středa 5. října 2016

knihovna – T. Harris: Hannibal

knihovna –  T. Harris: Hannibal


aneb klasika ze všech klasik ta nejklasikovatější. A že si pod tímto vyjádřením spíš představíte Victora Huga nebo Karla Čapka? Vše je relativní ;-)

zdroj obrázku klik



Originální název:  Hannibal

Rok vydání v ČR: 1999
Rok vydání originálu: 1999

Počet stran:  480

Žánr: thriller
série: Hannibal Lecter, díl 3.

Vydal:  Alpress
Překlad: Jana Odehnalová

Řeknu vám, knihu sehnat, to je oříšek. V klasických eshopech se dá najít anglická, francouzská i německá verze, ale ta česká? Nula, nula, prd. Ale myslím, že v antikvariátech (spousta jich funguje i jako eshopy) a na bazarech a v aukcích určitě 
pochodíte ;-)



Anotace z databazeknih.cz:


Román Thomase Harrise, jehož vydání předcházela pověst literární senzace tohoto desetiletí, nás opět zavádí do myšlení zabijáka a modeluje mrazivý portrét toho, jak plíživě,z ákeřně a nenápadně se rodí a vyvíjí zlo-skutečně husarský kousek v žánru psychothrileru. Uplynulo již sedm let od chvíle, kdy dr.Hannibal Lecter uprchl z vězení, před sedmi lety s ním vedla zvláštní agentka FBI Clarice Starlingová rozhovory ve věznici pro duševně choré zločince s maximální ostrahou. Doktor je stále volný a dává průchod svým nevýslovným zájmům, smyslně prožívá pikantní čichové a chuťové vjemy, esence života na svobodě, kde ho nikdo nestřeží. Starlinová však nedokáže na setkání s dr.Lecterem nikdy zapomenout a kovový přídech jeho málo používaného hlasu jí ve snech zní neustále v uších. Na dr.Lectera vzpomíná i Mason Verger, který je posedlý touhou po pomstě. Byl šestou obětí dr.Lectera, ale přežil, a nyní rozvíjí své vlastní řeznické impérium. Díky kyslíkovému přístroji a síti www sleduje Verger veškeré dění. Brzy přichází na to, že aby upoutal doktorovu pozornost, musí mu nabídnout naprosto mimořádnou a nevinně vyhlížející návnadu: musí získat to, co má doktor Lecter nejraději. Hannibal je silný, hypnotizující a naprosto originální zážitek, oslňující hostina pro představivost. Připravte se na cestu do pekel a ještě dál, neboť mistr vypravěč neustále mění svět, o kterém jste si mysleli, že ho znáte.




Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:
Věc se má tak… knihu čtu už asi posedmé. Anglicky se tomu říká rereading. Proč? Protože mám ten příběh ráda, stejně jako film a neskutečně mě irituje, že to filmaři udělali tak, jak to udělali a není tam ten konec, který tam má být. A přestože zbožňuji herecký výkon Anthonyho Hopkinse, tak tohle mě točí do vývrtky. Proto kdykoli si film pustím, dostanu chuť sáhnout po knize. Zpravidla odolám, neb na film koukám dost často, ale tentokrát ne a šla jsem do ní!

Skutečnost:
Začneme faktem, že je kniha prostředním dílem série – čili třetí díl z pěti. Nijak to nevadí, protože co vám budu povídat, já tímhle dílem začínala a i když jsem četla Mlčení jehňátek, další díly už ne. A nijak mne nelákají ani teď. Hannibal je prostě něco, co si mě získalo a zbytek nemám potřebu dočítat.

Takovým menším fenoménem posledních dvou let je seriál, který se věnuje Lecterovi před tím, než byl zavřen do vězení. Dala jsem kus první řady. Mads Mikkelsen ho ztvárnil hezky, ale měla jsem dva problémy. Zaprvé je pro mě Hannibal Anthony a přes to nejede vlak. A zadruhé jsem v těhotenství špatně snášela brutální scény. A že o ty tady nebyla ani trochu nouze!

„…Florenťané tvrdí, že Vera del 1926 se svou obrovskou nabídkou sýrů a lanýžů voní jako nohy samotného Boha…“

Zpět ke knize samotné. Je psána tak, že se čte skoro sama. Není to tím, že příběh znám jako své boty. Spoustu detailů člověk zapomene. Harris dokázal zachytit vše tak, že vás to vtáhne, pohltí a obklopí. Zároveň se však může stát, že vás exkurze do mysli masového vraha neosloví. V recenzích se objevují různé názory. Jedni knihu vyzdvihují, druzí považují autora za blázna a úchyla. Diskutabilní je podle nich i konec.

