úterý 13. července 2021

knihovna - Whitney G.: Trhni si, Ethane

Léto přeje brakům?!

Z pozice čtenáře bych se neodvážila nazvat brakem ani harlekýnky, a že jsem huba nevymáchaná! Nebudeme si tu mazat medík kolem pusy, že tu před sebou máme pecku, ze které si sedneme na zadek, zem se otřese a tři dny nebudeme spát. Jenže o tom čtení knih není. Jistě, kritik z povolání nebo profesor literatury by se mnou důrazně nesouhlasil, jenže já jsem úplně obyčejný smrtelník, podkategorie ženská.

Přátele si držte nablízku, nepřátele ještě blíž... Ethan Wyatt nesnášel Rachel Dawsonovou už od sedmi let. Jeho sousedka je důvodem, proč téměř všechny jejich dětské hádky skončily tím, že jí něco zapálil (a ona jemu) nebo že ji shodil z kola (a ona jeho ze schodů). Udala ho, když porušil večerku. On ji prásknul, že měla v pokoji kluka. Tak to mezi nimi pokračovalo celou střední školu a před odchodem na univerzitu si přísahali, že už spolu nikdy nepromluví. V posledním ročníku vysoké školy se však Rachel jednoho dne ukáže v Ethanově domě a požádá ho o dočasné ubytování. Žít spolu den za dnem je těžké a odolávat vzájemné přitažlivosti ještě obtížnější. Jedna vášnivá hádka změní všechno. Tedy téměř všechno.

Pátá kniha od Whitney G., přičemž třem předchozím jsem dala shodně čtyři hvězdičky a Důvodným pochybnostem dokonce čtyři a půl. Vědět, že se ke mně dostane víc jejích knih (čti, že bude přeloženo víc knih) a budu tak mít srovnání její práce, vypíchla bych ještě Turbulenci, která by se pohybovala mezi čtyři a půl až pět.

Nemohu ignorovat jistou (byť malou) podobnost s knihou S pozdravem Carter. V originále příběhy dělí tři roky, ale pokud je čtete krátce po sobě, některé prvky jsou prostě shodné – zejména… počkat, to už by se dalo klasifikovat jako spoiler a víte, že ty rozhodně v recenzích nepěstuji.

„…Už tak bylo na nic, že jsme bydleli na předměst a trvalo půl hodiny dostat se někam, kde bylo kino nebo skate park. Ale teď se do posledního domu v našem bloku přestěhovalo to nejhorší na světě: holka…“

Whitney G. umí, bez debaty. Je jedno, o jak velké klišé se jedná, když kolem něj dokáže uplácat kvalitní omáčku a skvěle ji dochutit. I když se drží zajetého scénáře. Jakého? Rozehřeju čtenáře, svedu hrdiny k sobě, byť se třeba brání zuby nehty. Cca v ¾ knihy tam vrznu zvrat, který hlavní protagonisty na čas oddělí, aby následovalo velkolepé smíření a sladký epilog… jo, tak bacha, epilog tady není! A podle všeho je to standalone, kdyby někdo pátral. Maximálně narazíte na dvě informace: 1. Trhni si, Ethane je součástí série „Sincerely, Yours“ (volně přeloženo S pozdravem, Tvůj), přičemž však s S pozdravem, Carter mají společné téma, nikoli postavy nebo děj. 2. Následuje povídka Trhni si, Rachel. Ta je však součástí této knihy, proto není důvod panikařit.

Ještě k tomu scénáři – abych nebyla pochopena špatně – toho se drží většina autorků a není to jen výsada romantické či erotické části knihovny. Podobné osnovy se dají najít minimálně i u detektivek a thrillerů.

„…„Měl jsem v plánu vzít ji do levný palačinkárny,“ odpověděl. „Nebo do fastfoodu. A i když je teď vytočená jako klíště, víš zatraceně dobře, že nám ve skutečnosti tak moc na sobě nezáleží. Prostě jenom chce, abych to hrál a choval se, jako že jo.“…“

Co v knize najdete? Typické americké vysokoškolské prostředí, hrdinové těsně po dvacítce, kteří se chovají úměrně svému věku čili sem tam dospěle a sem tam jsou dětinsky na ránu. Erotiky je spíš méně, nijak extrémní detaily, únosná míra. Romantická linka je příjemná, v ten správný moment v měsíci i několik slziček ukápne. Nechybí humor. Nosná zápletka? Typická hate to love, která má však hloubku a nestojí na vratkých základech.

Sem tam se vrátíme do minulosti, jinak sledujeme současnost a vyprávění nám zprostředkovávají dvě hlavní postavy čili už skoro klasické střídání pohledů dvou osob. Každá kapitola je „nazvána“ podle písně – chybí jméno interpreta a nevím, k čemu je tam délka skladby. Ale rozhodně jsem měla chuť si je postupně všechny vyhledat na youtube!


„…Pro nás, kteří jsme vyrůstali v době, kdy nestačilo jen kliknout na tlačítko, aby se někdo stal naším přítelem, kdy internet fungoval jen přes telefonní připojení a kdy jsme si mysleli, že to tak bude vždycky…“

Po dlouhé době mě rovněž neuvěřitelně pobavilo věnování↑! Vzato kolem a kolem – Trhni si, Ethane nepředstavuje žádné velkolepé překvapení, avšak nekoná se ani žádné zklamání. Laťka čtyř hvězd byla udržena. Knihu si užijete v létě stejně jako v zimě. Jestli je to brak nebo ne přenechám odpovědnějším. Já se za čtení romantické literatury nestydím. Když se mi něco nelíbí, v recenzi to vždy zazní. Tady výtku nemám, tedy vyjma již zmíněné lehké podobnosti s Carterem. Co se vám vybaví, když se řekne brak? Která kniha či žánr? A jde podle vás o oprávněné označení?

Rok vydání: 2021 (rok vydání originálu 2018)

Počet stran: 336

Překlad:  Renata Heitelová (poznámka – pokud máte oblíbeného překladatele či překladatelku, na webových stránkách Baronetu máte možnost snadno a rychle si zobrazit knihy právě podle tohoto kriteria!)

Protože horlivě podporuji nakupování knih přímo u vydavatelů, tady máte odkaz na eshop Baronetu, kde můžete pořídit jak ebook, tak klasickou knihu za výhodnější cenu!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)