neděle 11. července 2021

knihovna - P. Brasseur: 1001 her s knížkou

Je knihomolství dědičné?

Opravdu začínám mít dojem, že v Portálu mají radar a kdykoli mě napadne „Chm, už mě fakt nepřekvapí.“ v poště přistane kniha, která mě šokuje. Ne v negativním slova smyslu. Je to hodně podobné jako se zákonem schválnosti (i slavný Murphy by k tomu určitě řekl svoje), kdy vás napadne, že už jste viděli a zažili všechno, a přesně proto se vám v příštích chvílích stane nějaká naprostá pitomina, aby vám došlo, že to tak ani v nejmenším není. Takže… kdo chce mít doma malého knihomola?

Láska ke knihám se v dětech dá probudit mnoha různými způsoby. Zdaleka to neobnáší jen předčítat nebo číst text. Jak to udělat? Hrou, kreslením, vymýšlením, mluvením, pantomimou, a to není zdaleka všechno. Bohatě ilustrovaná belgického autora je zaměřená na podporu čtení a rozvoj čtenářství. Je určená rodičům, učitelům, vychovatelům – všem dospělým, kteří chtějí podporovat u dětí radost ze čtení a směrovat je ke čtenářství jako zábavné a objevné aktivitě. Vhodné pro děti od 2 do 8 let.

Ten by měl tomuto titulu věnovat zvýšenou pozornost. Ano, v některých z nás je láska ke knihám odmala. V jiných chvíli je, pak odezní a zase třeba nečekaně přijde. Vše závisí na mnoha proměnných. U nás doma se četlo. Nijak extrémně, avšak četlo. Na základní škole někdy kolem třináctého roku jsem v knihovně objevila Stephena Kinga a bylo vymalováno. Sem tam přijde období, kdy i měsíc dva nečtu, jenže to už má zase jiné souvislosti a důvody.

Ne, že bych chtěla svou dceru nutit do čtení nebo na ni vyvíjet nátlak. I v jejich pěti letech pozoruji chvíle, kdy kolem knih chodí obloukem a stejně tak jindy bez nich nedá ani ránu a nosí mi jednu za druhou. Nebo mi velice ráda krade moje a předčítá si imaginární příběhy.


Z mnoha důvodů jsem ráda, že se mi do ruky dostalo 1001 her s knížkou. Knihy jsou důležité. Podporují naši fantazii, dávají nám impulsy, přinášejí úlevu, radu či únik. Díky nim vnímáme gramatiku, rozšiřujeme si slovní zásobu i obzory. A nezáleží na tom, zda přečteme 1 knihu za měsíc nebo 10. Čísla nejsou podstatná.

Co se v knize mimo jiné dozvíte?

- jak vytvořit prostředí, které podporuje chuť ke čtení,
- jak vybrat vhodnou knihu,
- jak čtení knihy oživit,
- jak se v množství knih orientovat,
- jak si hrát se slovy a ilustracemi z knihy,
- jak si vymýšlet příběhy inspirované knihami
- jak s knihami malovat, vyrábět a vynalézat a mnoho dalšího.

Napadlo vás třeba někdy vytvořit knižnímu hrdinovi občanský průkaz?  Namalovat podle knihy komiks nebo připravit křížovku? Tipy jsou rozděleny do devíti částí plus jako bonus následuje závěrečná, desátá, kde najdete inspiraci na konkrétní výběr knih, weby, aktivity, pomůcky a další.

Tipy na hry začínají od 18 měsíců dítěte a podle anotace jsou až do osmi let, i když za sebe bych řekla, že některé jdou aplikovat klidně i na desetileté čtenáře, ne-li klidně starší. Některé mám chuť prubnout sama na sobě! Spousta vás toho určitě napadne na základě toho, co si přečtete. Přece jen vy sami znáte svoje děti, sourozence, vnoučata či synovce a neteře nejlépe a víte tak, čím je správně nadchnout. Toto je pro vás tedy jen jakési vodítko a odpich.

Rovněž se to hodí pro učitele a učitelky, vychovatelky nebo i knihovnice, které mohou v knihovně vymyslet nějakou tu hru, aby zaujaly dítka, která chodí s maminkami třeba jen jako doprovod. Vždy platí, že fantazii se meze nekladou a ta dětská je zvlášť kouzelná a nezkažená. Asi jako dotaz té mé cácorky, proč v kostele nedělají pizzu, když místa tam mají dost. Věděli jste, že v Číně mají knihy nohy? Dokážete pojmenovat správně jednotlivé části knihy? Ano, i knihomol na prahu čtyřicítky se může v této publikaci ledacos přiučit a dozvědět.

Mám v těch superlativech pokračovat nebo už mě máte po krk? Dobře, chápu, pro dnešek stačilo, už je to dlouhé jako týden před výplatou! Nápaditost, přínos, originalita, roztomilost, praktičnost i nedocenitelnost dnešního kousku jasně naznačují, že nemůže dostat méně než pět a jednu malou symbolickou hvězdičku k tomu. I když se titul tváří nenápadně, možná až zbytečně a tuctově, skrývá úplný opak a aspiruje na nejlepší kousek tohoto roku nebo minimálně jeho prvního pololetí. Takové knihy totiž MAJÍ SMYSL!

Rok vydání: 2021

Počet stran: 144

Překlad: Hana Holubkovová

Ilustrace: Michaela Bergmannová

Rodič knihomol ve mně jásá! V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 212,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Philippe Brasseur je nezávislý kreativec, ilustrátor, organizátor a šéfredaktor časopisů pro mládež, autor řady knih pro mládež.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)