„…Jestli chcete nalákat doktora Lectera na Clarice Starlingovou, musíte ji dostat do úzkých,“ opakoval Doemling. „Ať ty hrůzy, které si představuje, způsobí hrůzy, které může vykonat. Když ji uvidí poraněnou, a to jakkoli symbolicky, vyvolá to v něm touhu si s ní pohrát. Když zaslechne liška pištění králíka, rychle přiběhne, ale ne na pomoc…“

Je tedy jen na vás, zda vás láká thriller s prvky hororu, psychologie, zvrácenosti a detektivky. Každý má rád něco jiného, a přestože v poslední době jedu spíš na románech pro ženy a pohádkách, nebráním se odbočení. Byť je to tentokrát kousek starý, ohmataný a již několikrát čtený. Máte vy nějaký takový, ke kterému se stále vracíte, a nikdy pro vás neztratí kouzlo? Dávám pět kachniček z pěti, tady není o čem diskutovat. 


10 komentářů:

  1. Já se tet vrátila k Tolkienu asi proto že ho čtu synovi večer před spaním až ho dočtu tak najedem na Harry potter přece musí vědět co je kvalitní literatura a né čís o lokomotivě a o prasátku pepi a dalších hrůzy.
    Jako film jsem viděla ale knihu jsem nečetla je si na ní narazím tak si jí koupím já ho mám taky ráda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně, tak s na to musí! Jen ať poznají dobré dílo hezky od malička a podporování fantazie jen schvaluji :) Prasátko a další hrůzy jsou na hlavu. A ty děje? Když vidím večerníček alá krysáci a spol., tak se mi ježí chlupy na zátylku. Ať žije stará dobrá klasika, na které jsme vyrostli my! :)

      A hannibala jen doporučuji. Moje srdcovka :)

      Vymazat
  2. Přiznávám, s přístupem k dr.Lecterovi mám problém desítky let....
    miluju herecký projev Anthony Hopkinse.... nemám ráda násilí... miluju Anthonyho... nesnáším "eklové" scény (a nemůžu se vymlouvat na těhu...) Anthony patří k britským hereckým bohům...
    Už je vám jasné, kde tkví podstata zakopaného hafa? V takovém Picassovi např. nic z toho řešit nemusím....

    Ptáš se na knihu ohmatanou častým čtením? Mistr a Markéta od Michaila Bulgakova a Králův generál od Daphne de Maurier - ani jedno bych prosím nedoporučovala a priori zařadit do kategorie romantická rytírna... btw, ta dáma napsala i Ptáky.... nebo mysticko - fantasy příběh Dům na pobřeží, kde když vás to doopravdy chytne, musíte si dát pozor, abyste nedopadli jako hlavní hrdina...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče "eklových" scén, tak ty opravdové jsou ve filmu čtyři. A s jedním očkem přimhouřeným by se daly. Anthonyho výkon za to rozhodně stojí, ale neponoukám tě ;-)

      Stydím se, že klasiku v podobě Mistra a Markétky jsem v životě nečetla, ovšem druhé jmenované si mne získalo a mám v plánu po knize zase někdy sáhnout, neb ten příběh byl opravdu silný! :)

      Od Daphne mi v knihovně ve frontě ještě něco čeká. Ach jo, kde vzít čas a nekrást? :D

      Vymazat
  3. Ještě něco málo mimo téma článku... moc se mi líbí změna "podkladu" stránek - připomíná mi takovou tu pravou starosvětskou kuchyň na statku... moji prababičku a její jídelní kout v takové kuchyni...

    OdpovědětVymazat
  4. Nevim, jestli bych zrovna tohle tema dala... Asi ne :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, že to není pro každého. Máme rády různé knihy, nemůžeme všichni číst to samé, ztratila by se pestrost a byla by to nuda :D ;-)

      Vymazat
  5. škoda,že Hannibala opisuješ milne ako masového vraha..bol sériový vrah..ináč recenzia výborná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění - docela by mě zajímalo přečíst si něco o rozdílech mezi masovým a sériovým vrahem :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)