sobota 6. ledna 2024

Recenze - M. Konečná, J. Sedláčková, Š. Sekaninová: edice Malovaná příroda

Bohatě ilustrovaná edice tří knih nejen pro děti

Občas to chce i něco, kde je minimum textu a maximum barviček. A přesně proto je tu dnes tip hned na tři krásné exempláře, které potěší především malé knihomoly, ale rovněž i unavené oči dospěláka!


BARVY V PŘÍRODĚ


Příroda hraje všemi barvami. Ale jak by třeba taková zelená, žlutá, růžová nebo modrá mohly chutnat nebo vonět? Který zvuk by mohly připomínat? Jaké by mohly být na dotek? Věděli jste, že spousta jemných barevných odstínů má svá jména po rostlinách, zvířatech nebo nerostech? Vydejte se s námi na procházku paletou 12 nejznámějších barev a jejich odstínů, které jsou mnohdy úzce a důmyslně propojeny s pestrobarevným světem rostlin, živočichů a kamenů.

Magdalena Konečná(@divoká tužka) odvedla coby ilustrátor neuvěřitelnou práci v poměrně štědrém rozsahu. Jak lépe slovně ohodnotit, že její zvířata vypadají živě, ke květinám to láká jen si přivonět a ovoce se zdá šťavnatější rozhodně víc než to, které nabízejí právě v obchodech? Smekám před pestrou paletou a umem. A to vše v neuvěřitelném množství menších i větších znázorněných objektů.

TVARY A VZORY V PŘÍRODĚ

Zastavte se na chvíli a rozhlédněte se kolem sebe. Možná že zahlédnete puntíkovanou berušku, zubatý lístek pampelišky anebo šnečí ulitu ve tvaru malé spirály… Nejen těmito, ale i mnoha dalšími tvary a vzory vybavila příroda každičkou rostlinu, živočicha nebo kamínek. Na zemi i pod zemí se to hemží vlnkami, tečkami, proužky, rozvernými puntíky, kudrnatými spirálami…  Jaké úžasné tvary a vzory najdete ve svém okolí?

Všechny tři publikace jsou určené pro děti od šesti let, ale myslím si, že vzhledem k povaze ilustrací udělají radost i menším dětem, které se naučí krásně poznávat svět kolem nás na realistických znázorněních zvířat i rostlin. Kdyby snad rodič pochyboval, jak co pro potomka pojmenovat, žádný strach – každá malůvka má svůj popisek.


BARVY KRAJINY

Každou krajinu v celém široširém světě vymalovala příroda jedinečnou paletou barev. Mrazivá polární krajina se třpytí modrobílými tóny, džungle divoce tančí v barvách tropického ovoce a travnatá savana se tiše halí do béžové a khaki. Vydej se s námi na procházku dalekými kraji a poznávej barvy, které jsou s nimi spojené.


Každá kniha má rozměry 24×32 cm a čítá 32 stran. Ty jsou doslova přeplněné vším možným, co vás v souvislosti s přírodou napadne: zvířata, ovoce, zelenina, květiny, stromy, různé výseky z krajin (ledovec, savana, lesy, poušť,…). Oči neví, kam se koukat dřív, a nedočkavý dětský prstík lítá po stránce sem a tam, protože se chce ptát, objevovat, poznávat. Máte tušení, kolik odstínů má bílá? Jak vypadá jadeitová zelená, vlčí šedá nebo velrybí modrá? Kolík dílků od jakých barev potřebujete, abyste namíchali levandulovou?

Vždy tematicky propojená dvojstrana je plná malých uměleckých děl v celé barevné škále. Je tak čím se zabývat a při každém listování vás může uchvátit něco jiného, nového, čeho jste si předtím nevšimli. Nemám víc slov, kterými vystihnout a podtrhnout, jak zdařilé tyto tři kousky jsou. Musíte mít doma nutně všechny tři? Ne, i jeden udělá obrovskou radost a půjde o výtisk, který bude brán často do ruky, a opravdu si ho užijete. Umím si dokonce představit některé části zarámovat a pověsit na zeď.


Pro nahlédnutí můžete využít i mé reels, ať nekupujete zajíce v pytli a navíc můžete do konce května získat slevu i dárek – více info na instagramu. Malovaná příroda je netradiční ukázka práce talentované české ilustrátorky. Nejde o encyklopedii, pohádku, lexikon nebo román, nýbrž o jiné nahlédnutí do světa fauny a flory, která nás obklopuje, a zprostředkování vizuálního zážitku malým i velkým čtenářům. Knihy udělají radost nejen dětem, ale i prarodičům, kteří už na čtení jako takové třeba nevidí, ale obrázky vnímají a mohou je rozveselit.


Recenze primárně sepsána pro web Knižní díra.



2 komentáře:

  1. Krásná, oku lahodící kniha :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle se opravdu povedlo - klidně bych měla z každého obrázku tapetu nebo samolepky... nádhera

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)