čtvrtek 22. dubna 2021

knihovna - T. Reisz: Princ

Konečně vyšlo pokračování!

Už jsme tu měli Sirénu, která nás uvedla do série, a působila jako svěží zvrhlý závan na poli erotiky. Po ní následoval ještě lepší Anděl… zvrhlý tak, že už to chvílemi bylo dost na hraně i pro mě a to jsem mysl otevřená. Čekání na Prince chvíli trvalo. Nakonec ho tu mám slovensky, protože přišla nabídka od vydavatele, zda bych nechtěla. Zatraceně, že jsem chtěla! Čímž velmi neobratně děkuji za recenzní výtisk! A pojďme se podívat na výsledek!

Na Noru Sutherlinovú volajú dva svety a nech si vyberie ktorýkoľvek z nich, bude to najťažšie rozhodnutie jej života. Wes Railey je mužom, na ktorého nedokáže zabudnúť. Opäť sa s ním stretáva, tentoraz v jeho svete. No slávna newyorská domina nie je žiadna južanská kráska a Norin sen zapadnúť do Wesleyho sveta neustále narúša jej vzťah k Sørenovi. Søren je jediný muž, ktorého Kingsley Edge kedy miloval a preto ochotne zaujme Norine miesto pri jeho nohách. Spoločná temná minulosť medzi nimi utvorila puto, ktoré nemôže zničiť čas ani Sørenova láska k Nore. Lenže duchovia minulosti ožívajú a prinášajú hrozbu, ktorej sa Kingsley bude musieť postaviť čelom. A spolu s ním aj Søren a Nora…

Opět se utvrzuji v tom, že mi čtení ve slovenštině skutečně nedělá problém. Naopak jsou knihy nebo pasáže, kde mi tento jazyk přijde melodičtější. Pravdou však je, že na čtení musím mít tu správnou náladu, aby mi šlo a běželo hladce. Úplně unavená nebo vyšťavená se do slovenského textu nepouštím ráda.

Nora na konci Anděla udělala něco, s čím jsem bytostně nesouhlasila. Celou knihu jsem se s tím pokoušela vnitřně srovnat. Jenže Tiffany Reisz opakovaně potvrzuje, že na ni předvídatelnost neplatí. Já se můžu čertit, jak je ctěná libost. Ona si pojede hezky po svém a mně nezbývá, než hltat stránky jednu za druhou a sledovat postavy krok za krokem.

„…Jej brat prikývol. Kingsley si nechcel ani predstaviť, čo Søren při pohl'adě na túto izbu prežíva. Zastal na prahu ako upír vo filme, ktorý nedokáže vojsť bez pozvania. Žiadne pozvanie však neprišlo…“

Jsem tým Søren, jakkoli se vám to může jevit ujeté. Ostatně na přídavná jména ujeté, zvrhlé, nemožné, otřesné, šokující, nechutné, nemorální a podobné se připravte. Ta přijdou při čtení vhod. Kniha je rozhodně 18+. Obsahuje násilí, ponižování, sex, drsné sexuální praktiky, z velké části tu máme i gay erotiku (fajn, prakticky porno). Nic pro milovnice něžné romantiky. Tu tady nehledejte. A zapomeňte, co jste slyšeli o Rudé galerii nebo Růži (kterou jsem zatím nečetla, je v pořadí). Tato série je úplně jiný level!

Jestli to chápu dobře, klidně mě opravte, obsahuje série osm dílů. Čtyři ze současnosti – Siréna, Anděl, Princ a The Misstres. A poté čtyři díly, dnes je v oblibě označení prequel – čili jakýsi flashback nebo minulost – jednoduše začneme od chvíle, kdy se Nora a Søren setkali poprvé – The Saint, The King, The Virgin, The Queen… Těším se na všechny a pevně věřím, že vyjdou, protože mi přijde, že na Slovensku mají knihy Tiffany Reisz mnohem lepší odezvu než u nás. Netuším, čím si tento paradox vysvětlit, nicméně já jí zbožňuji a zatím se na tom nic nezměnilo. Á propos, bližší info o vydání Prince v českém jazyce prozatím nemám, v nakladatelství se zatím nerozhodli.

Anděl byl lepší než Siréna, proto byla laťka nastavena neuvěřitelně vysoko. V Princovi se rozvíjí tři dějové linie – minulost… Kingsley… Nora… bez spoilerů se píše vážně skvěle. Ano, to byl sarkasmus. To věčné skákání mi vadilo. Na vině však nebyla autorka, nýbrž má utkvělá představa, že chci mít Noru úplně jinde, než je. Nicméně bylo osvěžující nahlédnout do Sørenovy minulosti a dozvědět se odpovědi na některé otázky z předchozích dílů. On je vůbec velmi fascinující postava.

„…„Učíte se aj portugalčinu?“ spýtal sa Kingsley. „Kol'kými jazykmi hovoríte?“

„Ósmimi.“

„Já som bilingválny, jako volajú niekoho ako vy?“

Stearns zdvihol obočie. „Inteligentný.“…“

Příběhu jednoznačně nejde upřít napínavost, poutavost a čtivost. Kingsley pátrá, Nora si plní jakýsi nesmyslný odznak zdatnosti a můj nesouhlas s jejím rozhodnutím roste, nicméně Tiffany Reisz na mé preference absolutně dlabe a servíruje mi podívanou, ze které mě mrazí. Červenám se, nadávám, kleju, napínavě otáčím na další stranu, až se ocitnu na konci a chce se mi řvát pekelně nahlas – Co to, sakra, je?!

V porovnání s předchozími díly je tu sexu o něco méně, zejména s ohledem na Anděla. Stále je však naprosto nevhodný pro puritány a homofoby. Tiffany Reisz si dala pro změnu velice záležet na příběhu a já osobně beru Prince tak trochu jako pomalý rozjezd k velkému finále. Od The Mistress očekávám zatraceně hodně!

První polovina knihy byla pomalejší. Trvalo, než vše nabralo spád, ovšem potom to svištělo jedna báseň a já dávám příběhu čtyři a půl, protože Anděl stále vede. Vyhlídky jsou každopádně hodně lákavé. Zvědavostí skoro nedýchám a až budu modrá jako šmoula, víte, kdo za to může – Zelený kocúr! Děkuji za jedinečný čtenářský zážitek, který pokaždé rozvíří vody erotického žánru. Jako tsunami se prožene přes všechny předsudky a tabu. Je to jiný svět. Není pro každého. Tiffany Reisz je hodně extrémní autorka a její styl vám buď sedne, nebo jste z něj znechuceni. Respektuji oboje. Svou stranu jsem si však zvolila.

Autor:  Tiffany Reisz

Nakladatelství: Zelený kocúr (web) 

Žánr: erotika, 18+

Rok vydání: 2021 (originál vydán v roce 2012)

Počet stran: 388

Série: Rození hříšníci - díl třetí

Překlad: Dana Petrigáčová



4 komentáře:

  1. Nejsem puritán ani homofob, ale tenhle žánr jde prostě mimo mě, no :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, já vím, že pro tebe ta erotika fakticky není - ale díky bohu to zachraňují jiné tituly ;-)

      Vymazat
  2. Úplně mě láka si přečíst někde jen obsahy a spoilery, o čem to je... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V aj se to najít dá - hledala jsem si jeden spoiler, protože bych jinak neusnula a doufám, že jsem ho pochopila správně :D protože netuším, jak dlouho se bude čekat na překlad čtyřky :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)