středa 17. listopadu 2021

knihovna - K. Maniscalco: Po stopách Jacka Rozparovače


Detektivní young adult!

Detektivní, ale hlavně i značně... klišoidní! Klišé číslo jedna představuje Londýn v období řádění Jacka Rozparovače a co víc, jak už název napovídá, my ho budeme spolu s postavami šmírovat! Klišé číslo dva je mladá rebelka, která se vzpírá současným konvencím a chce dělat věci, při nichž spořádaným tetičkám vstávají vlasy hrůzou! A co sedmnáctiletou Audrey Rose zajímá a fascinuje víc než čajové dýchánky a vyšívání? Pitvy a věda!

Hrůzu nahánějící hororový román, jehož příběh je inspirován vraždami Jacka Rozparovače, s neočekávaným vyvrcholením, z něhož tuhne krev v žilách… Sedmnáctiletá Audrey Rose Wadsworthová je dcerou ctihodného šlechtice a nabízí se jí tak život v bohatství a moři dalších výhod. Pod rouškou společenských čajových dýchánků a nákupů luxusních šatů však vede tajný druhý život. Navzdory přáním svého otce a očekáváním společnosti Audrey často utíká do laboratoře svého strýce, kde se věnuje děs nahánějícímu studiu forenzních věd. Když ji práce na tělech brutálně zavražděných žen vtáhne do pátrání po sériovém vrahovi, přivede ji její touha po nalezení odpovědí na samý okraj zlaté klece. ..

Já bych se teď – s dovolením nebo bez – pošťourala v anotaci! Hrůzu nahánějící román… ehm, to mi způsobuje hodně ironický úšklebek. Prosím vás, pokud jste fanoušek hororů a máte něco v tomto směru načteno, tohle vás tak možná trochu polechtá na zátylku… jednou… přimhouřím-li obě oči, tak dvakrát. Jestliže je vám 15 a o horor jste v životě nezavadili, tak jo, budiž, možná se oklepete hrůzičkou.

Po stopách Jacka Rozparovače je za mě spíš takový lehký young adult historický thriller lomeno detektivka s romantickým nádechem. Už vůbec nechápu, že je kniha na některých databázích zařazena pod fantasy. To někomu solidně ujela ruka. Příběh je úvodním dílem do, alespoň myslím, 4 dílné série, kde na nás čekají jména jako Dracula a Houdini. Pokud u nás samozřejmě vyjdou. Líbí se mi, že se Knihy Dobrovský drželi původní obálky (v čemž bude mít nejspíš prsty autorka, která si toto může stanovit v podmínkách).

„…Vehementně jsem přikývla. „Slibuju. Budu tiše, úplně jako bych byla mrtvá.“

„Hm,“ řekl strýc, nasadil si klobouk a stáhl si ho do čela, „mrtví mluví k těm, kdo naslouchají. Ty musíš být ještě tišší.“…“

Co mě však iritovalo velice, vyjma místy velmi pomalých částí, jsou překlepy. Velká škoda u tak očekávaného příběhu. Ano, knihy Kerri Maniscalco se, alespoň na Instagramu, těší velké oblibě a velmi často se volalo po českém překladu. Je tady, je ucházející, jen bez trpělivé korektury a bez obrázků. Ty to rozhodně chtělo nechat, protože by celý příběh zase o kousek pozvedly!

Život Audrey Rose a její rodiny začneme sledovat 30. srpna 1888 a skončíme 23. listopadu téhož roku. Ocitneme se mimo jiné u pitevního stolu, kde nám pod nohama budou křupat piliny, na čajovém dýchánku, na seanci, v zapadlých uličkách starého Londýna, jakož i u výslechu ve Scotland Yardu či v ústavu pro choromyslné.  Začátek se špetku povleče, avšak žádný strach, trpělivost. Spád přijde! A potom to pojede, že nebudete stíhat otáčet stránky. Prostředí popsala Kerri Maniscalco výborně i co do zvoleného období. Na závěr vám dokonce prozradí, kdy se držela faktů, které jsou známé z historie, a kdy popustila uzdu své fantazii trochu více.

Kdybych o Jackovi a jeho řádění měla načteno minimum a skoro nic nevěděla, štvala by mě tahle bichlička o něco méně. Já se totiž vnitřně peru právě s tím, jakým směrem Maniscalco šla a se závěrem. Ten do příběhu sedl, ne že ne, a protože Jack nebyl technicky nikdy dopaden/odhalen, může vzniknout bezpočet teorií. Jen mně vnitřně rozdírá pocit, že tohle finále neberu, což je čistě mé osobní stanovisko. Po stopách Jacka Rozparovače to na kvalitě nijak neubírá. Maniscalco vás ničím nepřekvapí. Ve smyslu, že nepřinese nic objevného. Přesto je kniha čtivá, nápaditá a události v ní dávají smysl. Možná by stálo za to Jacka vynechat a vystavět příběh celý trochu jinak, ale já nejsem autor. Jsem čtenář, který sjíždí 4. gumy (pro neznalé – táhne mi na čtyřicet), a přesto jsem si tuto young-adultovku (čili knihu pro dospívající) užila.

Zároveň však musím poznamenat, že mě styl vyprávění, očekávání hororu a většího množství vypjatých situaci nenadchl natolik, abych si ze všeho sedla na zadek. Přečtu si další díl? Rozhodně! Avšak pouze ze dvou důvodů: Zaprvé tuším v páru Aubrey Rose a ??? (spoiler, že jo) jistý potenciál, neboť jejich vzájemná chemie funguje na výtečnou. A zadruhé půjde o díl věnovaný Draculovi – tomu neodolám, i kdybych se snažila. Kerri Maniscalco má tak šanci na reparát a větší ohromení mé osoby. Nakročeno má zatím zdárně. Nejsem z toho úplně paf, ale taky kleju méně, než bych předpokládala!




2 komentáře:

  1. Myslím, že letos nebo loni byla identita Jacka Rozparovače odhalena, tohle téma mě zajímá, takže i knížka, byť jedu už pátý gumy :D, by mě bavila.

    P.S: Nemá ten rok být o sto let méně, 1888?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PS: Jasně, že má! A nechápu, jak se tam ta devítka vloudila, protože ve wordu to mám správně :D

      Jj, četla jsem, že byly provedeny nějaké genetické testy a tak, ale víš, jak to chodí s alternativními a konspiračními teoriemi - a to mě na tom baví, takže si myslím, že by sis tu knížku užila, i když jsem k ní měla výhrady - je to zase něco jiného :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)