje vykouřit před nebo po večeři…“

 Velká škoda, potenciál byl obrovský. Stačilo se držet trochu zpátky, krotit se a nevyhánět vše ad absurdum. Kdo chce víc, nemá nic. Je mi líto – nudná a průměrná trojka. Ta snaha nechat si vrátka pro další díly, kdyby se náhodou dostavil úspěch… ach jo. Škoda, škoda.



 Autor:  Camilla Läckberg

Nakladatelství:  Metafora (web)

Žánr: thriller

Rok vydání: 2020 (rok vydání originálu 2020)

Počet stran: 376, ebook ve formátu epub 307

Série: Faye – díl druhý

Překlad:  Martin Severýn

Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji Zuzance a eshopu Palmknihy.cz - má první a zároveň nejdéle trvající spolupráce – snad k oboustranné spokojenosti!


2 komentáře:

  1. No jo, ne nadarmo se říká "všeho s mírou" :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakmile to začínalo připomínat parodii alá Mazaný Filip a podobně, fakticky jsem viděla rudě :D kdyby to tak bylo avizované, ok, nemám problém, ale tváří se to jako seriózní thriller a jednička navíc byla vážně dobrá. Jen doufám, že nebude trojka :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)