sobota 5. prosince 2020

knihovna - H. Zobačová: Auta, vlaky, bagry taky

Knihomolů není nikdy dost!

Tak ten zával erotických knih poněkud rozvíříme něčím praktičtějším a zajímavějším. Á propos – neodpustím si na úvod otázku: S čím jste si jako děti hráli nejvíc? U nás rozhodně neplatí, že by u holčičky vítězily panenky. Upřímně, pokud bych měla spočítat, kolik jich doma máme, stačí mi prsty jedné ruky – čtyři. Všimne si jich jednou za měsíc asi na deset minut a zpravidla na ně posléze zaútočí bagr, dinosaurus nebo letadlo. Ano, dnešní kniha je přesně pro ni, i když ještě číst neumí – v únoru jí bude teprve čtyři a půl, nicméně pozná A, O, M!

Potřebuje auto pět kol? A co se stane, když je loď moc rychlá? O čem sní vlak? Pohádky o autech, vlacích, letadlech, lodích a dokonce i jedné ponorce…

Genetická metoda čtení je věc, která mě naprosto nadchla. Znechutit čtení je totiž neuvěřitelně snadné a co si budeme namlouvat, hodně učitelek má do trpělivosti daleko a dítka často přijdou ze školy otrávená a chuť do ničeho žádná. S nejmladším bratrem jsme takhle vedli válku s jeho učitelkou dějepisu a přírodovědy… například tvrdila, že na naftu jezdí jen náklaďáky (ono to bylo v 98, ale stejně) a my doma měli klasický osobák… na naftu! Takže se ozval a byl oheň na střeše. Čímž jsem solidně odbočila – zpět!

Teorie: Genetická metoda je mimo jiné postavena na velkých tiskacích písmenech a jednoslabičných slovech aneb začít tím nejjednodušším, co vídáme dnes a denně – krátké nápisy, státní poznávací značky, názvy obchodů, jména měst a vesnic, cedule, popisky a podobně… Neučí se tak prvně slabikovat, jako kdysi my (já např. narozena 1984). Samozřejmě, že na každé dítko může fungovat něco jiného, ale je dobré vědět i o existenci alternativ.

Neméně důležité je i téma… před časem jsme se setkali s broučky a další havětí, která se schovává v trávě. A dnes tu máme auta, vlaky a bagry od šikovné ilustrátorky Vendulky Hegerové. Opět budu chválit. Přiznávám však, že já si u předčítání připadám opět jako blázen. Však mrkněte na náhledový obrázek a zkuste. Jenže nejsou podstatné mé pocity, ale skutečnost, že mám v ruce (či k ruce) pomocníka pro malého začínajícího čtenáře, který mu má usnadnit vstup mezi knihomoly. A kdyby z ní náhodou knihomolka po mámě nebyla, alespoň je tu prostředek, jak ji neotrávit opakováním Ema má mísu, Ema mele maso a podobně. Může zkoušet nejen v učebnicích a slabikáři nová slovíčka, delší věty a rozvíjet si slovní zásobu.

Jednoduše dokonalost. Slyšeli jste o genetické metodě? Pamatujete si, jak jste se s čtením prali vy? Co si vybavujete ze slabikáře? Kniha samozřejmě odchází s plným počtem, neboť výtka není žádná.

Autor: Hana Zobačová

Ilustrace: Vendula Hegerová

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: dětská literatura (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 72

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou 20% za 175,- Kč.

Hana Zobačová je speciální pedagožka, redaktorka a autorka knih pro děti. V Portále vyšly její knihy Žil byl kdysi kdesi a Vím, jak se cítíš.

Vendula Hegerová se věnuje ilustrování knih a dekorativní tvorbě pro děti. Kromě knižní tvorby spolupracuje také s časopisem Puntík. Její hravé a veselé ilustrace můžete mít doma i v originálním či tematickém provedení – stačí navštívit Obchůdek Vendula!


2 komentáře:

  1. Já si nejvíc hrála s rozkládacími knížkami, dlouhými leporely. Stavěla jsem z nich domečky a ohrádky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ohrádky pro zvířátka a nebo dráha pro autíčka! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)