úterý 29. června 2021

Tip na výlet #3 - Javorník na Šumavě

A kdyby jenom na výlet!

Jako bonus, vyjma podrobností o výšlapu na rozhlednu, dostanete i doporučení na naprosto luxusní a nečekaný dlabanec. Protože po pořádné šlapanici, to chce vzpruhu! Totiž odměnu. Nebo motivaci předem? Hele, je jedno, jak tomu budeme říkat, prostě hlad máme snad všichni, tak co?!

Čím začít - pokud plánujete výlet směr Šumava a její hvozdy... dejte si ten prostor a čas a zvolte spíše pracovní dny spíše než víkend. Z počtu aut a jejich spzetek získáte dojem, že sem dorazila polovina Prahy. Ano, doba je zlá, domácí turismus je potřeba podporovat, jen ty davy nám prostě nedělají dobře. Bez ohledu na coronavirus. Bylo to tak vždy. Upřednostňujeme méně frekventovaná místa nebo časy. 

Parkování je srandy kopec. Kde je díra, tam se stojí. Pokud je někde placené parkoviště, buď bylo plné, nebo jsme ho minuli bez povšimnutí, ale zkuste si projít javornický web, kde najdete velkou spoustu informací. Množství zaparkovaných aut se, mé předchozí poznámce navzdory, nijak nezalekněte. Možností, kam vyrazit, je totiž tolik. I variant - na kole, pěšky, s dětmi, bez dětí... náš cíl byl kaple sv. Antonína Paduánského a odtud Klostermannova rozhledna.

Ke kapli jsme šli po sjezdovce - v letním období travnatý kopec, celkem strmý. Chce to hůlky, pití, dobré boty... pokud tedy máte houby fyzičku a nadváhu jak hrom. Dítko (5 let) problém nemělo a silný kuřák s o dost lepší fyzičkou než já rovněž ne. Takže, když jsem rozdýchala dva náběhy na infarkt a jednu žaludeční nevolnost (fakt bych se sebou měla něco udělat, ale na vině jsou i zdravotní problémy, které řeším), ohromil mě nádherný výhled a to už od kaple, kapličky, rotundy... říká se jí různě. 

Od ní vede cesta opět po louce/sjezdovce a později po asfaltce lesem, která už tak příkrá není. Mám dojem, ale nechci kecat, protože to nemám ověřené, že se po sjezdovce jít nemusí a dá se vyrazit právě po asfaltce, avšak ruku do ohně za to nedám. My parkovali přímo pod sjezdovkou, na kapli jsme viděli, takže jsme ani jinou cestu nehledali. 

Rozhledna sama je krásná už na pohled a patří k těm, které nejsou nahoře otevřené, čili tam můžete i za horšího počasí. Neručím za viditelnost, ale hlava vám moknout nebude a vítr vám nic nepocuchá. Schodů je celkem 197 - železné - točité - bytelné - dá je í dítko - nahoru - dolů se bojí, ale to se bude lišit mrně od mrněte. Okna nahoře jsou krásně nízko, takže i dítě vidí a nemusíte ho zvedat. Plus nad okny jsou popisky, aby bylo jasno, na jakéže to panorama/kopec se zrovinka díváte. Vstup 50,- Kč dospělák, děti do 6 let neplatí nic ( i když některé weby uvádí 30,- Kč dospělí, ale aktuálně 12.6.2021 je to o dvacku víc). Aktuální informace si můžete ověřit na webu. V případě nepříznivého počasí je prý rozhledna uzavřena, na důvod se mě neptejte, když je uvnitř krytá. 

Přecházíme k již v úvodu zmiňovanému jídlu! Dva kilometry od Javorníku se nachází Lhota nad Rohanovem. Máte-li ve voze či na kole navigaci, zadejte adresu: Lhota nad Rohanovem 55, Vacov 384 73... místo je dobře a viditelně (výrazné zelené cedule) značené a váš cíl se jmenuje Hotel Rohanov. Nenechte se zmást fasádou. Na pohled se to tváří jako starý léty trochu ošlehaný motorest nebo zašlé podnikové rekreační středisko, nicméně minout ho by byla obrovská chyba pro vaše pupky! 

Výborná obsluha. Na české poměry neuvěřitelně zdvořilí, úslužní, ochotní. Žádné extrémní časové prodlevy, výborná nabídka i komunikace, naprosto normální ceny, solidní výběr a co víc... to jídlo... bože... lahoda! Však hodnocení na googlu, pokud budete vyhledávat je 4,9 a to je i důvod, proč jsme se tam rozhodli zastavit. V rychlosti jsem vyhledávala v mobilu a určitě se tohoto postupu na výletech nebojte. 

Děda neodolal a ač by z toho Zdenda Pohlreichů dostal osypky, s chutí si dal retro kuřecí plátek s broskví, hranolkami, domácí výtečnou tatarkou a skvělou omáčkou. No boule měl až za ušima. Dítě frčí na hranolkách a já? Já ujíždím na burgerech, takže jeden s kuřecími stripsy a neskutečně výtečnou karamelizovanou cibulkou. K tomu hranolky, rovněž domácí tatarka a točená luxusní malinovka... no vážení... i zajížďka, pokud budete někde v okolí, se vám vyplatí! 

Kam nás nápady a inspirace zavedou příště, bude-li možnost, uvidíte, protože se s vámi rádi podělíme. Dobrých a ověřených tipů totiž není nikdy dost ;-) Stalo se vám někdy, že jste v místě, které na první pohled nevypadá nijak vábně, objevili poklad?

Fotografie jsou mé vlastní, nešířit bez mého souhlasu!


2 komentáře:

  1. Tohle místo jsem zatím míjela, díky za tip! A to jídlo, taky ujíždím na burgerech, takže za mě fakt jo! 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako, co ti budu, už přemýšlíme, kdy tam vyrazíme zase :D A hlavně kvůli jídlu :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)