středa 29. března 2017

VPV 2017!

Velká Pilotová Výzva na serialzone.cz

Znáte web věnovaný seriálům serialzone.cz? Ne? Pak se rozhodně zajděte podívat. Je pěkně udělaný a pro přihlášené návštěvníky nabízí celou řadu funkcí, zajímavostí, her a tak dále a tak dále. A letos přišli s výzvou, na kterou nejde říct ne. 



Knižních výzev je v lednu vždy plný internet. Jak se plnila ta loňská a jaká bude letos... kolik knih přečtu, na jaká témata. Existuje spousta variant. A redaktoři na serialzoně se rozhodli, že vytvoří výzvu vlastní - VPVčko - Velká Pilotová Výzva aneb zvládnete za rok shlídnout 52 nových pilotů?

Pravidla jsou jednoduchá (podrobněji viz odkaz výše) - jednou týdně si vybrat pilotní díl seriálu, který byl odvysílán v roce 2017. Proč to dělat? Protože si rozšíříte obzory, zkusíte něco nového, hecnete se a kouknete i na věci, které byste jindy obešli obloukem a třeba se vám zalíbí nebo se utvrdíte v tom, že děkuji nechci. Důvodů je spousta.

K tomuto článku budu tedy postupně doplňovat ty seriály, na které jsem mrkla já a svůj názor k nim. Osobně zatím neplánuji na žádný koukat i nadále, protože den má jen 24 hodin, ale sem tam vypnout u něčeho neznámého, proč ne. Začínám tím, že si vybírám krátké epizody - tedy ty piloty, které mají do 30ti minut. Podle čeho vybíráte, budete vybírat nebo by jste teoreticky vybírali vy? 

Jsem dokonce tabulkový maniak, takže hezky úhledně vypsáno (redaktoři postupně zveřejňují informace o jednotlivých nových seriálech, abychom to my nemuseli složitě hledat a hlídat :)) Rubrika se jmenuje: Novinky pod lupou.


Kliknutím na obrázek se dostanete ke konkrétnímu seriálu, o kterém je řeč.



Myslím, že víte vše podstatné a jdeme se podívat, jaký mám seriálový (ne)vkus. Mimochodem, už jsem se zmínila, že jsem konzerva? Zpravidla točím staré oblíbené a osvědčené seriály a do nových se pouštím jen zřídka. Ostatně najdete mě na seriálovém webu jako Vendi ;-)

1. Superior Donuts

Komedie, jeden díl 22 minut, Judd Hirsch v hlavní roli - beru! Odkud znám Judda? Ze seriálu Vražedná čísla a film  Den nezávislosti. Prý hraje i ve dvojce, ke které jsem se zatím nedostala. Je to sympaťák a teď se objevil na konci deváté řady v TBBT (Teorie velkého třesku). Superior donuts je jeden ze seriálů, který bych klidně mohla sledovat i dál. Tedy až budou k dispozici titulky, bez těch se může stát, že mi sem tam něco unikne, protože zase tak výborně nerozumím :)

2. Nádraží



Říkala jsem si, že českou tvorbu nemusím nutně vynechat, přestože obvykle se jí vyhýbám (zejména té novější) obloukem.  Čtveřici Genzer+Suchánek+Sokol+Chmela mám ráda, proto jsem neváhala a zkusila a měla jsem potíže dokoukat pilotní díl do konce. Tohle se kardinálně nepovedlo. Ani jako parodie se těch 26 minut nedalo brát, natož vydržet. Nechápu a... nikdy více!

3. Santa Clarita Diet



Horor s komedií dohromady, 25 minut, Drew Barrymore a v pilotu i Nathan Fillion? Jdu do toho! Teď je v módě zombie vlna, takže myslím, že seriál vsadil na dobré téma i obsazení. Bohužel, mě si nezískal. Přišlo mi to už moc. Překřtila jsem to na zombieděs a vyhnu se tomu obloukem. Přestože je to vtipné, tak mi některé efekty vadily. Ale nestojí si rozhodně špatně, své diváky si dozajista získá.

