sobota 16. října 2021

knihovna - L. Purcell: Záhada panství Bainbridge


Slibně se tvářící horor!

Na některá nakladatelství je spoleh. Tedy minimálně teoreticky, neboť šlápnout vedle může prakticky každý. Nicméně od Moby mám ráda detektivní thrillery spisovatelky Lindy Castillo, takže proč nevyzkoušet i horor. Protože právě tomuto žánru letošní podzim skutečně přeje. Minimálně v mém podání!

Když se mladá vdova Elsie přestěhuje na venkovské sídlo svého zesnulého manžela Ruperta Bainbridge, čeká ji kromě chladného přijetí od služebných a nekonečných hodin osamění i temné překvapení. V podkroví nalezne zvláštní dřevěné figuríny zvané tiší společníci. Brzy se v domě začnou dít prazvláštní věci – netrvá dlouho a řada nešťastných a nevysvětlitelných nehod začne Elsie přerůstat přes hlavu…

...Remcací okénko nad tvůrci anotací...

Lidi, věřte trochu potencionálním čtenářům – stačí nastínit! Když vyzradíte moc, spíš riskujete, že jich většinu naštvete! I zde platí staré a léty osvědčené: Méně je někdy více. 

...Děkuji za pozornost. Konec hlášení...

Do rukou se nám dostává horor. Seděla by i škatulka gotický román, který se rozehrává hned ve třech rovinách. Ze začátku jsou dvě časové linie – „současnost“, kterou dávám do uvozovek schválně, neboť se odehrává v druhé polovině devatenáctého století, nikoli teď. A přidají se vzpomínky, flashbacky nebo retrospektiva (nehodící se škrtněte) nedávných událostí. Tyto dvě linky jsou psány v er-formě. Později se zapojí ještě třetí. Ta se odehrává v první polovině sedmnáctého století a je psána v ich-formě.

„…Tyhle léky byly silnější než ty předešlé. Zatímco se ploužila chodbou po boku doktora Shepherda, cítila, jak z ní vysávají život. Před očima se jí rozplývaly tvary a obličeje. Kamkoliv se otočila, viděla povislé čelisti a uslintané pysky idiot. Vřískali jako čarodějnice, rostli jí v zorném poli a ve víru se zase ztráceli. Odporní duchové, kteří byli nedílnou součástí tohoto místa stejně jako pach moči…“

Někomu může být podobné přeskakování nepříjemné, avšak zde je zpracované přehledně a má i své odůvodnění. Příběhu navíc dodává punc vyladěnosti, komplexnosti a úplnosti. Čeho se naopak příběhu nedostává, je jiskra… Upřímně, někdo může mít pocit, že nudou plácne hlavou na polštář dřív, než stačí dočíst kapitolu. Záhada panství Bainbridge je to pravé ořechové pro milovníky pozvolného vývoje, ponuré atmosféry a nenápadných stínů.

Žádné potoky krve, absurdita, nadmíra násilí či vulgarismů. Nic z toho tu nenajdete. Místo toho dostane hororový román, který bych titulovala přídavným jménem PLÍŽIVÝ. Co tím myslím? Inu, v průběhu čtení vůbec nemáte pocit, že se bojíte. Ano, trochu vám při vyprávění toho, co Elsie potkalo, s čím se potýkala, běhá mráz po zádech. Ale bát se? V žádném případě. Dokud nezhasnete! Pak špicujete uši s každým zašustěním a chvějete se s každým nenápadným stínem, který proběhne po místnosti.

Tak se pozná dobrý horor – alespoň z mého pohledu – jakmile si musím při cestě do koupelny svítit prakticky v celém domě, autor vyhrál! Laura Purcell příběh vystavěla dobře. Dala mu pevné základy a rozumnou míru detailů. Je jedno, zda vás vezme do ústavu pro choromyslné, na staré panství či do rodinné sirkárny. Pokaždé si budete připadat, jako kdybyste na místě skutečně stáli a kulisy ožívaly kolem vás. Zarážet vás bude právě fakt, že vás hrdinové nijak zvlášť neosloví, neb jsou nemastní neslaní.

„…„To, co jste napsala… Myslím, že bychom to možná mohli použít. Zřejmě ale ne způsobem, jakým jste doufala. Nedokazuje to vaši nevinu, nedokazuje to vlastně vůbec nic kromě výborné představivosti. A pokud je fantazie choroba, pak by tu byl trvalým rezidentem i pan Dickens.“ Představivost! Pomatenost v sobě alespoň měla nějakou sílu. Pomatenost z ní nedělala dětinskou holčičku, která sní o vílách a jednorožcích…“

Příběh čtete, užíváte si ho, jenže ho nehltáte. Chybí zápal. Ona pověstná touha, kdy vás řádky vtáhnou a nechtějí pustit. Kdy nechcete knihu odložit a jít spát, nýbrž risknout spánkový deficit a následný zombie den o nadmíře kávy, jen abyste se dozvěděli, jak to všechno dopadne. Záhadu panství Bainbridge si užijete, vychutnáte, ale podobné nadšení pro příběh samotný bude s velkou pravděpodobností scházet. I tak jde o velmi zdařilý a překvapivý počin. Navíc se závěrem, který uspokojí zejména cyniky a odpůrce stylu, jakým jednotlivé knihy uzavírá například Darcy Coates. Přesto bych měla pár otázek, které zůstaly nezodpovězeny, například původ „tichých společníků“ nebo náhlé zmizení majitele obchodu, ve kterém byli pořízeni. Přestože tedy pointa luxusní, některé neznámé si zasloužily odhalení a závěr větší propracování. 

Žánr: horor

Počet stran:  ebook ve formátu epub 296

Překlad: Anna Rybníčková

Na eshopu Palmknihy.cz můžete aktuálně pořídit ebook za 239,- Kč, případně klasickou knihu za 307,- Kč. Knihu vydalo nakladatelství MOBA v roce 2021.


2 komentáře:

  1. Můj manžel říká to samé o filmech - jakmile si musí rozsvítit cestou na záchod, je to fakt dobrej horor :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje krevní skupina, u filmů nebo her to mám úplně stejně! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)