neděle 14. března 2021

knihovna - I. Nováková: Zábavná čeština


Distanční výuce třikrát zdar...

NAZDAR! Jo, kouzlo klávesy CapsLook je famózní! To se nám tu takhle nedávno mihnul Počtář Pepík Popleta a dneska hurá na Zábavnou češtinu. Předem varuji, že nejde o učebnici, nýbrž pracovní sešit. Čili je podle všeho primárně určen k procvičování. Ne však nudnou… vážně se hodlám pustit do recenze bez předehry? To je sprostý!

Další z populárních sešitů autorky Ivy Novákové. Ta sestavila učební látku českého jazyka pro druhé třídy do podoby zábavných křížovek a doplňovaček. Děti se procvičí v určování slabik, pravopise, hledání nadřazených a podřazených slov, doplňování větných celků, sestavování smysluplného textu. Procvičí si čtení a užití jazyka v různých sociálních kontextech. Pracovní sešit je primárně určen žákům druhých tříd, může ale sloužit dobře i šikovným prvňáčkům, nebo jako opakovací sešit pro žáky třetích tříd.

Přiznejte se, o kolik šedivých vlasů jste za uplynulý rok bohatší? Bez legrace a zlehčování – současná situace je na palici. A i když mám mrně zatím v mateřské školce, děsím se předem. Po otevření sešitu dvojnásob. Přijde mi, že jsem ze školních let zapomněla skoro všechno a navíc se hodně věcí změnilo. Nevadí. Však tyto pracovní sešity nemusí nutně pomáhat tak, jak je uvedeno v anotaci. Úspěšně poslouží i rodičům, starším sourozencům, tetičkám a prarodičům coby taková malá příručka na oživení a osvěžení.

A vlastně jejich vyplňováním spojíme hned několik faktorů. Potomek si procvičuje, rodič/dozor si opakuje, zároveň si u toho hrají, společně tráví čas a mimo jiné zapojují i logické a kreativní myšlení. Může to být ještě lepší?


Čekají na vás doplňovačky, křížovky, slovní hříčky, podtrhávání, seřazování a mnohé další. Klíčová témata jsou vyjmenována v anotaci, ale především jde jednoduše o náš jazyk mateřský a tedy český. Už Jan Amos, o kterém jsme si rovněž povídali celkem nedávno, prosazoval školu hrou a myslím, že i tento druhý sešit od Ivy Novákové je tou správnou volbou.

O čem se víc rozepisovat? Listuji tu praktickým průvodcem, který není knihou v pravém slova smyslu, ale má sloužit k vyplňování, diskutování, dá se i vybarvovat! Jednoduše fantazii se meze nekladou. Text je srozumitelný, pěkně čitelný, nijak přehnaně originální ani vyumělkovaný. Naprosto splňuje to, co slibuje. V překladu - kupujete si přesně to, co se píše v anotaci. Ani o chlup více či méně. Z pohledu laika, rodiče a knihomola krásně investovaných 135 kaček, pokud stihnete akci. Náhledy na pár stránek jsou samozřejmě součástí recenze a více jich najdete přímo na webu nakladatelství, kam se hravě prokliknete z ikonky výše.

Autor: Iva Nováková

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: pedagogika (náhled do kategorie) (prakticky je sešit zařazen do kategorie Výchova v MŠ, což má zajisté na svědomí šotek, protože v sedmi letech už děti zpravidla v mateřské školce nejsou)

Rok vydání: 2021

Počet stran: 64

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku a podporu mých šedých buněk mozkových plus překonávání věcí neznámých a obtížných. Sešit můžete pořídit za akčních 135,- Kč.

Iva Nováková je absolventka střední odborné školy výtvarné, zaměřuje se na tvorbu pro děti. Je autorkou zábavných a didaktických doplňovaček, hádanek, omalovánek a vystřihovánek. V Portále vyšly mimo jiné její knihy Zábavný pravopisČtu a vím o čemPočítej a luštiPočtář Pepík PopletaS penězi si poradíme.


2 komentáře:

  1. Představ si, že překvapivě jsem za celý rok žádný šedý vlas neobjevila. Za to beďarů se pod rouškou vyrojilo! :D Ale je fakt, že jsem se díky přípravě úkolů pro Matýska během loňské první karantény naučila z češtiny hodně :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne? Máš můj obdiv - mě zachraňuje, že pendrek vidím :D nějaký tam totiž určitě bude. Díky bohu, že u nás zatím frčí jen nakresli ovál, přiraď stín k obrázku, najdi deset rozdílů a podobně, i tak je má trpělivost neuvěřitelně zkoušena :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)