sobota 30. prosince 2023

Recenze - M. Kratochvílová: Deník coury


Plytké myšlenkové pochody naprosté nanynky

I zkušený knihomol se občas nechá nachytat. Naláká ho obálka, která se tváří svůdně, lascivně a slibuje cosi s jemným nádechem dominance a snad i perverze. Anotace poté dílo zkázy dokoná a chudák čtenář je lapen v síti. Jakmile se z ní vymotá, má chuť vymlátit z autora promarněný čas!

Tereza je osamělá, atraktivní společnice, které ke štěstí zdánlivě stačí pouze peníze, luxus a sex. Před světem a rodinou úspěšně předstírá, že se živí jako účetní. Její bizarní způsob života je plný zapeklitostí a mnohdy až komických útrap. Začtěte se do jejích pikantního deníčku a zjistěte, jak to s Terezou nakonec dopadne! Změní se, anebo zjistí, že nejlepší život je ten, který právě vede?

Několikrát jsem při psaní recenzí zmínila, že není nutně pravidlem, aby si čtenář hlavní postavu oblíbil. I když je vám nesympatická, leze vám nebetyčně na nervy a její kroky absolutně nechápete, může být zážitek z knihy uspokojivý či nadstandardní.

Deník coury ten případ bohužel není.  Tak naivní a povrchní nablblo aby člověk pohledal. Kniha je psána formou deníkových zápisků, ze kterých získáte pocit, že hlavní hrdinka Tereza má IQ bublajícího bahna (a i vaše IQ čtením povážlivě klesá) a to jsem dost možná bahno právě dost citelně urazila. Z potenciálu daného tématu (život luxusní prostitutky) nedokázala Marie Kratochvílová vytřískat ani co by se za nehet vešlo!

Nedočkáte se žádných pikantností, žádných vášnivých chvil. Nekoná se absolutně žádný náznak byť jen lehké erotiky. Nic, nada, tůdle nůdle. Dostanete jen plytké myšlenkové pochody nanynky, která si neustále protiřečí, rozhazuje horem dolem peníze, které ani nemůže mít, a navíc totálně a absolutně zblbne, čímž všemu nasadí definitivní třešinku na dortu. Konec kvalitu knihy pohřbí hluboko pod zem.

Proč jsem Deník coury vlastně dokázala dočíst? Protože jsem do poslední chvíle doufala, že NĚCO situaci zachrání. Že se objeví nějaký bod zvratu, aby z toho nebyla plytká bezduchá romance, kterou hravě překoná snad většina Harlekýnek! Nestalo se. Díky bohu, že je Deník coury jen e-kniha, protože takové plýtvání papírem by jinak mělo být trestné.

Na druhou stranu, pokud si chcete vyčistit hlavu u totální hovadiny, Deník coury můžu doporučit, případně Služebnou Kessy. Jinak se kniha hodí pouze jako škodolibý trest! Pokud někdo dokáže Deník coury označit za pikantní, netroufám si odhadnout, co by s ním udělaly peprné knihy Tiffany Reisz, Sylvie Day, L. J. Shen a dalších.





2 komentáře:

  1. Stačilo manželovi přečíst "Deník coury - plytké myšlenkové pochody naprosté nanynky", a bylo mi řečeno, že si to musím koupit. Tak ještě, že to má jen jednu kachničku a mám výmluvu, proč ne :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako - kdyby to bylo napsané podstatně lépe, tak ten nápad lomeno námět je úžasný! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)