4. Riverdale



První seriál, který má minut 40. Ovšem zaujala mě... u knihy je to anotace, jak se tomu říká u filmu nebo seriálu? Ale vy mi rozumíte. Napínavé, možná nepatrně předvídatelné, přesto dobře vymyšlené (alespoň co lze z prvního dílu usuzovat) a slušně natočené. Bohužel ale nejsem hlavní cílovou skupinou. Tohle bude podle mého názoru zejména pro mladší generaci.

5. Powerless



Opět délka krásných 22 minut, navíc komediálně superhrdinské téma. Není důvod váhat. A ano, umím si představit, že bych se na tento seriál ještě někdy v budoucnu koukla. Není úplně marný. Taková milá pohodovka se špetkou parodie. Velmi příjemné překvapení.

6. Divoký Zapadákov



Tak mě napadlo, že si k žehlení vezmu něco, u čeho nepotřebuji titulky. Čili volba padla na slovenskou tvorbu. No, to jsem si tedy dala... Upřímně jsem očekávala parodii nebo něco jako groteskní parodii. Ovšem dostalo se mi padesáti minut čirého utrpení u naprostého bezduchého a trapného nesmyslu. Otřesné, otřesné, prostě otřesné. Těch 27% snad hovoří za vše. Mám ráda Daniela Dangla (stojí mimo jiné i za projektem Partička například), ale tohle se do mého smyslu pro humor netrefilo ani omylem.

7. Making History



Opět se pohybujeme v kategorii komedie na dvacet dva minut. Nosná myšlenka není úplně marná/blbá. Rozjezd mi přijde nepatrně krkolomnější a ne každého může seriál chytit, ale za mě se jedná o docela příjemné překvapení. Zejména v porovnání s jinými katastrofami. Cestování v čase je odjakživa zajímavá myšlenka, proto záleží jen na tom, jak tvůrci s postavami a příběhem naloží dále. I ten nejlepší nápad může ztroskotat na špatném pojetí.

8. Workin Moms


V případě tohoto výtvoru mě mělo varovat, že se jedná o kanadský počin. Z těmi nemám moc zkušenost. USA, UK, FR a ještě DE - jinými slovy amerika, anglie, francie, německo - s touto tvorbou seznámena jsem, ale kanadské seriály? Inu... zejména tenhle nebude můj šálek kávy. Jestli to měla být komedie, tak jsem asi nic nepochopila... Vtipné byly až závěrečné dvě minuty. Děkuji, nechci.

9. The Mick



Tohle už komedie je. Hodně černá. Dost drsná se zajímavou klíčovou zápletkou. Ta mě bavila velmi a myslím, že to byl první zářez do seriálové výzvy. Z hlavních představitelů neznám nikoho. Což, myslím, ničemu nevadí.  Pokud bych tedy vybírala, na který ze seriálů dál koukat, pak by tenhle byl jedním s těch na seznamu pro mě koukatelných. Opět stopáž co díl to 22 minutek

10. Mary Kills People



Přecházíme od komedií k detektivnímu žánru a i k delší záležitosti. Seriál je označený tedy jako drama a lékařský, ale podle mě je to i krimi. Obsah mne zaujal, proto jsem překousla i délku 42 minut a šla do něj. Upřímně, žhavý adept na shlédnutí, kdyby... mi brutálně nevadila jedna z hlavních postav. Nevím proč, ale ten herec mi nesedí. Hrál v seriálu Kráska a zvíře taktéž hlavní postavu a jmenuje se Jay Ryan a ne... i kdybych nakrásně chtěla, vadí mi, přestože příběh i zpracování jsou dost dobré. I hodnocení 70% naznačuje, že si nevymýšlím.

11. Jeff And Some Aliens



Skoro se mi chce zajásat Jupí, animák! Ale ne. Není důvod k jásotu. I kdybych vzala, že je to kreslené zvláštně, tak ten děj je prostě... ne.  I vulgarity bych přešla, pokud by se na děj dalo koukat, jenže se nedá a i těch slabých 22 minut se stěží dalo vydržet. Hovadina, nehorázná hovadina.

