pondělí 19. července 2021

knihovna - E. Loe: Doppler

Severské literatuře třikrát zdar... znovu!

No…nazdar! Já už mohu sotva tvrdit, že severské autorky nečtu (nebo minimálně ne tolik), když tu v krátké době mám dalšího. A to ani nemluvím o skutečnosti, že zrovna dočítám… ještě jim snad přijdu na chuť! Tentokrát má tip na knihu na svědomí Bára z Palmknih, protože se mi Palm Beach Finland nezdála až tak úchvatná, přestože dobrá byla. Trefila se a doporučila dobrý kousek? A máte vy tip na vtipnou knihu? Žánr nerozhoduje!

Doppler je úspěšný, spořádaný a pilný muž. Má manželku, dvě děti, hezký dům a dobrou práci. Jednoho dne však při cyklistickém výletě do přírody spadne z kola, a jak tak leží v lese na zemi, zaplaví ho klid a mír, jaký už dlouho nezažil. Ty tam jsou starosti s plánovanou rekonstrukcí koupelny, ty tam jsou přihlouplé dětské pořady, které si jeho syn pouští stále dokola, ty tam jsou všechny povinnosti. Doppler v důsledku tohoto zážitku usoudí, že svůj život musí radikálně změnit. 

Opět zopakuji: Jonas Jonasson se svou Analfabetkou, která uměla počítat nasadil humornému čtivu laťku proklatě vysoko. Najít další podobně ironicky a sarkasticky vtipný román je neuvěřitelná dřina. A naprosto překvapivě si Erlend Loe se svým Dopplerem nevedl vůbec marně! 

„…V časech dobrých i zlých, zaznělo na naší svatbě. Problém je v tom, že tentýž den může být pro jednoho dobrý a pro druhého zlý…“

Sluší se na úvod poznamenat, že jde o první díl trilogie. Není však potřeba propadat panice. Kniha končí (aniž by to byl spoiler) vcelku kloudně, takže pokud by se vám do pokračování nechtělo, svět se nezboří. Jde však o tak roztomilý bonbonek až mám cukání se do obou následujících dílů pustit hned. Jakkoli se obálka tváří nenápadně a vlastně nám vůbec nic nenapovídá, stejně upoutá.

Jemně skřípu zuby, protože anotace opět vyzrazuje až moc podrobností. Už se z toho stává takový můj zoufalý pokřik prakticky v každé druhé recenzi. Jsem divná? Ne, zcela upřímně mi řekněte, zda tento nešvar vnímáte též, já se neurazím! Mimo jiné je nám slibován: Absurdní i vtipný příběh o lidské osamělosti, o soukromém protestu proti společnosti, proti bezduchému konzumu, proti tomu, co se považuje za správné. A pod to se podepíšu klidně vlastní krví.

„…Máme v sobě zakódováno, že bychom měli neustále něco dělat. Něco vymýšlet. Dokud je člověk činný, je to v pořádku, svým způsobem, bez ohledu na to, jak hloupá ta činnosti je. Chceme se za každou cenu vyhnout nudě, ale mně začíná docházet, že se nudím rád. Nuda se podceňuje…“

U Dopplera se nebudete válet smíchy, ani vás nebudou brát křeče do bránice. Ne, on je vtipný takovým zvláštním jemným sarkasticky ironickým způsobem. Bude se vám místy zdát skutečně absurdní, přesto neuvěřitelně… uvěřitelný a reálný. Skoro až mistrovský. Zároveň jde o názornou ukázku toho, že i starším knihám má smysl dávat šanci a nezaměřovat se pouze a výlučně na novinky. Jako střídám žánry, ráda prokládám nové starým a naopak.

 „… A pořad navíc vypráví o tom, že je v pořádku být divný, je-li člověk současně Nor. Jsme Norové a jsme všichni divní. A protože všichni jsou divní, je svým způsobem normální být divný, proto závěr zní, že nikdo z nás není divný. Jsme jen Norové…“

 Co dodat na závěr, abych vás tu nenudila dlouhým vychvalováním? Krátké, trefné, brilantní, nečekané, ne strhující, avšak zvláštně fascinující kousek, který hodnotím na čtyři a půl.  Erlend Loe má v každém případě potenciál, který stojí za bližší prozkoumání! 

Rok vydání: 2017 (rok vydání originálu 2004)

Počet stran: 159, ebook ve formátu epub 114

Překlad:  Kateřina Krištůfková

Série: Doppler, díl první z celkem tří

Na eshopu Palmknihy.cz můžete aktuálně pořídit ebook za 129,- Kč a klasickou knihu za 217,-Kč, protože ano – Palmknihy rozšířily sortiment i o knihy v běžné podobě ;-) K mání je dokonce i audiokniha za 299,- Kč!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)