středa 20. října 2021

ze života - tvoříme s dětmi IV.


Podmořský svět jinak!

Dnes je tu jeden krátký, velmi variabilní a úplně jednoduchý tip na tvoření, na které máte - teoreticky - vše potřebné doma. Doufám. Základním předpokladem úspěchu je umět kreslit, případně obkreslovat, protože pomůcky všeho druhu jsou dovolené!

Přichystáme si: 

- černý papír nebo čtvrtku - rozměr nejlépe a4

- žlutý papír nebo čtvrtku a4, plus ještě jeden barevný dle vlastní libosti a preferencí na výrobu baterky

- fixy - úplně ideální budou lihovky nebo takové, se kterými se dá psát a kreslit na plast, zaschnou a nebudou se mazat

- nůžky

- lepidlo nebo oboustrannou lepící pásku

- obyčejnou tužku

- a to NEJDŮLEŽITĚJŠÍ - eurofolii o velikosti a4 nebo plastové čiré průhledné desky a4

A co teď s tím? Vyberte si téma! U nás vyhrál mořský svět. Nejen proto, že to byla nejčastější ukázka, kterou jsem se inspirovala (pinterest. instagram), ale i proto, že cácorka prostě a jednoduše ryby a mořské potvory miluje. 

Jakmile máte jasné téma - mě by lákalo třeba ještě noční město nebo zoologická zahrada - přijde na řadu eurofolie či plastové desky. Bude se vám lépe kreslit, pokud dovnitř vložíte bílý papír. Ten může být buď čistý, nebo si na něj předkreslete či vytiskněte to, co následně černou fixou překreslíte na plastový povrch. 


Pro menší dítka můžete výtvor rovnou i vybarvit. Větší potomstvo může vybarvovat samo. A  ti úplně největší mohou toto překvapení připravit třeba pro mladší sourozence nebo jen tak. U nás jsem první variantu vytvořila kompletně já a druhou si už vybarvovala píďalka sama. 

Jakmile je hotový obrázek suchý, vyměňte bílý podkladový papír za ten černý a můžeme se pustit do výroby "světla", které udělá právě to kouzlo. Podle fantazie si předkreslete obrys baterky, poté ho obtáhněte fixou a vystřihněte. Podle její šířky vystřihněte ze žlutého papíru nebo čtvrtky (s tou se bude dětem lépe manipulovat) rozšiřující se světlo - přilepte k sobě a voilá - sranda je na světě! ;-)

Téma a i provedení se může lišit. Vzhledem k Halloweenu za humny klidně namalujte dýně a duchy, strašidelný les, Červenou Karkulku... cokoli. Však už to znáte - fantazii se meze nekladou!

Můj zdroj inspirace najdete tady a klíčová slova pro strýčka Googla jsou UNDERWATER FLASHLIGHT CRAFT.

2 komentáře:

  1. Krása! Taky nás chytla tvořivá a dnes mi dorazil balík s hmotou mýdlovou a hmotou na svíčky. A k tomu pár formiček. A barviček. A vůní :D. No za litr to bylo určitě :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heršvec - mýdlo jsem chtěla vždycky zkusit, jenže my používáme hlavně tekutý, takže co pak s ním? :D Budu zvědavá na výsledek! Však jsi pro mě byla nejednou pořádnou inspirací ;-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)