recept - smažená cuketa v těstíčku
Letos nás zkoušení receptů z cuket nějak chytlo. Urodilo se nám (ještě teď mám na zahradě tři, které půjdou pod maso a do buchet a bramboráků. Dnešní receptík byl horká novinka. Napadlo nás, proč ji nezkusit, i když zněla dosti netradičně. Cuketa smažená na sladko? Inu, jdeme na to!
♠ cuketa
♠ hladká mouka
♠ vejce
♠ mléko (je jedno zda polotučné nebo plnotučné)
♠ moučkový cukr
♠ olej (slunečnicový jsme použili)
♠ skořice (mletá)
Začneme přípravou těstíčka - recepis neuváděl konkrétní poměry, takže to bylo vážně dobrodružství - Mouka + vejce + mléko - konzistence cca jako těsto na palačinky, raději hustší. Proč? Protože řidší vám z cuket v oleji zteče k jedné straně a druhá (v té chvíli vrchní) zůstane holá. Proto raději hustší.
Prosátý moučkový cukr smícháme se skořicí a voilá - skořicový cukr je na světě! To je složité, že? :)
Co s cuketou? Nakrájet na přibližně centimetr silná kolečka. Oloupat a vykrojit měkké středy!
V pánvi rozehřát olej a jdeme na to - vymáchat/namočit cuketovou pneumatiku v těstíčku a šup s ní do pánve a smažit z obou stran, dokud těstíčko nezezlátne. Někdo po vyndání dává na chvíli okapat na ubrousek či papírovou utěrku.
Ještě teplé obalit ve skořicovém cukru a baštit, protože studené moc dobré nejsou. Zůstane vám taková vodnatá olejovitá gumová hmota. Vážně, teplé jsou skvostné a jen se po nich zapráší :) Dobrou chuť!
Tý jo, díky za recept! Trochu mi to připomíná cibulový kroužky, na který mě kluci ukecali, vypadaly podobně divně, ale nakonec z toho vylezla docela velká dobrota. A na sladko? Proč ne, když se cuketa cpe i do buchty, že jo :).
OdpovědětVymazatPrávě to mě na cuketě baví, že ji můžeš zpracovat na víc způsobů. Nedávno jsem zahlédla i polévku! :) Určitě budeme zase příští rok něco nového testovat :) k cibulovým kroužkům se přemlouvám, ale zatím odolávám :D
VymazatMé konzervativní srdéčko plesá - máme zpět klasickou úpravu. Na rozdíl od Janinky mi tedy jako první naskočila jablka v županu a cibulové kroužky teda v těsném závěsu.... vše úhledně "obaleno" myšlenkou, že trefit ideální konsistenci toho těstíčka není jednoduché a nezapatlat všechno v okruhu dvaceti metrů ještě složitější. Výsledné výrobky jsou čerstvé a křupavé velmi chutné, ale asi zkoušku tohoto receptu odložím na příští sezónu - momentálně by si tvorba nemusela tak úplně sednout s tím, jak mi je.
OdpovědětVymazatKaždopádně díky za inspiraci.... :-)
Klasickou úpravu čeho? :D :D jsem vedle jak ta jedle. Asi jsem si přiskřípla vedení do dveří :D
VymazatNemusíš je jít dělat hned teď a vyzkoušet všechno, co zkoušíme tady :D Hele a já ani nenakdyala - až jsem se divila - fakt je lepší husté - naředit můžeš vždycky ;-)
Rádo se stalo :)
Klasická úprava rozpisu surovin - to jsem myslela.
Vymazatrozumím, že nemusíš jinam jako minule :D
VymazatTak tohle zkusím. Vypadá to vážně dobře.
OdpovědětVymazatRee
Ráda jsem inspirovala, ať chutná! :)
Vymazat