pátek 10. září 2021

knihovna - A. Ščuková: Hry s matematikou

Nenápadný poklad?

Ne každá kniha se tváří na první pohled jako bestseller, ze kterého si ohromením sednete na zadek. Avšak zdání může klamat. Dnes vynecháme předehru v podobě mého líčení složitého vztahu s matematikou. Všem je určitě jasné, že nejsem žákyní třetí a ani deváté třídy. Jde o obyčejnou fascinaci tímto předmětem a cílem recenze je, aby byla delší než anotace. Což samo o sobě představuje výzvu!

Kniha matematických her se snaží zpřístupnit matematiku všem dětem: těm matematicky nadaným, ale i těm, které matematika zrovna moc nebaví. Známé hry přizpůsobuje jednoduchému i složitějšímu matematickému jazyku (pexeso, domino, hra v kostky, bingo), vedle toho kniha obsahuje i spoustu zcela nových her. Provází děti do světa sčítání a odčítání, malé i velké násobilky, zlomků, hodin, geometrických tvarů, prostorové představivosti, pomáhá rozvíjet logické myšlení prostřednictvím matematických šifer a kódů atd.
Každá hra je v knize jednoduše popsána, obsahuje počet hráčů, rozpis pomůcek a procvičovanou matematickou operaci, případně obměnu hry (její těžší variantu pro vyšší ročníky), přílohu v podobě záznamového archu či komponenty potřebné ke hře. Stačí tedy přílohu z knihy pouze vykopírovat a použít ji ke hře popsaným způsobem.
Kniha her se zaměřuje na procvičení učiva od 3. ročníku ZŠ až po konec druhého stupně. Mnoho her je ale upraveno a dají se použít již od 1. ročníku ZŠ. V hrách totiž často jde o metodu a postup hry samotné. Procvičované učivo si učitel do her může dosadit sám dle vlastní potřeby.

Protože anotace je skutečně vyčerpávající a každý z ní pochopí, co vše Hry s matematikou obsahují a komu jsou určeny. Co navíc říct o knize, která je primárně zaměřena na učitele? Tak ji alespoň vnímám já. Jako pomůcku pro pedagogy na základní škole, případně v družině či nějakém kroužku, kde se chtějí zábavnou formou věnovat matematice. Eventuálně pro ty, kdo chtějí matematiku doučovat, aby v otrávených dítkách probudili špetku nadšení – vzít domino, žolíkové karty, nechat je za domácí úkol podle instrukcí vytvořit herní plán na příští hodinu… zapojit je do procesu a probudit kreativitu?

Rozhodně tleskám nápadu přinést dětem matematiku zábavnou formou a způsobem, který má potenciál je nadchnout, aby k této vědě vznikl vztah a ne averze jako v mém případě. (I když ta averze místy dost hraničí s až obsedantní fascinací a potřebou porozumět. Velice často marně.) Vést učení jiným směrem než je huštění počtů, rovnic a pravidel, ale i prostor nechat vědomosti uzrát, hrát si s nimi a nějakým způsobem je aplikovat? To chce koule!

Vyjma praktického úvodu je kniha rozdělena na dvě části – Hry a soutěže + Přílohy.

Hry a soutěže obsahují popis jednotlivých her, což by vás určitě napadlo i bez mé nápovědy. Kolik hráčů připadá v úvahu, základní princip, jaká jsou pravidla, případné obměny a ročníky, pro které je hra vhodná. Plus i to, jaké daná hra obsahuje učivo. Zřejmě aby se s tím kantorům lépe pracovalo a přehledněji hledalo.

Přílohy jsou potom vhodné pro kopírování či skenování a samotnou práci s nimi. S tím kopírováním se trošku pere hodně pevná/tuhá vazba, i když jde o paperback. Ale vždy je možnost vyfotit stránku telefonem a vytisknout. To jen tak na okraj praktická poznámka.

Z mého pohledu přišla Alena Ščuková s nápaditou publikací a bylo by prima, kdyby se dostala do povědomí co nejvíce učitelům. Jan Amos na to šel dobře a i v úvodu Hry s matematikou zazní jeho myšlenka:

„Posláním od začátku do konce budiž hledati a nalézati způsob, který by umožnil, aby učitelé méně učili, žáci se však více naučili, aby ve školách neměl místa křik, pocit ošklivosti, vědomí marné práce. Ne ze souhlasu, ale z pochybnosti se rodí pokrok.“

Jak dalece je reálné, aby se na školách myslelo na praktickou stránku věci, a nakolik se stále praktikuje slepé a nesmyslné biflování… to už je na úplně jiné diskuse. Jsme opět u toho, jak bych měla knihu zhodnotit. Sama za sebe říkám, že pro mě má přínos pouze informativní a mohu z ní čerpat v případě, že bude mrňule potřebovat něco doučovat nebo poradit, případně trošku navnadit jiným způsobem, než nám nabídne její učebnice.

Nejsem však schopna posoudit kvalitu či smysl jednotlivých her, jejich realizovatelnost a hratelnost. Portál vám dává k dispozici možnost stáhnout si ukázku (zadání a přílohy) zdarma. Takže máte-li doma žáka třetí až deváté třídy, můžete vyzkoušet a dát nám vědět, jak vám to šlo ;-) 

Rok vydání: 2020

Počet stran: 144

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 195,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Alena Ščuková vyučuje matematiku na prvním i druhém stupni ZŠ, vede matematický kroužek a je zapálenou počtářkou.

PS: Do 19.9. probíhá na webu soutěž o jiný, neméně zajímavý titul, tentokrát o panu učiteli z mateřské školky a jeho ohlédnutí za uplynulým rokem :)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)