12. One Day At A Time


Nechápejte mě špatně, já nechci být zlá, ale když se mi humor seriálu netrefí do noty, tak prostě netrefí. A je to případ i tohoto sitcomu. Neoslovil. Možná je vtipný, nikomu to neberu, mě ovšem nebavil ani trochu a už od poloviny jsem chtěla vypínat a to je u něčeho, co má třicet minut, dost průšvih.

13. Crashing


Historicky první případ pilotu, který jsem nedokoukala. Vážně jsem se snažila, opravdu ano. Zuby nehty dát mu šanci. Nešlo to, věřte mi a hodnocení napovídá, že tentokrát není chyba na straně mého smyslu pro humor. Ne. Ne. A ne.

14. Prázdniny


Třetí pokus vzít na milost česko-slovenskou tvorbu a tentokrát... to vyšlo! Líbil se mi obsah, stejně jako přítomnost Tomáše Matonohy. Mám ho celkem ráda. Comeback je skvělá oddychovka a soutěž Co na to Češi dobrým společníkem při chystání večeří nebo mytí nádobí. Prázdniny jsou milá záležitost, která nabízí několik "linií" a zajímavých prostorů. Však tři chlapi sami s dětmi na chalupě? Na to už vsadili tvůrci komedie S tebou mě baví svět a jak se to vyplatilo!

15. Specialisté



Říkala jsem si: Nemám náladu na titulky, zkusím něco českého. Nevím, zda jsem rozmazlená zahraničními kriminálkami (CSI: Las Vegas, CSI: Miami, NCIS, Bones, Castle, Julie Lescaut a tak dále) ale české detektivní seriály a filmy můžu ty staré. Ovšem nové jsou... nuda. Televize na nás totiž buď chrlí tento žánr či doktorské telenovely a je toho tolik, že se kvantitou vraždí kvalita. Možná by to chtělo adekvátního detektiva, aby našel a vyšetřil, kam se podělo napětí, zajímavost a originalita české současné tvorby, protože to se nedá a Specialisté to jen potvrdili.

16. Detroiters



Prý komedie. Oba hlavní hrdinové jsou sympaťáci a není to špatně natočené, jenže... mám asi špatný smysl pro humor nebo nevím, jak jinak to vysvětlit, ale přišlo mi, že se není čemu smát. Takže i když bych ráda napsala pozitivní hodnocení, ať tady pořád neskuhrám a neremcám, tak nemůžu. Je mi líto. Hodnocení 28% dává najevo, že nejsem jediná, kdo je na rozpacích.

17. Good Karma Hospital



A ano! Konečně budu jásat! Sice mám na doktorské seriály menší averzi a nikdy mi moc nesedly, ale tady jsem se koukala ráda, aniž bych měla nutkání hypnotizovat lištu, která ukazuje kolik ještě zbývá do konce. Hlavní hrdinka je zoufalá, a proto letí do Indie, kde si naivně myslí, že bude v luxusní nemocnici a ocitá se v čistém... chaosu. Což dává skvělý prostor pro další rozvíjení děje. Hlavní postavy jsou každá něčím specifická a zajímavá a celé to prostředí velmi... jak to napsat... napínavé a pestré. Tleskám a doufám, že se třeba ještě k nějakému dílku dostanu.

18. Trpaslík


Co se české tvorby týče, jsem už předem zpravidla skeptická. Na druhou stranu pak tím pádem můžu být jedině překvapená jako třeba v případě Trpaslíka. Vlastně nebyl vůbec marný a kdyby jednu z hlavních rolí nehrál pan Suchánek, který mi netuším proč vadí, zvažovala bych, že se podívám na všech šest dílů. Víc jich není, pokud není v plánu druhá řada, o čemž nic nevím. Takže 6x40 minut příjemné komedie a je vymalováno. Doporučuji, nezdá se to úplně marné, což je velmi pozitivní, že mezi vším tím, na co se koukat nedá, je kousek, který ujde.

