středa 7. července 2021

knihovna - B. Van der Kolk: Tělo sčítá rány

Už jsem měla v životě pár lepších nápadů!

Ovšem tentokrát není tak úplně na vině kniha. Podobné téma fakticky nechcete louskat v parných tropických dnech, kdy vás unavuje i dýchat, natož chtít po mozku nějakou vyšší aktivitu. Ale… dobrá věc se podařila! Mám dočteno. Ona je to taky pěkná bichlička, i když ve čtečce to vůbec nevynikne. Proto se jí pojďme společně podívat na… stránky!

Bessel van der Kolk popisuje s laskavostí a otevřeností příběhy, s nimiž se setkal v klinické praxi, a dělí se o výsledky svých výzkumů v oblasti terapie posttraumatické poruchy. Prokázal jimi, že zanedbávané či zneužívané děti, účastníci nehod a katastrof, váleční veteráni či oběti násilných činů, potřebují víc než medikamenty. Skutečné uzdravení vede přes hledání cesty k sobě samým, k vlastnímu tělu, které si v nekonečné smyčce udržuje otisk prožitého utrpení. V knize odhaluje, jak prožité trauma negativně ovlivňuje tělo i mozek a mění schopnost ovládat se, vnímat se, zažívat radost, potěšení a důvěru. Popisuje také, jakou roli hrají v rozvoji vývojové traumatické poruchy geny a hormony, v neposlední řadě též rodičovská láska a péče v prvních letech života.

Podobně jako u Hacknuté češtiny bych vám tu přednostně doporučila tištěnou verzi před tou elektronickou. Někdo by se mohl zeptat, proč? Jde přece primárně o text a jeho poselství. Jenže podobná témata se mi lépe čtou a vnímají, pokud držím knihu v ruce. Mohu si dát lepíky k pasážím, ke kterým bych se ráda později vrátila, či k myšlenkám, které mě nějakým způsobem zaujaly. A že tady jich opět byla celá řada.

Bessel Van der Kolk názorně ukazuje, že i publikace s tak těžkým a náročným tématem jako je trauma (bez ohledu na jeho zdroj) se dá podat srdečně, prakticky a realisticky. Není potřeba zahltit čtenáře daty, pojmy, poučkami a definicemi. Ne, on vám předloží svou praxi přesně tak, jak ji zažíval. Otevřeně s vámi bude mluvit o tom, s čím se potkal, co jeho samotného trápilo, šokovalo a co víc… dozvíte se názorně, jakým vývojem v čase prochází sama psychologie a jak složité a náročné je být psychologem či psychiatrem.

„…Tato kniha má sloužit jako průvodce a výzva současně – výzva čelit realitě traumatu, zkoumat, jak nejlépe s ním zacházet, a zavázat se jako společnost k využívání všech dostupných prostředků, abychom mu zabránili…“

Často totiž máme (alespoň já se s tímto přístupem setkala) nutkání být vůči těmto povoláním kritičtí a plní předsudků. Máme pocit, že chirurg je víc, než psychiatr, protože má v ruce skalpel a reálně se nám vrtá ve střevech či srdci. Co nějaký patlal zmůže s Rorschachovým testem a podobnými blbinami? Tak právě lidem s tímto přístupem (a přiznávám, že jsem k nim patřila i já) důrazně, seriózně a s naprosto vážnou tváří DOPORUČUJI okamžitě si pořídit Tělo sčítá rány! Nic vám neotevře oči víc.

Nedržím v ruce příručku, která vás slepě někam povede. Ani vám nebude hustit do palice moudra, která si průměrně zdatný uživatel internetu zadarmo vyhledá na googlu. Máte tady muže s ověřenou praxí, který vám nemaže med kolem pusy a neslibuje zázraky na počkání. Nic nepřikrášluje. Bude vám běhat mráz po zádech. Pár věcí vám třeba dojde. Nemusíte mít nutně zkušenost se zásadním tématem. Bohatě stačí, že máte v hlavě čurbes a ve svém životě někoho, kdo se trápí či trápil. Kniha vám přinese nový náhled. Sama o sobě není samospasná, ale oči vám otevře hodně dokořán a může vás i nasměrovat a některé věci či chování pochopit z jiného úhlu pohledu.

 „…trauma ovlivňuje představivost. Pět mužů, kteří ve skvrnách neviděli nic, ztratilo schopnost hravého myšlení. Ani ostatních šestnáct mužů, kteří v těchto skvrnách viděli scény z minulosti, však nevykazovalo pružnost myšlení, která je známkou představivosti. Pouze si v hlavě přehráli starý film. Představivost má pro kvalitu našeho života naprosto zásadní význam. Umožňuje nám opustit rutinu každodenní existence a snít o cestování, jídle, sexu, lásce – zkrátka o všem, co dělá život zajímavým. Otevírá nám cestu k novým možnostem – je nezbytným odrazovým můstkem k uskutečnění našich přání. Podněcuje kreativitu, zbavuje nás nudy, zmírňuje bolest, umocňuje radost a obohacuje naše nejdůvěrnější vztahy…“

Už poměrně ustálená fráze: Tady nejde o beletrii, nicméně Bessel Van der Kolk umí líčit věci tak, že občas slupnete 20 a více stran na jeden zátah a vůbec se vám nebude chtít spát jako u jiných publikací podobného ražení. Čtěte ji pomalu… pozorně… nespěchejte… dávkujte si kapitoly, prokládejte něčím méně náročným a vůbec se za to nestyďte. Prostě a jednoduše dejte šanci i titulu, který se vám na první pohled může zdát náročný, až moc odborný a podobně, protože vás neuvěřitelně překvapí. 

PS: kliknutím na logo nakladatelství v anotaci se u každé recenze dostanete ke knize, náhledům a podrobnějším informacím

Rok vydání: 2021 (rok vydání originálu 2014)

Počet stran: 496, ebook ve formátu epub 504

Překlad: Monika Martínková

Můj mozek je příjemně napapaný a vášeň pro psychologii si rovněž přišla na své. Ebook verzi můžete pořídit za 299,- Kč, klasickou knihu za 424,- Kč a případné kombo obojího ve zvýhodněné nabídce za 648,- Kč. Jak na co, ukázka, podrobnější popis včetně obsahu – to vše najdete tady!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)