pondělí 11. října 2021

knihovna - I. Novotná: Šimonovy pracovní listy 27


Trénujeme grafomotoriku!

Protože můj život není jen povalování s knihami a psaní recenzí, je tomu často uzpůsoben i výběr dalšího materiálu. Dnes tu totiž nejsem s knihou, nýbrž s pracovním sešitem. Ano, i něco takového umí v nakladatelství Portál a já vám na závěr připojím odkaz na materiály, které jsou od nich volně ke stažení. Teď už ale pojďme do pohádkového světa trochu… prakticky:

Pracovní sešit je určen především pro malé předškoláky, ale je možné ho využít i pro odlehčení výuky v první třídě. Souborem zábavných úkolů provází děti pohádkové postavy, díky kterým je bude plnění úkolů opravdu bavit. Najdou zde něžnou vílu, krásnou princeznu, veselého vodníka, umouněného čerta, nosatou čarodějnici a zapomětlivého loupežníka. Nenásilnou a hravou formou si děti procvičí nejen jemnou motoriku, která je pro vstup do první třídy velmi důležitá, ale také jednoduché počítání, posílí koncentraci, budou rozvíjet svou představivost, orientaci, a především pocítí radost při společné práci.

Na úvod se sluší vysvětlit, co to ta grafomotorika vůbec je. Ač to může znít jako nějaký jazykolam či snad dokonce zaklínadlo, jde o soubor psychomotorických činností, které jsou vykonávány při psaní a kreslení. Při psaní je potřeba vykonávat účelné pohyby, které jsou založeny na koordinaci oka a ruky. Jako máma a laik bych tím rozuměla schopnost malovat, kreslit a vybarvovat. Držet se linky, nepřetahovat, chápat souvislosti mezi obrázky úměrně věku, luštit bludiště, různě spojovat, hledat rozdíly a tak všelijak podobně.

A protože nás doma kolektivně lapil moribundus, se kterým se pereme už tři týdny (a ne, není to covid), je předškolačka doma a aby nezameškala a trénovala, přišel vhod právě dnešní Šimonův pracovní sešit od Ireny Novotné. V pořadí již dvacátý sedmý. My se s ním tedy setkáváme poprvé a rozhodně budeme chválit. Zaprvé nemusíte vyplňovat přímo, ale listy se dají kopírovat či skenovat a používat tedy opakovaně.

Téma zadání je blízké jak holčičkám, tak i chlapečkům – vodníci, loupežníci, princezny, čarodějnice, čerti, víly, ryby, žáby a mnohé další. Úkoly pestré – složitější i jednodušší, snadno pochopitelné i uchopitelné. Tleskám, že to není nijak přeplácané, přehnané a ani barevné, protože kdyby se dítko zaseklo, pokaždé můžete skončit u vybarvování, které je pro ně (většinou) velkým lákadlem a zábavou. Dají se klidně vytáhnout i vodovky nebo případně zachránit situaci razítky či samolepkami a listy si dle fantazie a případné nálady dozdobit, obrázky vystříhat.

Jak říkám, fantazii se meze nekladou a práce s těmito Šimonovými pracovními listy je nepředstavitelně variabilní. Ať už je použijete doma, nebo se dostanou do ruky paní učitelce/vychovatelce ve školce či kroužku. Přestože se na první pohled může zdát, že je to jen nějaká prkotina, kterou doma ale vůbec nepotřebujete. Nás zachraňuje velice a za daných okolností nahrazuje, alespoň symbolicky, školku v době, kdy je cácorka marod. Za jiné situace bude sloužit jako doplněk na odpoledne či víkend. Velká spokojenost, i když je to kousek, který se jeví jako praktický, dá se s ním vymyslet i celá kopice zábavy!

Rok vydání: 2021

Počet stran: 64

Ilustrace: Petra Novotná

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 126,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Irena Novotná vystudovala Střední zdravotnickou školu v Praze a specializaci na Vyšší odborné škole, obor Dětská sestra. Pracovala jako zdravotní sestra v ambulanci, nyní se věnuje rukodělné tvorbě. Maluje na textil, papír, dřevo, vymýšlí pracovní listy, které testuje nejen na svých dětech.

PS: Jak jsem slíbila v úvodu – připojuji odkaz na stažení různých pracovních listů zdarma – najdete tam nejen úkoly pro malé děti, ale i pro větší a dokonce i pro dospěláky a seniory – výběr je to neuvěřitelný a velmi praktický!


2 komentáře:

  1. Kolektivní moribundus je peklo, které nás zatím míjí. I když u nás si ho ti tři chlapci předávají z jednoho na druhého už od začátku září. Jen matka je pořád fit a opečovává je :D. Držte se! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska po třech týdnech ve školce a cestou tam kašlal kde kdo, takže jsem na to fakticky zvědavá :D děkujeme a taky se držte!

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)