pondělí 5. října 2020

knihovna - R. Škaloudová: Pondělí či pátek, vždy má někdo svátek

Tip (ne)jen pro seniory!

Budu teď maličko rýpat. S nástupem Covidu/Covida se svět zastavil a jiná témata jako kdyby neexistovala. Nezlehčuji, neberu na lehkou váhu, nicméně jsou i další věci, o kterých by se mělo mluvit, jenže nemluví. Z televize na nás útočí opatření, zkreslená čísla, jejichž vypovídací hodnota je na pováženou. Kam se poděla lidská soudnost? Vzhledem k výsledku voleb bych nápad měla, ovšem sprostí dnes nebudeme. Takže… jste u mě zvyklí na knihy 18+ nebo naopak pro mrňata. A dnes si dáme novinku, kousek primárně zaměřený na naše babičky a dědečky!

Nešlo přestat. Jakmile jsem začala, musela jsem číst a číst a číst. Autorka naservírovala příběh, který měl od všeho trochu. Drama hned na úvod, zamotané vztahy, napětí, romantiku… ideální mix. Nechyběla realističnost. Běhal mi mráz po zádech, s jakou zdánlivou lehkostí se Lina poprala s emocemi, které do příběhu zapracovala… celá anotace zde.

Záměrně vždy uvádím u zadané věkové kategorie slovní spojení „primárně zaměřený“, neboť v konečném důsledku nejde o striktní nařízení. Spíše doporučení. Orientační údaj, ze kterého si nemusíte nutně sednout na zadek. Tady je sice uvedeno: Pracovní listy obsahují ucelený záběr aktivizace osob nad 65 let… ale i třicítka si může potrénovat mozek, žádný strach.

Proč mě tento titul tedy oslovil? Protože vyjma rakoviny mám i panický strach z demence. Ano, můžete namítnout, že mě nakonec může skolit něco úplně jiného počínaje infarktem a konče srážkou s vozem, ale prevence je dobrá výmluva pro nákup knih, no ne? Je jasné, že používám notnou dávku nadsázky, protože když budu vše brát vážně, nechám se zavřít do polstrované cely a bude vymalováno.

Život není sranda, mozek je záhada, geny jsou dané a tragické události v rodině nás ovlivní, ať už se o to prosíme, či nikoli. Konkrétní info o našich zkušenostech najdete v „záložce“ Ze života pár článků zpět – o rakovině, demenci a dalších bojích. Teď už konečně dost rozpatlávání nepodstatných faktorů, které ovlivňují mě, nikoli všechny.


Obdivuji každého, kdo si pamatuje, který člen rodiny má kdy svátek. Zvládám Alenu, která má svátek na mé narozeniny, Renatu a Kateřinu… nemít diář, nedám dohromady, kdy má svátek můj táta a dokonce, což je kardinální ostuda, ani má dcera. Prvním tahákem tedy bylo zaměření pracovních listů na jména v kalendáři. Ten se vám bude hodit jako povolený tahák. Mimo krátkých veršů, které vás mají dovést ke jménu daného dne v měsíci, se ještě připojují tipy na nepřeberné množství dalších aktivit.

Tvorba mandal, témata k diskusi, k přemýšlení, malování… obecně jde o podporu kreativity, kde si každý může najít to své. Je tedy jedno, zda jste sestřička v domově důchodců, potřebující tipy na zpestření volného času, nebo vnučka, která ráda tráví čas se svými prarodiči. Stejně tak si k sešitu můžete sednout sami a hrát si s rýmy, tipovat jména, vyčistit si hlavu.


Myslet si, že ve stáří už se člověk nemůže rozvíjet, něco dozvídat nebo si zcela obyčejně hrát (a navíc ještě dělat něco pro své šedé buňky mozkové), je scestné, bezohledné, naivní a trestuhodné. Jde to, má se to a děje se tak. Stáří není konec světa. Takže se chopte tužek, papírů, kalendářů a šup, ať to lítá. Třeba se dostanete k nějaké vzácné vzpomínce, kterou vyvolá nový podnět či asociace. A v nejhorším prostě strávíte čas se svými příbuznými a uděláte něco pro jejich i své mozkové závity. Kniha si tedy bez dalšího rozmazávání odnáší plný počet. Už jen za to, že se zaměřuje na opomíjené téma, si zaslouží pozornost!


Autor: Renata Škaloudová a kolektiv

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: hry a tréninky (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 64

Pořizovací cena – aktuálně (říjen 2020) zvýhodněná je 138,- Kč plus na stránkách nakladatelství Portál najdete i slušné množství pracovních listů pro všechny věkové kategorie a to… zdarma! Ať si vyzkoušíte, co vám vyhovuje a co by vás a vaše blízké mohlo (za)bavit ;-)




2 komentáře:

  1. Tohle by moje máma asi neocenila, ona není na tyhle češtinářský kudrlinky, coby cizinka, moc natěšená, ale aspoň jsem si při čtení vzpomněla, že jí musím k Vánocům objednat křížovkářský slovník :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě jsem ji poslala bývalé spolužačce ze základky, která dělá v domově důchodců, tak jsem zvědavá na odezvu :) a miluji, jaké máš často z mých recenzí asociace :D :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)