19. Emerald City



Lákala mě anotace. Kdo by si nechtěl připomenout pohádku o Dorotce v zemi Oz? V trochu drsnějším podání. Alespoň tak byl seriál avizován a celkem to i vyšlo. První díl splnil to, co první díly splnit mají. Navnadil. Dobrou zprávou by mohl být fakt, že světlo světa spatřilo pouhých 10 dílů (každý á 45 minut). Další řada nevznikne, protože seriál měl prý málo diváku a prý se s další řadou ani nepočítalo. Osobně bych ráda viděla i těch zbývajících devět, protože je to jeden z top pilotů, na které jsem zatím koukla :) A není to jen tím, že si tu pohádku vůbec nepamatuji, takže nemám tušení, jak to půjde dál, čestně!

20. Harlots




A vrhneme se do Londýna v osmnáctém století! Tohle je takový zvláštní patron. Je to zajímavé, je to napínavé. Vcelku koukatelné. Ale chybí tomu... něco... zážeh... Pilot rozběhl děj vcelku hezky. Sestřih v rámci titulků navnadil. S hodnocením prozatím 69 procent si nestojí vůbec zle. Přesto si myslím, že mohl být lepší. Trošku napínavější. Takhle se podíváte, i vás zajímá, co se bude odehrávat dál, zároveň však nezůstává takové to nutkání jít a kouknout okamžitě na další díl. Říkáte si: Dobře, až bude chvíle a dojdou mi ty lepší ve frontě, tak jo, není to úplně marné.


21. Anča a Pepík




Znáte? Neznáte? Vycházelo to jako komiks, když jsem byla malá (což už je nějaký ten pátek) a teď vznikl animovaný seriál! To jsem si prostě nemohla nechat ujít už z nostalgie. Seriál je ke shlédnutí online na webu Déčka - klik. Příjemná, třinácti minutová oddychovka :)


22. Tangled: The Series




Pamatujete si animovaný film Na vlásku? Já se do něj doslova zamilovala a koukám na něj, když je mi opravdu těžko nebo smutno. Je nádherný. Tak, Disney se rozhodl vytřískat z toho víc a přišel se seriálem. První, co zarazí, je úplně jiná grafika. Nejsem si jistá, zda mě rozčiluje, nebo se mi líbí! Epizody prý mají 30 minut, ale ta úvodní má rovnou hodinu. Což může jednoho odradit. Staří známí jsou zpět - Locika, Maxmilián, Evžen, žába! (ano, já vím, že je to vlastně chameleon! :D  Edit: tak teď jsem si dohledala, že díly mají opravdu 30 minut a to, co má skoro hodinu je jakýsi krátký film, který má původní film a nový seriál spojovat!

23. Taken



A pokračujeme v krasojízdě. Po menší pauze tu mám takový akční špionážní kousek, který by měl být prequelem k filmu 96 hodin (v hlavní roli Liam Neeson) o minulosti bývalého agenta aneb jak se stal tím, kým se stal. První řada má 10 dílů á cca 40 minut a podle všeho by měla být i druhá. Začíná to hezky, ne že ne. Nevíte, kdo je na čí straně, takže milovníci tajných služeb a konspiračních teorií si přijdou na své. Já si seriál asi nechám v záloze, ale může se stát, že na něj zapomenu. Nebyl špatný, ale zároveň nezanechal takový ten nutkavý pocit, že ho musím dokoukat. Asi jako se mi to stalo s Harlots o pár řádků výš.


24. Trapný padesátky



A zalovíme si v českých vodách. Nedělám to ráda, ale délka 23 minut je délka 23 minut, čas akorát pro mě jako stvořený. Navíc mám celkem ráda pana Koptu i herečku Pavlu Tomicovou, proto - PLAY! Já nevím, buď jsem suchar, nebo je něco špatně s pointou. Ovšem tedy... Pavla to 4 minuty před koncem dílu zachránila, slzím smíchy! Ovšem rozpaky převládají.


25. Room 104



Tipovala jsem to na horor. Tvrdili, že je to komedie. HBO zpravidla umí, takže?
28 minut - co epizoda, to prý jiné postavy. V tom samém hotelovém pokoji. Nemůžu si pomoct, je 14tá minuta a působí to jako horor a ne jako komedie. Po jednom dílu nejsem vůbec moudrá. Je to zajímavé, ale chybí mi pointa. Zřejmě tomu dám šanci a zkusím díl číslo dva a uvidíme, zda budu moudřejší.

