sobota 5. března 2022

knihovna - S. Messenger: Polaris


Přituhuje!

A to je mi zase bichlička! Pátý díl série Strážce ztracených měst přišel dřív, než bychom se všichni nadáli. A pokud tuto fantasy sérii neznáte, tak neváhejte. Tedy za předpokladu, že máte rádi elfy, magii, kouzelné tvory, dobrodružství a náctileté hlavní hrdiny (samozřejmě jsou tam i dospěláci, ale coby vedlejší postavy). Avšak nečekejte žádné pošetilé mávání hůlkou nebo tak. Ne, tady je to jiné, neotřelé, pekelně čtivé, sakra návykové a ta knížka je taky vražedně těžká! Anotace:



Sophie a její parta se po důležité misi vrací zpět domů a na Foxfireskou akademii. Odchod jednoho z nich k Nespatřeným zapříčinil mezi kamarády napětí a nejistotu, zda si mohou ještě důvěřovat. Rada je zaměstnána hrozbou války, a když se objeví informace o hrůzném projektu zvaném Iniciativa Polaris, nebezpečí ještě narůstá. Sophie, Biana, Fitz a Dex se společně s Černou labutí snaží rozklíčovat tajemný symbol související s Nespatřenými. Jenže ti, provázeni chaosem a zlobou, se zdají být vždy o krok napřed. Podaří se elfům vrátit do Ztracených měst klid a mír a zastavit Iniciativu Polaris dřív, než dojdou její děsivé plány završení?

Obálka byla opět přejata z originálu a liší se pouze nápisem v češtině. Děkuji za to, že dal Ocelot své logo na hřbet přebalu. U prvních tří dílů mi tam celkem chybělo. Jako další z té řekněme technické oblasti chválím délku kapitol. Primárně by příběh měli hltat náctiletí čtenáři a z toho důvodu je velmi pozitivní, že není kapitola roztažena na dvacet a více stran. To ubíjí i mě, natož mlaďochy.

Nicméně nepropadejte panice, že je-li vám -cet či –sát, série pro vás není. Je! Ona je totiž tak zatraceně čtivá a napínavá, že vám věk vůbec nepřijde na mysl. Váš a dokonce ani postav. Protože se chovají reálně a uvěřitelně, sice jsou to stále puberťáci, ale stárnou, zrají, poznávají, zač je toho v životě loket, a potýkají se nejen s problémy, které vznikají v jejich světě, ale i mezi sebou.

Obojí je tady zachyceno velmi poutavě a vlastně nemohu najít nic, co by mě štvalo nebo iritovalo. Snad jen opětovné volné shrnutí všeho, co se už událo. I když to se hodí pro případ, že stihnete zapomenout díl předchozí, neboť se na ten nový čeká delší dobu. Takže potom jisté osvěžení informací a vzpomínek kvitujete s povděkem.

Radost udělám rovněž těm, tedy Shannon Messenger, kterým se dobře čte v er-formě. Já osobně dávám přednost sdělení příběhu v první osobě, ale to je detail. Nechci spoilerovat příběh. Anotace toho řekne tak akorát a já nejsem zápisky v čtenářském deníku, abych tu cokoli sumírovala či se pouštěla do nějakých charakteristik.

Vývoj tu je, přituhuje, vztahy možná v tomto díle dostávají poněkud větší prostor, což je vzhledem k věku postav docela pochopitelné. Jejich chování a reakce jsou věku úměrné a o zvraty není nouze. Shannon Messenger se toho nebojí a do každého dílu vletí po hlavě a já čekám, kdy začne kvalita klesat. Jenže ona, stejně jako počet stran, neklesá – drží se a já znovu a znovu smekám!

Je radost vracet se již popáté do příběhu, který má hlavu a patu, má vývoj, podporuje zvědavost, udržuje vás ve střehu, zapojí i emoce. Postavy vás umí štvát, stejně jako fascinovat. Chcete je proplesknout, jindy obejmout a nechcete se s nimi loučit. Shannon Messenger navíc nejde cestou jednoduchých zápletek a klišoidních nápadů. Má vlastní směr, a protože v originále se chystá na svět devátý díl, máme se ještě na co těšit.

Možná i proto mě mrzí, že tato série není tak vidět, jak by si zasloužila. Nebo že bývá velmi často srovnávána s Harry Potterem. Polaris mě tedy překvapil svou kvalitou, objemností a nápaditostí. Stejně jako mě ohromuje průběžně celá série. Jako bonus připočítejte fakt, že zatím nemám jediné negativum – k žádnému z dílů – a to si v každém případě zaslouží palec hore a plný počet hvězd. Jen tak dál!

PS: Jedna technická na závěr - Disney snad zvažuje zfilmování této série, přičemž režie by se měl ujmout Ben Afleck - uvidíme, co z toho nakonec tedy bude či nebude :) (článek zde) Aktuálně se "prý" připravuje scénář první knihy. 

Žánr: fantasy, young adult

Počet stran:  560

Překlad: Radka Kolebáčová

Knihu pořídíte na webu Megaknihy.cz za 399,- Kč. Mně se na Megaknihách osvědčilo kupovat i věci papírenské a různé pracovní sešity pro cácorku. Výběr mají neskutečný, tak omrkněte nabídku.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)