úterý 31. května 2022

Recenze - M. Kotová: Vlaštovičky štěbetají, z jara totiž radost mají


Inspirace není nikdy dost!

A to platí ve všech oblastech. V dnešní recenzi se zatouláme do zákulisí přípravy témat a okruhů v mateřských školách. Ono se to zdá jednoduché, ale upřímně, když vidím, kolik je toho potřeba pojmout a kolik toho paní učitelky s dětmi dělají, je to náročné. Samozřejmě, že se některá témata opakují, ale ne všechna – alespoň v naší školce ne a já smekám. I proto je dobré, že existují učitelky, které dostanou ten skvělý nápad a o své zkušenosti se podělí s ostatními a podají jím tak říkajíc pomocnou ruku. A je úplně jedno, zda jste začínající učitelka nebo zkušenější.

Pracovní sešit zaměřený na období jara a léta je rozdělený na dvanáct týdenních bloků s jednoduchými popisy činností. Veškeré aktivity jsou rozepsány na jednotlivé dny a autorka dbá na jejich vyváženost v kontextu celého týdne. Zabývá se prvotní motivací, následně komunitním kruhem, nabízí činnosti výtvarné, pohybové, hudební, v prostoru, u stolečku a nápady na pobyt venku. Ke každému týdnu jsou připojeny tři pracovní listy, které přímo navazují na určité činnosti a aktivity, které se v knize objevují. Sešit tedy může sloužit velmi dobře jako podklad pro každodenní přípravy začínajícím učitelkám. Těm zkušenějším pak přináší jednoduchý přehled činností, které si mohou následně skládat podle vlastního uvážení a vybírat si z pracovního sešitu pouze ty, které se jim líbí.

Tipy na další témata se vám totiž rozhodně hodí bez ohledu na délku praxe. A nejen témata, ale i úkoly, hry, aktivity. Zabavit děti pět dní v týdnu a ještě je k tomu něco naučit? Smekám podruhé. Marcela Kotová tedy přichází s publikací, kterou ocení primárně učitelky v mateřských školách. Jak už prozradila anotace, okruhů je celkem dvanáct, každý rozpracovaný do pěti dní od pondělí do pátku. Hlavním tématem je jaro. Tento komplet je totiž součástí budoucí série, která by měla obsahovat ještě další dva díly. Ty budou zaměřené na podzim a zimu.

Metodika pro aktivity počítá nejen s činnostmi venku, ale i u stolečku či v prostoru. Nic nediktuje, poskytuje nástřel a nechává tak prostor pro kreativitu konkrétní paní učitelky nebo pana učitele. Ke každému tématu poté následuji tři strany/úkoly vhodné ke kopírování, které slouží dětem k trénování grafomotoriky (spojování čar, dokreslování), paměti (pexeso), postřehu (hledání rozdílů, stíny, bludiště) a spousty dalšího.

Právě kvůli přítomnosti metodiky je tento pracovní sešit vhodný zejména pro toho, kdo tyto postupy ocení spíše než samotné úkoly. Ty tady netvoří hlavní část, ale doplňují a doprovází text. Pokud jste tedy maminka, která hledá, čím dítko zabaví na prázdniny, aby všechno nezapomnělo, nejsou Vlaštovičky úplně ideální. Tedy, samozřejmě v nich najdete zadání a třeba i inspiraci na nejedno dobrodružství či hru venku, nicméně nevyužijete potenciál publikace naplno. Pro vás by byly vhodnější například Šimonovy pracovní listy, které obsahují jeden úkol za druhým.

Marcela Kotová názorně ukazuje, že dokáže zúročit své praktické zkušenosti. Za pomoci ilustrací od Ivety Jandové předkládá první ze tří plánovaných sešitů, kterým rozhodně vykročila správným směrem a vytvořila něco nadčasového, praktického a užitečného.

 

Rok vydání: 2022

Počet stran: 72

Ilustrace: Iveta Jandová

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 148,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Marcela Kotová pracuje jako ředitelka mateřské školy. Ve své práci se snaží všestranně rozvíjet děti i pomáhat začínajícím učitelkám. Právě to ji přivedlo k tvorbě knih pro děti i pedagogy. V Portále vyšla např. její Kniha pro začínající učitelky a první díl této série pracovních listů Vlaštovičky štěbetají, z jara totiž radost mají.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)