26. Quacks




30 minut! Nemůžu si tuto délku vynachválit! Prý historická komedie z lékařského prostředí! A viktoriánský Londýn k tomu. Tak jdeme na něj! Jestli je to míněno vážně, tak... máme problém. Pokud ne, dá se to přežít. Je to... divné. Zvláštní... asi úplně nevím, jak to popsat. Jiný druh humoru... absurdní... neotesaný. Nic pro slabé žaludky. Zatím jsem ještě neviděla cokoli tomu podobného. Nemůžu se rozhodnout, zda se mi to líbí nebo ne, nicméně je to velmi zajímavé!

27. Trial and Error




Funguje to asi takhle. Koukám při výběru pilotů na tři věci. 1. délka. 2. dá se sehnat s titulky? 3. obsazení? Pokud je obsazení lákavé (nebo téma) délka nehraje roli. Jestli ale seriál splňuje první dva body, třetí neřeším. Pak to může dopadnout tak, že koukám na naprostou kravinu. Jako je právě tenhle případ. Je to trapné až běda a ani trochu můj šálek čaje, nicméně hodnocení slušné, takže bych to úplně nezatracovala. Každý máme jiný smysl pro humor.

28. Imaginary Mary




Stejný případ jako pilot s pořadovým číslem dvacet sedm. I když musím říct, že si Mary vedla maličko líp. Je to vtipné, Mary krásně nakreslená a dialogy fungují. Nemám pocit, že si ze mě tvůrci dělají prdel. Věřím jim to. Díl má 22 minut a je jich jen devět. Seriál další řadu nedostal. Nemít frontu seriálů, které bych viděla raději mrtě dlouhou, tohle by se připsat dalo. Uvidíme.

29. Ducktales




Z nostalgie jsem nemohla tuto novinku vynechat. I když pilot má 44 minut, další díly by měly mít polovinu. Ale to už mi může být jedno. Nechystám se na ně. Jediné, co zůstalo, je znělka. A ano, hlavní postavy se stále jmenují stejně, ale nějak to není ono. Asi jsem konzerva nebo nevím. Jiná grafika, hlasy, styl mluvení... už to není tak milé, jak to bývalo. Třeba za to může můj věk, na to neumím odpovědět, ale já zůstanu věrná těm starým Kačeřím příběhům.

30. Lajna


Český pokus číslo sedm na seznamu (plus jeden slovenský). Není to marný. Rozhodně to má vtip. Je to maličko vulgárnější, drsnější, z hokejového prostředí, což může být mezi všemi těmi romantikami a doktorskými seriály vítaným zpestřením, ale tady mé nadšení končí. Chválím, ale za mě nic, co bych musela vidět znovu.

31. Castlevania


Na animáky mě užije a navíc o upírech? Sem s tím! Nečekejte nic mírumilovného. Rozhodně to není pohádka. Opravdu ne! Nic pro slabé povahy, věřte mi! Prý inspirováno nějakou herní sérií. Neznám, takže nevím. Zatím čtyři epizody a prý je objednaná druhá řada. Tohle je ňaminka pro mě jako stvořená. Jsem zvědavá na další díl. Dracula na xtý způsob a já tleskám!

32. Girlboss


Zaujalo mě, že jde o seriál podle skutečné události, respektive života skutečné ženy - módní magnátky Sophie Amuroso. Ano, to jméno mi vůbec nic neříkalo, ale po shlédnutí pilotu jsem googlovala a docela bych koukla i na další části, až se k tomu dostanu. Navíc délka epizody 27 minut? Ideální!

33. Glow




Další komedie, dalších 28 minut a celkem lákavý námět. 80. léta a ženský wrestling. To rozhodně zaujalo. Vše. A výsledek? Ale tak... jo, není to nejhorší. Brada mi úplně nespadla, ale přesto pilotní díl příjemně navnadil. Rozhodně myslím, že nějaké ještě zkusím :)

34.  Disjointed



Kathy Bates. Má oblíbená a od dob filmu Misery nesmí zemřít milovaná Kathy Bates. Plus délka epizody 30 minut a žánr komedie. Jdu! A teda... já vám nevím. Jako sem tam černý humor zazněl, to jo. Ale hlavním tématem je legální prodej marihuany v lékárně, kterou vlastní právě Kathy a (postava, kterou hraje, ne herečka sama). Tak nevím, zda je to právě námětem. Nebo tím, že nejsem úplně na daný styl humoru. Ovšem hodnocení celkem nízké, zřejmě nebudu sama, kdo je trochu rozpačitý.

