pátek 23. července 2021

Tip na výlet #5 - Rechle

Hurá na Šumavu!

A konkrétně na Modravu. Nenechte se odradit informacemi (a mým občasným lamentování), že je tam celá Praha. Jo, je to pravda - minimálně půlka. To však nutně neznamená, že se lokalitě musíte vyhýbat. Naopak, prostě jen vypíchnete a budete objevovat ta méně frekventovaná místa, případně časy. A i proto jsem tu já se svými tipy na výlety - jdeme na to!

Po Javorníku a Kašperku vám přináším tedy místo číslo tři. Ano, Javorník je jedno z těch profláklejších, ale když vyrazíte hned ráno, dopoledne nebo se neleknete případného mrholení, užijete si tam krásnou procházku, borůvky v létě, výhledy, prostě pecka. Další místa, u kterých to bude chtít špetku štěstí na klid a je lepší s nimi primárně nepočítat, pokud davy nemusíte: Čeňkova pila, Zadov, Churáňov, Kvilda... U Kašperku se nám bohužel strategie využít špatné počasí nevyplatila, parkoviště bylo natřískané i navzdory mlze a dešti.

Pro cyklisty i pěší jsou tu potom Rechle. Pro nás místo objevené naprostou náhodou, protože odbočka na parkoviště je krásně maskovaná. Pokud pojede směrem z Modravy na Antýgl (kde je kemp, velké parkoviště, staví tam cyklobus, mají skvělou zmrzlinu a tak dále) objeví se cedule označující parkoviště a hned za ní vlevo mezi stromy je vjezd, který se skutečně tváří matoucně a nevábně. 

Vy se však zmást nenechte, odbočte, vjeďte a zaparkujte! Místa tam zpravidla bývá dostatek, poplatek nula, je tam i ToiToika, ale za její kvalitu a čistotu neručím, netestovali jsme. Co si na Rechlích počít? Přečtěte si turistické cedule o historii, projděte se po mostě, sejděte na jedné či druhé straně k řece, osvěžte si nohy, házejte kamínky, vykoupejte se, kochejte se, prostě příroda!

Hned za mostem je navíc Vchynicko-tetovský plavební kanál a často se tu pořádají akce související s historií plavby dřeva! Procházka kolem něj je po rovině, krásná, lesem... vhodná pro děti na odrážedlech, kolech, s kočárkem, pěšky, na kole - jen skutečně pozor, cyklistů tu bývá hodně, takže dítka je třeba hlídat. Za nás naprostá paráda.

Mě osobně Rechle pokaždé nabijí neuvěřitelnou energií. S chutí bych si sedla na šutr, nohy máčela ve Vydře a dvě hodiny si četla nebo prostě jen čuměla do zeleně. V současnosti není most zrovna v nejlepší kondici a čeká ho rekonstrukce. Ta měla začít už na začátku července, ale byla přeložena na konec srpna myslím a na mostě jsou proto některá omezení - jako zákaz opírání o zábradlí, cyklista musí sesednout a podobně. Avšak i v případě, že by most byl zavřen, je možné se kolem kanálu projít. Jen musíte zaparkovat u Antýglu. Odtud jsme trasu zatím nešli, proto vám sem případné info doplním, až vyzkouším i z druhé strany.

Kam na oběd v okolí? Inu, míst je hodně. My máme zatím ozkouženou Rychtu na Račánku, která je u hradu Kašperk. Tentokrát jsme však znovu zamířili do osvědčeného hotelu Rohanov ve Lhotě nad Rohanovem. Ano, je to sice cca 30 minut zajížďka, jenže vážení, to jídlo a obsluha... to prostě chcete! Jídlo je exkluzivně výborné, atmosféra skvělá, ceny normální a obsluha? Usměvavá, ochotná, příjemná, rychlá - sorry jako, ale to se u nás prostě často nevidí. A nejsme jediní. Při naší poslední (v pořadí již třetí návštěvě) byla pražská klientela u stolu vedle dost v šoku, že se obsluhující slečna usmívala, byla vstřícná a ještě s nimi vtipkovala! Jako kdyby to bylo něco nevídaného. Ono je a o to je to smutnější! Znáte Šumavu? Které místo dodává energii vám? Kam se rádi vracíte?

Platí zákaz šíření fotografií bez mého souhlasu!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)