středa 13. října 2021

Tip na výlet #15 - Pustý hrádek

Dobrodružná procházka!

Volně přístupná vyhlídka nebo taky zřícenina, případně předsunuté opevnění... výrazů, které jsou s tímto místem spojené, najdete hned několik. Čím nás Pustý hrádek lákal? Je na něj krásně vidět z hradu Kašperk (a naopak - z něj je krásně vidět Kašperk) a místo samo slibovalo rovněž parádní panoramata - takže zaparkovat a vyrazit!

Parkování je stejné jako v případě, že jdete na hrad Kašperk - v obci Žlíbek naproti Rychtě na Račánku velké PLACENÉ parkoviště. Doporučujeme jet ráno - kolem poledne se zpravidla (zejména v sezóně) začne parkoviště plnit a místa k parkování dochází. Stát vás to bude 60,- Kč na celý den. Z parkoviště vyrazíte nahoru do mírného kopce. Na křižovatce však nezahnete doprava směrem ke Kašperku, ale doleva. Značené je to poměrně pěkně. 

Půjdete chvíli rovně a poté je v obci Žlíbek odbočka doprava do lesa a tudy směle k Pustému hrádku. Cesta je lesní, proto počítejte sem tam s kořenem nebo kamenem. S kočárkem... no, kus ano, ale až k hrádku určitě ne. Hlavně po dešti berte v potaz možné bláto, takže dětem gumovky! Nahoru na vyhlídku vedou dvě schodiště - poměrně strmější a nahoře je dřevěná plošina - v mokru či na sněhu může klouzat, takže buďte opatrní.

Výhledy jsou parádní - nejen na tolikrát zmiňovaný Kašperk, ale i po okolí. My se tam moc dlouho nezdržovali, protože se tam právě chystali na příchod snoubenců a oddávajícího. Ano, skutečně se tam měla konat svatba. Smekám nad tím nápadem i odvahou. 

Pokud půjdete zpět tou samou cestou, je výlet celkem v pohodě a zvládnou ho i menší děti. Jestliže však dostanete ten super nápad přejít z Pustého hrádku na Kašperk... připravte se na velké dobrodružství. Cesta z tohoto směru není kdovíjak dobře značená, navíc vás mate, že teoreticky může vést několika směry. Správně je držet se žluté turistické značky, jenže ta je ne vždy dobře viditelná. Dá se vytušit, kudy se vydat, avšak terén je tedy jedno velké dobrodružství. Obrovské kameny, kořeny, nepřehledná cesta... řeknu vám, kolena se nám klepala ještě za hodinu, avšak dali jsme to i s pětiletou cácorkou, kterou tedy odvážný děda notný kousek nesl.

Rozhodně bych tedy hlasovala za variantu jít do buď obráceně (z Kašperku na Pustý hrádek a po strmých  šutrech se šplhat spíše nahoru než dolů a následně jít lesem zpět k vozu), nebo dojít na Pustý hrádek lesní cestou směrem od Žlíbku a tou samou trasou se vracet zpět a na Kašperk nezamířit vůbec či případně se nevrátit na parkoviště a jít "klasicky", jak jsem popisovala v tipu na výlet #1 ;-)

Možností je tedy hned několik a my v budoucnu určitě některou z variant vyzkoušíme, protože tu nejhorší už máme za sebou! Něco málo z faktů: 910 metrů nad mořem, první zmínka podle všeho v patnáctém století. Účelem, nebo lépe smyslem, Pustého hrádku bylo střežit níže položený Kašperk z daného směru, aby ho nemohl někdo nenápadně napadnout. 

Byli jste na některém z mnou doporučovaných míst? A jakou zříceninu máte nejraději? Platí zákaz šíření fotografií bez mého souhlasu.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)