úterý 7. června 2022

Recenze - P. Horáček: Slon


Známá firma!

Petr Horáček se u nás doma neobjevuje poprvé a mám takový pocit, že ani naposledy! Ilustroval například knihu od Joyce Dunbar Pan Baf, sám si potom (mimo jiných) vystřihl Nejkrásnější místo na světě nebo stejně poeticky krásnou Husu Lízu a vánoční hvězdu. Směle tedy vyrazme na setkání se slonem – á propos – měli jste v dětství imaginárního kamaráda?


Je legrační. Je velký. Má rád nepořádek. Je to SLON! A vždycky má dost času na hraní. Příběh kluka a jeho imaginárního kamaráda.

Kniha se na první dojem může jevit jako něco pro malá dítka. Jsem zaskočená tím, že musím nesouhlasit. Doporučená věková kategorie je věc ošemetná. Na základě letitých zkušeností bych to viděla někde na rozmezí tři až šest let. Ti úplně nejmenší si užijí osobité ilustrace, kterými je Petr Horáček pověstný. Starší čtenáři už potom mohou, díky menšímu množství textu, sami zkoušet číst příběh. Zvolené hravé písmo je navíc i přiměřeně velké, čímž dětem hodně usnadní snahy o první samostatné čtení.

Co se příběhu týče, jsem zaskočená podruhé. Děti se v něm vydají za dobrodružstvím malého chlapce a velkého slona a zažijí nejednu lumpárnu. Nám, dospělákům, tento krátký a trochu melancholický kousek ukáže nejen sílu dětské fantazie, ale také námět k zamyšlení. Když za vámi děti přijdou, že by si rády hrály, odbudete je nebo jdete? Vím, že ne vždy jim jde vyhovět, ale jsou činnosti, které nikam neutečou. Na rozdíl od času s našimi nejbližšími. Naučme si ho užívat. Ba co víc, nebrat ho jako samozřejmost.

Překvapilo mě, že se v na první pohled jednoduché knize určené menším dětem může skrývat něco tak hlubokomyslného. Petr Horáček tím na mě udělal silný dojem a Slon získal nový rozměr. O čem víc diskutovat, když je to v podstatě tak prosté? Najděme si čas na hraní, i když už je nám dávno –cet nebo –sát…!

Stručně a jasně, jen bez těch ilustrací. Tak bych ohodnotila dnešní recenzi, ale abych vám tu vyslepičila příběh od A do Z? Tím bych vás připravila o zážitek z knihy a to by byla obrovská škoda. Stejně jako zbytečné okecávání.  

Rok vydání: 2021

Počet stran: 36

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 183,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Petr Horáček je výtvarník a autor velmi úspěšné série dětských knih. Jeho knihy byly přeloženy do několika jazyků a vyhrály řadu mezinárodních cen. Žije a pracuje ve Velké Británii, kam se přestěhoval po studiích. V Portále vyšly jeho úspěšné knihy Papuchalk PetrHusa LízaO myšce, která se nebálaJak myška snědla měsícNový domek pro myšku aj.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)