sobota 2. dubna 2022

knihovna - D. M. Plummer: Hry pro rozvíjení sociálních dovedností


Kdo si hraje, nezlobí!

A navíc se ještě může něco přiučit. Už několikrát jsme totiž narazili na skutečnost, že jsou dovednosti, které máme vrozené, jiné okoukáme. No a další se potřebujeme naučit. A co víc, dále je rozvíjet, protože nejsou vůbec žádnou samozřejmostí a potíže s nimi může mít i dospělý, natož menší a mladší dítka. Do této kategorie spadá i skupinka skrytá pod názvem sociální dovednosti. V anotaci se zevrubně dozvíte, co se pod tímto pojmem vlastně ukrývá:

Každý chceme mít kamarády. K tomu, abychom si je dokázali najít a udržet, potřebujeme umět spoustu důležitých věcí – naslouchat, dělit se, pomáhat, soucítit, nesoutěžit, ale spolupracovat… Hry, které v této knize najdete, rozvíjejí právě tyhle dovednosti, a navíc jsou zábavné a nejsou k nim potřeba žádné složité pomůcky. Kniha je uvedena dvěma kapitolami, které objasňují důležité pojmy a vysvětlují, jak s hrami zacházet a jak je co nejlépe využívat.

Hraní je pro děti zřejmě ta nejpřirozenější činnost. Není proto vůbec divu, že po tomto způsobu podání a učení terapeuti, psychologové, učitelky, družinářky a další sahají nejčastěji. Publikace Hry pro rozvíjení sociálních dovedností u dětí 5-12 let je proto vhodná zejména pro toho, kdo s dětmi pracuje – ve školce, ve škole, v kroužku a podobně. Běžný smrtelník (nadneseně řečeno) v ní zalistuje, možná se něčím inspiruje třeba na nějakou oslavu či zabavení většího nebo menšího počtu dětí, ale jinak je pro něj kniha více méně nepraktická. Nenajdete tu „úkoly“ či zadání pro dvojici nebo jednotlivce.

Publikace sama o sobě je rozdělena na dvě hlavní části. První se zaměřuje na trochu té teorie, aby uživatel (záměrně volím toto slovo, neboť kniha a text v ní je určen právě k tomu, aby nebyl jen jednou, dvakrát přečten, ale pravidelně užíván a používán) věděl, jak s hrami pracovat. Jak je formulováno jejich zadání, na co se zaměřují, jaké jsou předpoklady pro to, aby se s hrami dobře pracovalo, jak vybírat skupiny. Objevuje se tu i pojem „nesoutěživé hry“, který mě hodně zaujal. Proč? Protože pod pojmem hra si často můžeme mylně představit, že jde právě o jakousi formu závodu či soutěže. Jenže hrát si můžeme prostě jenom tak.

Je zde mimo jiné i rozepsáno konkrétněji, která hra rozvíjí tu kterou základní schopnost či specifickou dovednost, aby se usnadnilo vybírání. Objevují se i příklady z praxe a konkrétní situace pro lepší orientaci. Rovněž je tu i jakási obhajoba nebo, chcete-li zdůvodnění, proč vůbec sociální dovednosti rozvíjet právě hrou a jak tyto dovednosti udržet.

Druhá část se potom věnuje hrám samotným. Na úvod jsou opět pro připomenutí vysvětleny jednotlivé symboly použité v zadání hry plus instrukce, jak vybrat vedoucího skupiny… následuje osm různých kategorií her včetně návrhů obměn a prostor pro poznámky a vlastní reflexi. Rozvíjet se tím pádem budou nejen děti, ale i samotný pedagog, což vnímám jako přidanou hodnotu. Deborah M. Plummer tím názorně ukazuje, že i toto je důležitý prvek. Nejen učit a vést, ale i sám se něco dozvědět. Ať už o sobě a svých reakcích, ale i o způsobu, jakým s dětmi pracuji a co si z toho odnáším.

Prosím vás, já pedagog rozhodně nejsem – technicky vzato jsem kancelářská krysa, toho času působící jako provozní v sauně. Toliko však můj „nezávislý“ pohled. Vedete nějaký oddíl? Pořádáte tábory? Učíte v mateřské škole nebo ve školní družině? Tak přesně pro vás tato knížečka je a její koupí neprohloupíte, protože internet má možná své zdroje, ale kniha je pořád kniha!

Rok vydání: 2021

Počet stran: 184

Překlad: Barbora Maturová

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 254,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Deborah M. Plummer je vysokoškolská pedagožka (De Montfort University, Leicester) a terapeutka, autorka řady publikací pro práci s dětmi i s dospělými. V Portále vyšly její knihy Skupinové hry pro rozvíjení sebeúctyUčíme děti zvládat úzkost, obavy a stresHry pro rozvoj všímavosti či Hry pro zvládání hněvu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)