sobota 9. dubna 2022

knihovna - L. K. Adams: Tajný pánský knižní klub


Prostor dostávají muži!

Jakmile se objeví kniha, která skýtá potenciál, jenž spočívá v originalitě, mé srdce nadšeného knihomola zaplesá radostí a skepse stoupne na maximální možnou míru. Proč? Protože najít v romantickém či erotickém žánru něco osvěžujícího a nového není vůbec snadné. Dnešní kniha se vydává lákavým směrem. Vyvstává nám tedy automaticky otázka, kdo zvítězí… skeptická já nebo autorka Lyssa Kay Adamsová?

Manželství Gavina Scotta je v troskách. Nedávno odhalil ponižující tajemství: jeho žena Thea vždy předstírala to velké O. Toto odhalení je poslední kapkou pro jejich už tak dosti napjatý vztah. Thea požádá o rozvod a Gavin si uvědomí, že se nechal ovládnout pýchou a strachem. Ale o vztah nechce přijít. Rozrušený a zoufalý Gavin nachází pomoc na neobvyklém místě, v tajném knižním klubu romantických knih, který tvoří největší alfa samci města Nashville. S pomocí jejich aktuální četby, žhavého románu z období regentství zvaného Námluvy s hraběnkou, se parta drsných svalovců pokusí zachránit Gavinovo manželství. Protože když to tak hezky funguje v knize, musí to jít i ve skutečnosti!

Vítejte v tajném pánském knižním klubu. První pravidlo knižního klubu: O knižním klubu se nemluví. Dobrá, připouštím, že anotace zní trochu kýčovitě, proto také ta již zmiňovaná vysoká míra skepse, která u mě vyskočila. Ke knize jsem proto přistupovala nadmíru ostražitě, i když zvědavost taky jela na plné obrátky. Mé obavy ještě zvýšilo klasické podání v er-formě z pohledu obou hlavních postav. Vidíme tedy do hlavy Thee i Gavinovi. Na jednu stranu je to dobře, máme kompletní informace a náhled, ale na druhou stranu už by to taky chtělo z toho standardu vybočit.

Jako příjemný bonus dostáváme příjemně pestrou neotřelou obálku a rovněž úryvky z knihy Námluvy s hraběnkou, která se mihla v anotaci a má Gavinovi otevřít oči. Vážení, představa, že partička namachrovaných a úspěšných mužů sedí ve sklepě a hltá nějakou harlekýnu, ze které se pokouší zjistit, jak přemýšlí ženy, jakou řečí mluví a co vlastně od mužů chtějí, je velice úsměvná a zároveň kouzelná. Právě jakási dávka absurdity se mi neuvěřitelně líbí, a protože jde podle všeho v originále o sérii, docela bych se s pány (dobře, i s dámami) ještě ráda viděla.

„…„Bože, přestaň si hrát na nevinného, ano? Udělal jsi to úmyslně.“

„Ano, záměrně jsem se osprchoval. Normálně se omylem nesprchuju.“

„Víš, jak to myslím! Tohle, co děláš“ – zamávala směrem k jeho hrudi a břišním svalům a, panebože, ručník se mu začínal uvolňovat… „naschvál.“

Zvedl obočí a sklouzl pohledem na sebe. „Obávám se, že nevím, o čem to mluvíš.“

„Procházíš se tu polonahej jen proto, abys mě sváděl!“

„Přísahám, že to nebyl můj záměr, ale pokud to zabralo, beru to.“ Zakvrdlal obočím a odvrátil se od ní. (poznámka: Jak se kvrdlá obočím?!?)

Líbí se mi totiž základní myšlenka, na kterou Lyssa Kay Adamsová vsadila. Máme tu manželský pár v krizi, který musí řešit problémy současnosti, traumata minulosti i možnosti budoucnosti. Dostáváme ukázku toho, že na vztahu se musí pracovat. A když po druhém chcete, aby vám důvěřoval, není to zadarmo. A rovněž to není jen o částce na kontě, dokonalé velikosti nádobíčka, nadprůměrné výdrži v posteli či jiných prvcích, kterých už jsme trochu přejedení (nebo ne?). Jistě, je to přeslazené, nebudu vám lhát. Ovšem velkým dílem i vážné a rovněž neskutečně vtipné. Měla jsem obavy z trapnosti a sekla jsem se. Místo toho je to čtivé a zajímavé. Až na konec, který byl mrtě uspěchaný. Velká černá kaňka na jinak něžném a osvěžujícím příběhu, v němž se mihne i malá špetka erotiky.

Vzato kolem a kolem - Tajný panský knižní klub velmi mile překvapil. Sice nevytěžil maximum z možností, které se nabízely, nicméně i přesto udělal velkou radost.  Zmínkou o sérii se nenechte vykolejit. Konec je v pořádku a i kdyby další díly nevyšly, svět se nezboří, nicméně byla by to velká škoda, protože potenciál tam podle anotací v každém případě čuchám i do budoucna! 

Počet stran:  304

Překlad: Nicolle Knapová

Knihu můžete zakoupit na webu nakladatelství Jota za 278,- Kč.


 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)