pátek 25. června 2021

ze života - tvoříme s dětmi III.

 
A jde se recyklovat!

Ne, nechystáme se rabovat popelnice či něco podobného. Obecné pravidlo je: Tvoř z toho, co máš doma. Jasné, některé věci nejsou úplně obvyklé, ale jsem trochu sysel a hodně toho taky kupovala ještě moje mamka s tím, až budou vnoučata větší, že bude tvořit. Všichni známe tu o plánech a realitě a že se klidně může stát, že než na ono pověstné "až" dojde, budeme dávno šustit v urně, ale co už. Jdeme raději patlámo, pátlámo!

Co bude tím spojujícím materiálem pro dnešní výtvory? CD! Nebo DVD, je to šumák. Určitě máte doma nějaká stará, archivní, která už si neplánujete pustit. Prosím vás, rozhodně neberte ta, kde se píše foto, záloha nebo něco podobného. Dnes se frčí na externích discích, usb flashkách, cloudech a co já vím na čem ještě dalším. Stará dobrá cédéčka a dévédéčka už nejsou úplně běžně používána, nicméně byla by škoda nechat je zahálet, když ještě mohou dělat parádu! 

Vypálené seminární práce ze střední školy fakticky potřebovat nebudu, takže... před tvořením je více variant. Můžete na cdčku lesklou vrstvu ponechat. Pokud však chcete mít jen "plastovou" průhlednou placku, stačí bafnout lepící pásku - ideálně širokou - přilepit na cd, nechat si volný konec, pořádně ji uhladit... a škubnout. Jakože zase odlepit, chápeme se... a vrstva s daty udělá pápá. 

Jako první si dáme želvu. Tavná pistole, lepidlo či oboustranná lepící páska (tou jsme lepily my), zelený papír či čtvrtka, dvě očička, fixa na namalování pusy, nůžky, cd a... knoflíky! Jednodušší už to ani být nemůže. Z papíru vystřihneme hlavičku, čtyři nohy a ocásek. Nalepíme zespodu cd a krunýř želvy nám vytvoří právě zmiňované knoflíky. 

Jinak, strejda Google je fajne kámoš, takže zadejte cd recycling with kids a oči vám z těch možností pojedou šejdrem! 

A bez okecávání se vrháme na zvířátko číslo dva, kterým bude... páv! Opět na něm není nic složitého - cd nebo dvd, barevný papír - modrý a zelený, případně oranžový na zobáček, dva kolíčky na prádlo, pár pírek (být nemusí), tužka plus nalepovací kamínky.

Začneme tím, že na papír obkreslíme dětskou ručku. My obkreslily 2x, avšak doporučila bych 3x. Paví ocas bude potom vypadat bohatší a hezčí. Tělíčko tvarem dost připomíná kuželku. Naši předlohu najdete zde. Jak páva dozdobíte a doladíte nechám na vás. Můžete použít kamínky jako my. Nebo namočit prsty do barvy, případně využít třpytky. Fantazii a možnostem se meze nekladou.

Třetí tvořítko už není ze zvířátkového světa, ale udělá radost milovníkům ufounů, alienů a jiných cestovatelů z cizích planet. Je to asi nejpracnější tvoření zatím, ale opět dělá radost i několik týdnu poté. Připravíme si plastové vajíčko (ano, schovávám i podobné blbosti. V těchto bývají postavičky z krtka a kyselé bonbony), cd nebo dvd, barevný papír, lepší lepidlo, které přilepí plast k plastu, nebo tavnou pistoli a případně samolepky všeho možného i nemožného druhu.

Postup je celkem snadný. na horní stranu cd nalepit vystřižený kruh z papíru. K cédéčku poté přilepit vajíčko - z každé strany jednu polovinu, aby to pokud možno co nejvíce sedělo na středu a ladilo naproti sobě a... klasika... dozdobit! Voilá, na návštěvu dorazili ufouni! Na viděnou zase příště a tentokrát to bude papírové!


poznámka k fotografiím - můj vlastní archiv, nešířit bez mého souhlasu!

2 komentáře:

  1. Líbí se mi všecičko, ale nejvíc asi UFO. Kdyby se pod to plastové vajíčko dal třeba kámen, mohlo by to být super těžítko :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, upgrade! těžítko by se z toho dalo vyrobit! Díky ;-) i za chválu!

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)