pondělí 18. října 2021

knihovna - R. Clements: Hitlerovo tajemství


Změna je život!

Na úvod mě svrbí taková víceméně filozofická otázka: Můžete mít tajemství a přitom nevědět, že ho máte? Název dnešní knihy je totiž lehce zavádějící, nicméně tím nijak nesnižuji kvalitu příběhu, ani nepředjímám dojmy po dočtení. Pojďme se na to podívat a ukázat si kousek, který nepatrně vybočuje z mých obvyklých žánrů a zaměření.

Podzim 1941. Druhá světová válka se pro spojence příliš dobře nevyvíjí. Pokud chtějí Hitlerovi úspěšně čelit, zoufale potřebují novou zbraň. Zdá se, že ji objevili, ale získat ji bude velmi obtížné a nebezpečné. Je třeba vydat se na území nepřítele a balíček s informacemi tak tajnými, že dokonce ani sám Hitler nemá o jeho existenci ani tušení, přivézt do Anglie. Americký zpravodajský důstojník požádá o pomoc geniálního profesora historie Toma Wildea. Profesor opouští Cambridge a vydává se na riskantní výpravu do nacistického Německa, aby z něj záhadný balíček, který zvrátí vývoj války, propašoval. Brzy ovšem zjišťuje šokující pravdu a pochopí, proč se nacisté nezastaví před ničím, jen aby zabránili tomu, aby bylo tajemství prozrazeno.

Máte to také tak, že když vás zaujme anotace či obal, žánr nehraje roli? Nebo se pohybujete jen v nějakém okruhu a ven z něj se vám nechce? Já se po přečtení anotace před časem rozhodla, že vystoupím ze své komfortní čtenářské zóny a půjdu do knihy, kde hlavní klíčová slova jsou: špionáž, 2. světová válka, nacismus, konspirace, nebezpečí, drama, gestapo a tak podobně. Něco, co zpravidla obcházím velkým obloukem.

„…Zásilku. Ale jakou?

„V tuhle chvíli vám nemůžu říct nic bližšího,“ řekl mu Bodie Cashbone a založil si masité paže na prsou. „Všechno se dozvíte až na místě.“ Pak se k němu naklonil. „Já vím jen to, že na tom nebude nic složitýho, ale…“ Odmlčel se a pokrčil rameny.

Nic složitého? Copak na sklonku roku 1941, když celou Evropu zachvátila válka, mohla být tajná mise v Německu jednoduchá?…“

Další takovou věcí/skutečností k zamyšlení je fakt, že nakladatelství Beta vydává jako první čtvrtý díl. Ano, Hitlerovo tajemství je součástí série, kterou spojuje – vyjma války – osoba profesora historie a dalo by se říci i tajného agenta jménem Tom Wilde.

Rory Clements poslal Toma vyzvednout balíček, který je úplně jiný, než by kdokoli čekal. A navíc pro něj nejde sám. Cesta to bude klikatá, krkolomná, nebezpečná a její směr se bude měnit tak často, až vám to skoro poleze na nervy. Ano, potýkala jsem se s jistou dávkou extrémní překombinovanosti. Pokaždé, když jsem si myslela, že už to nemůže být víc zamotané, narazil Tom na další uzel, který musel rozplést. Příběhu to sice dodávalo na čtivosti a spádu, nicméně já se špetku cukala. Na druhou stranu je až mrazivé, jak reálně celý děj působil. Ano, i se zmíněnou zdánlivou překombinovaností a zapleteností to vše, mému pocitu navzdory, dávalo smysl!

„…„Její manžel na to asi bude mít jiný názor.“

„Jen tady zůstaňte a počkejte. Zajdu za ní a posoudím to sama. Pokud se do hodiny nevrátím, tak to dopadlo špatně a vy dva si budete muset nějak poradit sami.“

Wildeův instinkt i selský rozum mu napovídaly, že by se k tomuhle místu měli otočit zády a utíkat odsud co nejdál. Ale Sunny měla pravdu – potřebovali pomoc. A někdy je opravdu nejbezpečnější ukrýt se v oku hurikánu…“

Délka kapitol je rozumná, příběh je nám svěřován v er-formě a z několika pohledů. Ten hlavní patří Tomovi, ale promítnou se i další, nicméně konkrétní jména by vám nic neřekla. Vše je však přehledné a logické. Jen asi dvakrát se mi stalo, že se pohled přepnul v průběhu kapitoly a nebylo to nijak odděleno, takže jsem se zarazila, ale vzápětí rychle četla dál, protože vše bylo tak napínavé a čtivé.

Mám tady tedy kousek, který bych označila za válečný thriller. Nebo možná spíše politický, protože z války jako takové tam tolik podrobností není, za to politika a její zákulisí se objevuje více. Zazní jména jako Bormann, Göring, Churchil, Hitler a další. Už vím, jaké označení by knize sedělo jako ona pověstná prdel na hrnec – špionážní thriller! Konečně mi naskočilo správné znění, které naprosto vystihuje to, co jsem právě dočetla.

Sečteno podtrženo krok za krokem sledujeme průběh mise, která se lusknutím prstu může kdykoli změnit v boj o holý život. Důvěřovat se nedá nikomu, protože nikdy nevíte, kdo je dvojitý či dokonce trojitý agent a ani v relativně bezpečném úkrytu vůbec nejste v bezpečí. Tomu říkám kvalitní paradox. Stránky ubíhají jedna za druhou a vy nemůžete jít spát, protože chcete vědět, jak to bude, co se stane, kdo pracuje pro koho a co svým chováním a jednáním sleduje. O co jim jde? Kdo vyhraje? Praskne to? Zvědavost a touha po odpovědích vás dožene až k… závěru. Kam jinam jste mysleli? Nádhera, která odsýpá, takže se vůbec nebojte, že počet stran atakuje 400!

Žánr: thriller, válečný

Počet stran:  ebook ve formátu epub 395

Překlad: Tomáš Bíla

Série: Tom Wilde, díl čtvrtý – v originále je jich venku zatím pět

Na eshopu Palmknihy.cz můžete aktuálně pořídit ebook za 279,- Kč, případně klasickou knihu za 369,- Kč. Knihu vydalo nakladatelství Beta v roce 2021.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)