středa 21. července 2021

knihovna - S. Ahrnstedtová: Jen o trochu víc

Třetí šance pro autorku!

Jak si povede? Nepřátelé a milenci odcházeli s trojkou. Všechno, co chci rovněž. Takže vlastně dobrý, ne? Trojka představuje průměr, což není vůbec špatný výsledek. Ovšem nějaké zlepšení by to chtělo. Zase se nemůžeme v průměrnosti plácat nekonečně dlouho. Nějaký ten výkyv, ideálně směrem nahoru, by se mi rozhodně zamlouvat. Jdeme se na to podívat!

Stella Wallinová během jediného dne přišla o všechno – perspektivního milence, práci, a dokonce i domov. Po divoké noci strávené pitím, sledováním aktivit svého ex na Facebooku a sebelítostí dojde k jedinému závěru, jak se z téhle šlamastiky vyhrabat. Musí opustit Stockholm. Kam se odstěhuje, si ale nemůže moc vybírat. Útočiště jí tak poskytne omšelý domek ve vesnici na jihu Švédska. Pro Stellu představuje místo plné vzpomínek – a také zdivočelých koz, otravných teenagerů a jednoho namyšleného ekofarmáře… který ale, jak se brzy ukáže, umí nečekaně dobře líbat.

Kolik dáte autorovi šancí, aby vás zaujal a zlepšil si jméno, než to s ním vzdáte? Upřímně, dvakrát za sebou průměr není až tak zlé. Kdybych dala pod tři, rozhodně bych se k Simoně Ahrnstedtové nevracela podruhé, natož potřetí!

Obálku bych nechala bez komentáře, neboť je naprosto nic neříkající, zapadne mezi ostatními. Příliš nezaujme, neupoutá a mnoho nenapoví. Neříkala jsem, že ji nebudu komentovat? Kniha jako taková už je o něčem jiném. I když je klišé cítit na kilometry daleko, vůbec nemusíte mít obavy. Kupodivu vše šlape jak čerstvě namazaný stroj. S povděkem kvituji větší věkový rozdíl mezi hlavními hrdiny. Konkrétně jde o osm let. Vše je pozvolné, čili se hodí mé oblíbené anglické slovíčko „slowburn“.

 „…„Ale takhle to nefunguje. Teď musíš chvilku lichotit ty mně.“

Stella se zamyslela. „Že jsi chytrej jak rádio, to asi slyšet nechceš, co?“

„Nejsem chytrej jak rádio, jenom se čirou náhodou skvěle vyznám ve spoustě věcí.“…“

web autorky
Ze všech tří knih je Jen o trochu víc v každém případě nejpikantnější. Erotiky je tu rozhodně povícero a i detailněji. Některé výrazy jsou špetku na hraně, jenže já snesu hodně, takže jsem se nikterak necukala. Kdo dává přednost metaforickým popisům a neholduje líčení sexu, půjde raději o dům dál. Zase si však nemyslete, že je tu onen akt na každé stránce.

Základní dějová linka je předvídatelná, nebudeme si tu nic namlouvat. Nicméně příběh není přímočarý. Jde rozhodně oklikou a za co jsem opravdu vděčná: autorka se pokusila zapracovat do děje hned několik vážnějších témat. Zmíním některé: šikana, dospívání, konflikty v rodině, nedorozumění mezi přáteli, úmrtí v rodině. Navíc se s těmito nápady popasovala na úrovni a velmi jemně, nenásilně.

Ano, je to sladké jako cukrová vata. Avšak zároveň milé, silné, dynamické, jiskřivé, erotické, vtipné… jednoduše komplexní. Lépe nedokážu svůj názor a dojmy z knihy vystihnout. Odchází s plným počtem a celkem se bojím, že budu stejnou kvalitu očekávat i příště. Nejsem si jistá, zda laťku, kterou si sama nastavila, Simona Ahrnstedtová udrží, ale to už je otázka pro budoucí recenzi.

Rok vydání: 2021 (rok vydání originálu 2019)

Počet stran: 400, ebook ve formátu epub 365

Překlad:  Helena Matocha

Série: Protiklady se přitahují, díl druhý

Na eshopu Palmknihy.cz můžete aktuálně pořídit ebook za 339,- Kč ;-)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)