35. Midnight, Texas



Seriály, které mají delší piloty než půl hodiny, zpravidla dávám bokem - tady jsem si ovšem udělala poznámku, protože je natočen na motivy série spisovatelky, kterou mám velmi ráda. Tedy jednu sérii a sice o Harper Connelyové. Autorkou je Charlaine Harris (stojí mimo jiné i za předlohou k seriálu Pravá krev - tomu se vyhýbám obloukem). Další její série se jmenuje stejně jako seriál, a proto jsem neváhala... a dobře udělala! K dnešku mám za sebou všech deset dílů první řady a doufám v pokračování, neb to nemá chybičku. Fandím především Lemovi s Oliví a tleskám skvělému zpracování bez obvyklých již mnohokráte natočených klišé. Pestré, vtipné, napínavé, akční... hurá!

36. Snatch



I tento pilot je výsledkem okamžiku, kdy mi došly dostupné krátké první díly. A i zde jsem měla poznámku. A sice, že v jedné z hlavních rolí Rupert Grint (Ronald Weasley z Harryho Pottera). Tak jsem byla zvědavá, kam se chlapec vrtnul - ve filmu CBGB byl s obojkem hustej. Doufala jsem v akční rádoby gangsterku. No, nedočkala jsem se. Jedním slovem... NUDA!

37. Chicago Justice




Mám ráda kriminálky a ještě raději seriály z právního/advokátního prostředí. Jenže nevím. Tohle je takové... začali hezky zostra, bez debaty. Jenže Kauzy z Bostonu, Advokáti, Ally McBeallová - to jsou namátkou mé tři topky z tohoto žánru, i když můžou být pro někoho diskutabilní. To jsou ty, které zbožňuji, a s nimi srovnávám. Bohužel, Chicago Justice ve srovnání neobstál. Zajímavý, ale až moc vážný a nikdo vysloveně sympatický, za kým bych tam šla.


38. Beyond




Další kousek, kde budu asi remcat. Já nevím. Nejdřív se to jeví jako nějaká UFO věc, od které bych dala ruce pryč. Pak se to zvrtne v cosi paranormálního. Chybí tomu jiskra. Trochu víc tajemna, aby mě to nalákalo a volalo: Pusť si další, musíš vědět, jak to pokračuje. Seriálů je teď tolik a útočí ze všech stran, že si člověk opravdu vyzobává ty echt srdcovky, které chytnou. A Beyond mezi ty mé nezapadl. Nejsem konzerva, jen jsem... náročná? Remcal? Mám prostě svou představu.


39. Still Star Crossed


Napadlo vás někdy, jak pokračoval příběh po konci Romea a Julie? Přesně o tomhle by měl být tento seriál. Tleskám za ten nápad, ne že ne. Udělané je to pěkně. Jen asi nejsem odpovídající cílová skupina. Nijak mě to nenadchlo. Myšlenka zajímavá, zpracování slušné, jen mi to nic neříká. Dílů je pouze sedm, druhou řadu seriál nezískal a ani přes tento fakt mě neláká si vyjma pilotu pustit další. Je mi líto.

40. Salvation




Na zemi se řítí meteorit.  Lidstvu zbývá 186 dní (cca) a teď co? Vláda má plán, jenže... a tady skončíme, ať nespoileruji. Jako ta zápletka lehce připomíná Armageddon. Okrajově, ale bylo to to první, co mi (hned po Dni nezávislosti) vytanulo na mysli v průběhu sledování. Námět dobrý, jen obsazení je takové nemastné neslané, místy až slizké. Nesedlo mi, takže pardon.

