středa 30. září 2020

knihovna - P. Horáček: Nejkrásnější místo na světě

Poeticky něžné nebo plýtvání papírem?

Na youtube se podobným titulkům říká, alespoň mám ten dojem, „klikbajt“. Správně psáno clickbait – poutavý titulek, který nutí čtenáře na něj kliknout. A jak vás jistě správně napadá: Po otevření článku, se žádná senzace rozhodně nekoná. Tak uvidíme, jestli jsem i já dnes zvolila zavádějící upoutávku, lomeno kachnu, či nikoli…


Je rozkvetlá louka s potůčkem uprostřed lesa nejkrásnějším místem na světě? A jestli ano, tak jak se to pozná? Králíkovi tyto otázky nedávají spát, a tak se jednoho dne vydá do světa, aby na ně našel ty správné odpovědi… 
celá anotace zde.
Každý dospělák má občas den, kdy mu hodnota IQ povážlivě, a zpravidla doufáme, že dočasně, klesne. Za poslední tři dny jsem dokázala vzít akorát dnešní knihu a víc ani ťuk. S podzimem přichází nejedno úskalí. Pomineme tu mrchu na C, která nám tu řádí okolo, a vlády všech zemí tápou v tmách překvapenosti a praktikuje se spíš metoda pokus omyl, než snaha o rozumné myšlení a nedej bože kloudné řešení. Chřipka je rovněž silný nepřítel, stejně tak obyčejné nachlazení. Však dobře víme, jak to muži (a někdy i ženy) mají s rýmičkou! Potom je tu chladné počasí, málo sluníčka, brzké stmívání a s tím útočí špatná nálada, deprese, nechuť k čemukoli. Každý bojujeme po svém. Máme své osvědčené léky a já bych mezi ně zařadila i dětské knihy.

Coby dospělá už hodně let, však mi v létě bylo 36, mám občas potíže vnímat dětskou knihu očima věkové kategorie, pro kterou je určena. Cácorka s nadšením vítá jakékoli veselé ilustrace a ve svých čtyřech letech si z textu vezme jen tolik, kolik samá uzná za vhodné. Je tedy čím dál obtížnější nejen hodnotit, zejména slovně, ale vůbec vybírat, která kniha za pozornost stojí… a která nikoli. Vezměte, kolik novinek se na nás valí se všech stran.

Hlavním vodítkem se potom stává to, co je na první pohled patrné – ilustrace. Tady jsou krásně neuhlazeně kostrbatě pestré a zvláštním způsobem okouzlující. Nevyznám se v technice malby, ale tipuji to na hnědý papír a voskovky a neumím popsat, co mě na nich konkrétně zaujalo, nicméně se mi autorův styl kreslení dostal pod kůži.


Po technické stránce oceňuji, že jsou strany ze silnějšího papíru, který se zejména menším dětem bude velice dobře a snadno obracet. Vynecháme teď praktickou stránku věci, týkající se zejména realističnosti. Králík by ve skutečnosti s medvědem na medu nehodoval a se sovou na jedné větvi rozhodně neseděl, avšak buďme na chvíli dětmi a užijme si jinou část… příběh.

V dětských očích půjde o dobrodružství smutného králíčka, který hledá, kde na světě mu bude nejlépe, protože doma na louce se tak necítí. My už věkem starší a životem protřelejší v textu uvidíme věčnou touhu „jinde je tráva zelenější, pojďme se tam podívat“, abychom na závěr pátrání zjistili, že nejlépe je prostě a teď jsem to málem prokecla – schválně: Kde je podle vás nejkrásnější místo na světě?

Autor Petr Horáček má na kontě několik dětských knih a já si myslím, že se nesetkáváme naposledy. Ano, textu není tolik, kolik považuji za ideální, nicméně bavíme se o knize primárně pro předškoláky a menší dítka čili popsaná celá stránka by byla zbytečná. Naopak se dá krásně zapojit fantazie – hledat zvířátka, pozorovat barvy, povídat si o tom, co je na obrázku a podobně. A stejně tak o domově, touze objevovat, cestovat, poznávat a hledat. Nabízí se tedy hodně variabilní zdroj pro nejedno odpoledne či podvečer.

Pro více informací o autorovi a jeho knihách, vás mohu nasměrovat na jeho webové stránky, kde se můžete podívat i na různá videa a pozorovat, jak vznikají jeho kresby – v angličtině. Setkat se s ním můžete i na instagramu! A k dispozici vám je i rozhovor, který vedl Marek Eben ve svém pořadu Na plovárně s…! A mé závěrečné hodnocení? Pět z pěti, netřeba cokoli dodávat.

Autor: Petr Horáček (text i ilustrace)

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: dětské (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 32

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou za krásných 169,- Kč.




2 komentáře:

  1. Ty ilustrace se mi moc líbí, netuším, čím to je, ale líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nedokážu popsat, co mě na nich očarovalo, ale souhlasím :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)