úterý 2. dubna 2024

Recenze - T. Harrison: Zimní drak


Zimní dobrodružství nejen pro děti

Nikde není psáno, že si dětské knihy nemůžeme užít i my dávno odrostlí. Krásné ilustrace jsou často balzámem. Jednoduché a přímočaré příběhy poskytují útěchu a odpočinek po stále více a více stresujících či emočně vypjatých dnech. Trh se zdá být podobnými kousky přímo přesycen, ale i tak vám nepřestanu nabízet ty kouzelné a méně viditelné. A možná právě proto! Pozornost si zaslouží i příběhy jiné než komerčně profláknuté. Pojďme se tedy se Zimním drakem vydat do dob, kdy nebyla televize, ústřední topení, ani elektřina.

Zimní drak si s sebou každý rok odnáší sníh a led, aby mohlo přijít jaro. Letos je ale všechno jinak. Drak si poranil křídlo a zimu nemá kdo odnést. Když je sníh a mráz nejtužší, na řadu přichází teplo přátelství, fantazie a chuť pomáhat… Kniha o tom, že poté, co nahlédneme za náš vlastní strach, najdeme někdy jen smutek a bolest někoho jiného. Když se rozhodneme pomoci druhým, může z naší dobroty vykvést nové jaro. Kniha vyhrála ve Vídni v roce 2014 Cenu poroty za knihu pro mládež udělovanou rakouským ministerstvem školství, umění a kultury. Byla též zařazena do užšího výběru Rakouské ceny za literaturu pro děti a mládež.

Příběh, který sepsala Troon Harrison, je v podstatě prostý a stojí na jednoduchosti. Pro děti je tak sdělení naprosto jasné i poučné. Dokonce bych se nebála říct, že jde i o trochu nostalgické a posmutnělé čtení, neboť hladovění, strach o nejbližší a promrzlé končetiny nejsou nijak radostnou záležitostí. O to důraznější je potom poselství, jež se v příběhu Zimního draka skrývá.

Textu je z pohledu dospělého méně. Kniha je však určena primárně pro děti od 6 let a pro ty je tam písmenek přiměřené množství. Prim hrají ilustrace. Andrea Offermann v nich dokonale vystihla poetičnost i jistou dávku pochmurnosti a beznaděje, která se ve velké části příběhu ukrývá. Zvolila jemné barvy, krásné detaily a dokonale tím doprovodila text.

Není důvod sáhodlouze okecávat kouzelnost příběhu malé holčičky a raněného draka. Nás si velmi získala právě tím, že je něžná, nepřebarvičkovaná a nekřiklavá. A přitom v sobě ukrývá hloubku a poselství. 48 stran hravě s dítkem slupnete večer před spaním nebo odpoledne pod dekou. Začínající čtenáři si rádi příběh přelouskají samostatně a vydají se na dobrodružství do světa fantazie, které doprovodí kouzelné ilustrace.

Tak málo stačí, aby kniha byla okouzlující, částečně i napínavá, a i když pro někoho nenápadná, tak pro jiné úchvatná a poetická.

Vydalo nakladatelství Portál v roce 2024

Troon Harrison původem z Kanady, je mezinárodně uznávanou spisovatelkou píšící v několika jazycích. Pracovala jako redaktorka a učitelka tvůrčího psaní, nyní je spisovatelkou na volné noze. Její tvorba zahrnuje více než 40 titulů různých žánrů a některé z nich se staly základem animovaných filmů.

Andrea Offermann pochází z Kolína nad Rýnem. Výtvarnou tvorbu vystudovala v Kalifornii. Dětské knihy ilustruje od roku 2006 a její tvorba provází mnoho titulů pro děti i mladé dospělé.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)