41. Dáma a král


Jsem nepoučitelná - znovu do českých vod. Jenže tentokrát, světe div se, nadšení! Nevěříte? Ale je to tak. Koukatelné. Chvílemi maličko rozvláčné a utahané a hlavní ženská představitelka mi není úplně sympatická, ale vynahrazuje to pan Donutil a pan Hádek. Občas se nedokážu ubránit názoru, že autor/ka scénáře je fanda Mentalisty (jednoho z mých oblíbených seriálů), ale všechna čest - mezi hromadou ság a romantik a rádoby kriminálek konečně něco z domácí tvorby, čemu můžu zatleskat a těšit se na další díl. Aktuálně k 31.10. byly odvysílány dva.

42. American Gods




Američtí bohové jsou chváleni, kde se dá. Nejde se pohybovat ve světě fantasy a nevědět o nich. Tak jsem to prubla, i když má díl skoro hodinu. Holt došly sehnatelné krátké (sehnatelné rozumějte s titulky). No a co bych vám k tomu řekla. Nic pro slabé žaludky a ač je Ian McShane můj miláček, tak tohle ne, pardon. Nee. Nelíbí se mi to, neláká mě a je to na mě možná moc překombinované, nevím. Nesedlo mi a ten humbuk kolem půjde mimo mě. Čímž neshazuji kvalitu - tvůrci si rozhodně dali záležet!

43. Extinct


Sci-fi - žánr, který mi vyjma Star Treku (jestli je to sci-fi), vůbec nic neříká. Ale klasik praví, že zkusit se má vše, tak jdeme na nějaké to post apo (jakože po zániku lidstva). Co je hlavním úkolem pilotního dílu? Vzbudit zvědavost, nalákat... prostě ve vás vzbudit touhu kouknout se na další a musím říct, že žánr nežánr, tohle Extinct rozhodně splnil. Připisuji na seznam a uvidíme, možná tak za deset let na něj dojde :D

44. Tin Star


Tim Roth upoutal v seriálu Anatomie lži (Lie to me), tak jsem si říkala, že mu dám šanci. Neříkám, že seriál nevypadá zajímavě, to vypadá... jenže jako kdyby prostředí zapadlého městečka v Kanadě napadlo i tvůrce a ti se rozhodli nás i přes zajímavý a napínavý rozjezd unudit k smrti nebo při nejmenším uspat. Jedna velká utahaná nuda. Je mi líto.

45. White Princess


Historický kousek už tu nějakou chvilku nebyl, tak zkusíme a uvidíme. Má se jedna o seriálové zpracování bestselleru od Philipy Gregory a pokračováníminisérie White Queen. Zamíříme do patnáctého století a do období války růží. Mám podobné náměty ráda, takže, proč ne a výsledek? Ucházející. Seriál má podle všeho osm dílů, každý po hodině. Je ukončený a to je rozhodně dobrá zpráva. Musím říct, že mě velmi láká. A výhodou je, že už byly díly odvysílány u nás a dabing je ucházející

46. Absentia


A pokračujeme detektivkou. Stana Katic v hlavní roli! Neznáte? Hrála hlavní ženskou postavu v seriálu Castle na zabití, v originále Castle, ale nejradši mám slovenskou verzi Vtierka Castle! Domovská stanice AXN, což znamená slušný dabing! K tomu skvělá zápletka? Asi jsem se zamilovala. Krásně a slibně rozjeté a já se těším na další díl!

47. 1890


Po úspěchu českého seriálu Dáma a král jsem se rozhodla dát šanci i našim slovenským sousedům. Díl má 50 minut, což je trošku moc, ale tak nedá se svítit, jdeme do něj! Mám ráda seriály i filmy, kde zní vedle sebe čeština se slovenštinou. Natočené je to hezky, až tedy na přehršel zpomalených dramatických záběrů. Zároveň je to celé takové utahané, takže i když je případ dořešen za 13 dílů, ta délka mě dost odrazuje.

48. The Son


Pierce Brosnan - milovala jsem ho jako Jamese Bonda a ještě víc ve filmu/muzikálu Mamma Mia! (Už aby byla dvojka hotová), takže... s vousy a na koni? Perte to do mě! A realita? Pilot je hodně zajímavý. Jeden z těch delších, bezmála hodinových. Dvě dějové linie - mladý Eli a současný Eli - postava, kterou hraje Pierce. Drsné, nic pro slabé povahy a žaludky. Napínavé rozhodně. Úvodní díl vzbudil zvědavost, jen si nejsem jistá, že nezapadne v té frontě seriálů, ale uvidíme - rozhodně stojí za zaznamenání!

