pátek 11. prosince 2020

knihovna - K. Scharmacher - Schreiber: Jak se vyznat v klimatu

Všeobecný přehled

Možná by se na úvod slušelo objasnit, co to ten, mnou často opakovaný, všeobecný přehled vlastně je! Ve stručnosti jde o schopnost orientovat se v mnoha tématech z oblasti kultury, historie, umění, politiky, ekonomie, geografie, biologie a mnoha dalších… nejde o to stát se odborníkem, nýbrž mít alespoň základní orientaci napříč obory… že to zní děsivě? Trošku, přiznávám. Dnešní kniha by vám mohla pokrýt často zmiňovaný a velmi oblíbený okruh témat, ke kterému saháme, když už vážně nevíme o čem s kýmkoli mluvit. Co to je? Přece POČASÍ!


Je opravdu stále tepleji? Pocítí vůbec člověk rozdíl jednoho stupně? Bohatě ilustrovaná encyklopedie pro děti mladšího školního věku popisuje všechno důležité kolem klimatu: jeho rozdíl s počasím, proč existují klimatická pásma či roční období, podle čeho poznáme, jaké počasí bylo v minulosti, i rozmanité ekologické problémy: co jsou skleníkové plyny a jak vznikají, jak můžeme šetřit přírodu a přírodní zdroje, jak vyrábět obnovitelnou energii, jaký důsledek mají klimatické změny i k jakým rozhodnutím v této oblasti v poslední době došlo.


Kniha nese podtitul: Encyklopedie pro školáky. Upřímně, dávno nejsem školou povinná a přesto jsem si s dnešním titulem ráda zalezla do kouta a udělala si ve spoustě věcí jasno. Protože počasí není jen o tom, jak bylo včera či bude zítra nebo za týden. Je to mnohem komplexnější a zajímavější téma, které si zaslouží pozornost.

Něco málo je nastíněno již v anotaci, a aniž bych tady vyjmenovávala další příklady, mohu vám říci, že se dozvíte spoustu zajímavostí, které jste třeba nevěděli, nebo si je vykládali mylně. Dobře, jednu věc za všechny zmíním, protože mě vážně dostala. Téměř všichni víme, že z letokruhů na pařezu můžeme zjistit stáří stromu. Ale měli jste tušení, že z nich dokážeme rovněž vyčíst informace o klimatu, respektive, zda strom zažil teplé, vlhké počasí nebo více suchého a chladného? Jak? Tak to už si nechám pro sebe. Schválně si můžete tipnout v komentářích!

Jinými slovy má Jak se vyznat v klimatu přínos nejen pro školáky, ale i pro dospěláky. Upřímně – máte doma nějakou velkou obsáhlou encyklopedii všehomíra? (Jakože všeho?) Ano? A mezi námi děvčaty kolikrát za měsíc po ní sáhnete? Pár jich máme a upřímně, jen na ně sedá prach. Google je zpravidla rychlejší, praktičtější a lépe přístupný, jenomže kniha je prostě kniha a když už si v ní mám listovat, nechci mít bouli na nártu, až mi spadne z klína. V praktické velikosti tu proto máme úvod napříč něčím, s čím se vědomě či nevědomě setkáváme každý den.

Navíc nám není násilně nucena a podsouvána ekologická osvěta, je však zmíněn vliv našeho chování na planetu a právě její klima v rozumné míře a s hlavou a patou. Vše je vysvětlováno logicky, srozumitelně, nepřehnaně obsáhle a především prakticky! Potlesk, plný počet, nadšení a čestné místo na snadno přístupné poličce.

Autor: Kristina Scharmacher-Schreiber

Ilustrace: Stephanie Marian

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: dětské (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 96

Překlad: Michaela Weberová

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou za krásných 212,- Kč.

Kristina Scharmacher-Schreiber se živí jako překladatelka a spisovatelka populárně-naučných knih pro děti.

Stephanie Marian je spisovatelka a ilustrátorka knih pro děti.

Text knihy pro české prostředí odborně zrevidovali a aktualizovali RNDr. Erik Schwarzbach, Dr. agr. habil., a RNDr. Tereza Šmejkalová.


2 komentáře:

  1. Letokruhy jsou pro mě zcela nová informace, tedy ta o tom klimatu, o stáří stromů jakousi povědomost mám. Tipuju od boku - jsou nějak odlišeny barevně?

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)