neděle 27. června 2021

knihovna - C. G. Jung: Mandaly

Další Jungovina!

Zní vám to jako nadávka nebo hanlivé oslovení? Nenechte se mýlit! Mandaly miluji. V oblasti omalovánek je to má nejoblíbenější varianta, která mě neuvěřitelně uklidňuje. Nejspíš i z toho důvodu mě to k dnešnímu titulu neuvěřitelně přitahovalo plus to není taková vražedná biblička jako Psychologické typy.

Sanskrtské slovo „mandala“ znamená kruh. Ten lze ztvárnit v oblasti náboženských rituálů nebo v psychologii. Jako psychologické fenomény se mandaly spontánně vyskytují ve snech, v jistých konfliktních stavech a u schizofrenie. Velmi často obsahují čtvernost nebo násobek čtyř ve formě kříže, hvězdy, čtverce, osmiúhelníku atd. Jedná se o sebeléčebný pokus přírody, která u jedince konsteluje kontakt mezi vědomím a nevědomím a spojuje zdánlivě neslučitelné protiklady. Takové obrazy mají na svého zhotovitele značný terapeutický účinek, ale pouze tehdy, když se objevují spontánně.
Výbor obsahuje tři Jungovy příspěvky na téma mandal: „K empirii individuačního procesu“, „O symbolice mandaly“, „Mandaly“. První z nich představuje analýzu Jungovy pacientky paní X, druhý se zabývá výtvory různých pacientů a třetí je obecným pojednáním o tomto jevu.

Proč mám pocit, že si na horké letní dny volím samé příšernosti? Tím nenaznačuji, že je kniha příšerná. Rozhodně však nejde o lehké čtení, které se hodí na deku, k vodě nebo k větráku a limonádě s ledem v rozpáleném bytě. No, jsem prostě cvok, což pro pravidelné návštěvníky nebude nic nového.

„…Multatuli říká: „Nic není úplně pravda a ani to není úplně pravda.“…“

Napadla vás někdy myšlenka, že by mandaly mohly mít terapeutické myšlenky? Myšlenky? Účinky jsem chtěla říct! Že nejsou jen prostředkem pro relaxaci v podobě jedné z mnoha variant omalovánek pro dospělé, což je trend, který ve velkém frčel před několika lety? A říká vám něco pojem „arteterapie“?

V dnešní Jungově knize rozhodně najdete víc obrázků. Nakolik jsou líbivé, případně inspirativní, ponechám vašemu vkusu a úsudku. Já si mezi nimi našla své favority. Přestože jsem psycholog amatér, v životě jsem si nedala mandalu do souvislosti s myslí, nevědomím a podobně. V tomto směru mě Jung velmi překvapil.

„…Mandala je nadčasový symbol jednoty a rovnováhy. Setkáváme se s ní od nepaměti v různých formách a podobách ve všech kulturách. Kamenné kruhy coby součást krajiny v anglickém Stonehenge, Kolo života starých Egypťanů, předkřesťanský keltský kříž symbolizující čtyři roční období a čtyři směry – sever, jih, východ, západ, umístěné na kamenném kruhu, jež znázorňuje Zemi. I v křesťanství nalezneme symboliku mandal. Symbolická rozetová okna zdobící kostely a katedrály by mohla být dalším příkladem. Indiáni používali známý lapač snů, který označovali za mandalu světa…“

Teoreticky i prakticky lze tedy říct, že se s mandalami nevědomky setkáváme dnes a denně. Zkuste se koukat kolem sebe a budete fascinovaní, když otevřete bránu fantazii, kde všude můžete mandalu najít. Netvrdím, že všechny kapitoly jsou super záživné. Některé rozbory jednotlivých obrazů, ať už z historie nebo od pacientů, jsou nudnější než nudné, protože já tam vidím něco úplně jiného než kovaný psycholog, potažmo pan Jung osobně.

Navíc, pokud se na nějaký obraz dívám, chci si názor udělat sama a ne být ovlivněna. Na druhou stranu jde o názorný příklad rozdílů v pohledu teoretika a praktika. Přestože jsem u některých pasáží zívala jak ďas, stejně pro mě kniha představuje zajímavou bránu do světa mandal. Ano, toto podstatné jméno tady dnes zaznělo nespočetněkrát. Ale co chcete, je to hlavní téma knihy, tudíž i recenze.

Hodnocení… kámen úrazu… jak má laik hodnotit Junga? Zajímají vás mandaly? Co znamenají? Co mohou znamenat? Jak souvisí s podvědomím a nevědomím? Jak se mohou vyvíjet v závislosti na postupu léčby či nemoci, rozpoložení a podobně? Nebo jste prostě jen těmito útvary fascinování? Pak se osmělte, odhoďte ostych a vyzkoušejte dnešní titul. Nudnost některých kapitol totiž vyváží zajímavost, poutavost a vaše vlastní uvědomění. 

Autor: Carl Gustav Jung

Rok vydání: 2021

Počet stran: 188

Překlad: Eva Bosáková

Mé šedé buňky mozkové se cítí uspokojeny a posíleny! V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 297,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu! A ano, cena je nepatrně vyšší, však je to nějaká váha a navíc už jde o odbornější publikaci.

Carl Gustav Jung (1875–1961) byl švýcarský psychiatr, psychoterapeut, všestranně originální myslitel a zakladatel analytické psychologie. Zabýval se lidskou psychickou v širokých souvislostech mytologie, filozofie, religionistiky a umění. V Portále vyšla jeho Červená kniha (2010, čtenářská edice 2013), Vybrané spisy C. G. Junga (2014), Vzpomínky, sny, myšlenky C. G. Junga (2015), Rozhovory s C. G. Jungem (2015), Člověk a jeho symboly (2017) a Aspekty mužství (2017).


2 komentáře:

  1. Mandaly mě nikdy nijak zvlášť nebraly, jedinou vybarvenou jsem viděla, když ji přinesl vybarvenou Matýsek ze školy. Pančelka jim to nakopírovala a čmárej si :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mandaly pro děti? To paní učitelka nemá moc představivost. Umím si představit záživnější projekty k čmárání :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)