středa 4. listopadu 2020

knihovna - C. Läckberg: Zlatá klec

Dám šanci severské literatuře

Jonas Jonasson je jediný severský autor, z té novější a aktuálnější vlny, který u mě uspěl. Jinak to zpravidla nedopadá úplně růžově. Proto byla míra mé skepse vysoká. Vyjádřeno čísly, kdy jedna je nejméně a deset nejvíce? Slušná devítka! A výsledek?

Faye a Jack jsou dokonalý pár snů. Společně vybudovali úspěšný byznys ve Stockholmu, bydlí v luxusním bytě a jsou obklopeni „bohatými a krásnými“. Narození dcery Julienne korunuje jejich štěstí. Postupně ale Jack tráví stále víc času v práci a přestává se svou ženou sdílet věci kolem firmy. Začínají se vzdalovat. Jednoho dne Faye přistihne Jacka doma v posteli s jeho krásnou a úspěšnou kolegyní. Poté, co ji zradí, se její svět rozpadne na kusy a jí nezůstane vůbec nic. Je naprosto zničená, dokud se nerozhodne, že mu všechno oplatí

Jsem v šoku, ale nad očekávání! Nebudu vám lhát, Faye – hlavní ženská postava – mi ze začátku nebyla úplně po chuti. Upřímně jsem jí tak trošku pohrdala a myslela si cosi o kravičce a slepici. Jak děj postupoval, Faye poznávala, procitala, na povrch vyplouvala minulost a především konečně jednala, už to tak hrozné nebylo. Jistě, za pár věcí bych jí vrazila pár facek, za jiné šoupla do sklepa pod zámek a za další silně objala a pochválila.

Celé to byla slušná emotivní houpačka. Ani náhodou nic plytkého, nudného, předvídatelného nebo vyumělkovaného. Jistě, přišly momenty, kdy se děj trošku vlekl, jindy naopak působil nepatrně krkolomně, překombinovaně nebo přitaženě za vlasy, nicméně celkový dojem je více než slušný! Parádní čtyřka, možná i čtyř a půlka!

Musím si nechat rezervu na volné pokračování. Pokud máte obavy, zda je nezbytné horkou novinku respektive druhý díl této dualogie číst, pak vězte, že nemusíte. Kniha skončí kloudně. Což kdybych tušila, už bych se do ní pustila dříve, jenže já se bála nutnosti vyhlížet druhou část a protože nebylo jisté, zda vůbec vyjde, knihu jsem na seznamu posouvala níže a níže.

„…Na co potřebuješ podprdu? To je jako bys jezdila po městě ve ferrari a hodila na něj plachtu. Prokaž všem dlaním a heterákům tohohle světa laskavost a vypusť ty svoje krásný kozy na vzduch…“


Příběh se četl naprosto parádně. Vše ubíhalo, mělo vývoj – moment překvapení byl neuvěřitelný, minulost se prolínala se současností vcelku logicky. Pár věcí bych osekala, jiné více rozvedla, ovšem co je ideální? Přišlo několik velice silných momentů, které se mnou zamávaly, rozbrečely mě, jiné šokovaly. Zlatá klec jednoduše zanechala silný dojem a tak přesně má skvělý příběh vypadat. Půl bodu tedy strhávám za zmíněné výtky a taky si, zcela vyčůraně, nechávám malou rezervu na dvojku, jejíž anotace nezní vůbec marně, ale víme, jak to s nimi je, klamou tělem – totiž textem.

Metafora nám naservírovala výbornou kombinaci thrilleru, špetku krimi a lízla to úplně maličko romantikou a erotikou, ovšem skutečně jen okrajově. Nejvíc ze všeho jde tedy o thriller a ty jsou na podzim, alespoň pro mě, tou nejlepší možnou volbou. A tady jsem nesáhla vedle. Ta emotivní jízda rozhodně stála za to a velice doporučuji všem, kteří nechtějí plytký a nudný příběh, ale něco drsnějšího a dramatičtějšího. Tečka. Konec. Hotovo.




Autor:  Camilla Läckberg

Nakladatelství:  Metafora (web)

Žánr: thriller

Rok vydání: 2019 (rok vydání originálu 2019)

Počet stran: 432, ebook ve formátu epub 278

Série: Faye – díl první

Překlad:  Martin Severýn

Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji Zuzance a eshopu Palmknihy.cz - má první a zároveň nejdéle trvající spolupráce – snad k oboustranné spokojenosti!

PS: Pokud vám to snad uniklo - Palmknihy nově prodávají nejen ebooky, ale i klasické knihy!



2 komentáře:

  1. V severských autorech zaostávám, skutečně jediného, kterého jsem kdy četla, byly právě Jonas Jonasson...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkoušela jsem Nesba, Nesbeho - ani nevím, jak se skloňuje :D a nic moc - ani filmy... babi milovala audioknihy a mám dojem, že i Lars Kepler je z této katerogie, tak na toho se výhledově chystám :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)