49. Strike



Strike, Cormoran Strike... říká vám to něco? Zní vám jméno povědomě? Ne? Je to hlavní postava detektivních románů, které pod pseudonymem Robert Galbraith, píše sama J.K.Rowling. Tu ale už znáte? Ne? Autorka série Harry Potter! Tak podle knih vznikl seriál. Bez mučení přiznávám, že ani jednu z nich jsem nečetla a upřímně to ani nemám v plánu. Proto jsem od seriálu nečekala nic vyjma Londýna, což je má srdcovka. A? Seriál obstál. Neokoukaní herci, můj milovaný Doyle ze starých Profesionálů (Martin Shaw), Londýn, zajímavá zápletka, kopice podezřelých a trochu ztroskotaný hlavní hrdina - jupí!

50. Single Lady: Jízda v Óčku




A znovu v českých vodách. Jsem asi nepoučitelná či co. Nalákalo mě těch patnáct minut a že je seriál přístupný volně na webu - najeďte na playtvak.cz a vyhledejte podle názvu - hotovo, můžete koukat. Osobně váhám, zda je to ještě vtipné nebo už trapné. Někde lehce mezi. Rozhodně je to zajímavé, ne že ne. Spíš se přikláním k takové decentní parodii. Jednoduše mě pilotní díl neoslovil.

51. Příběh služebnice



Ano, píšu název česky, přestože jde o zahraniční seriál. Nevím proč, ale já ten název nedokážu ani vyslovit, natož napsat a přitom není nijak exrémně složitý. Záhada. Díky knize Devět dní od Zuzany Strachovoté jsem si celkem oblíbila postapo příběhy. Jeden zrovna dočítám. Takže se zdálo, že seriál podle stejnojmenné knižní předlohy bude. Ne, že by úvodní díl nebyl pěkný. Byl - napínavý, zajímavý, rozhodně vzbudil zvědavost. Jen jsem žila v omylu, že bude jen jedna řada, pak bych neváhala. Natáčí se bohužel další a to mě odrazuje. Víc by mě lákala, když už mám ty otázka, kniha. Seriál sbírá jedno ocenění za druhým nejspíš právem. Zpracování i podání tématu se jeví úžasně, stejně jako výkony herců. Ale já si prostě radši budu číst.

52. Kafe a cigárko




Očekávání bylo nulové - nalákala mě délka - sedm minut - uznejte - to je krása. Hlavní protagonistku Marii Doležalovou jsem znala hlavně z jejího účinkování ve Stardance, když hvězdy tančí a matně jsem zaregistrovala, že napsala knihu podle svého blogu. A musím říct, že právě tím nulovým očekáváním jsem docílila zajímavého výsledku. Ono je to celkem vtipný! Sledovat můžete online tady!

A to je... a to je... a to je vše, přátelé! Já to dala! Boží!


Bonus číslo jedna - Hooten a Lady




Co jsou bonusy? Seriály, které jsem viděla (bez ohledu na počet dílů), a které nemají premiéru letos, čili nejsou součástí Velké Pilotové Výzvy a přesto stojí za zmínku :) Hooten a Lady je příjemná oddechovka, která běžela v létě. Má jen osm dílů. Druhá řada nebyla objednána a celkem pobavil. Nic na velké přemýšlení. Vtipné, zajímavé, příjemně plynoucí. I to se dnes hledá špatně.

Bonus číslo dva - Impastor




2 série po 10 epizodách každá á 20 minut. Ideální jednohubka. Vtipná, ironická, komická, napínavá, detektivní, groteskní - miluju! Hlavní postava je dílem hajzlík a dílem smolař. Nemám jedinou výtku a upřímně doufám, že to skončí nějak kloudně, protože je to oddechová zábava a můžu doporučit všemi deseti!

23 komentářů:

  1. jezis, to ja vubec nemuzu :-D ja jsem na to magor a jak jednou zacnu, nevim kdy skoncit... zvlast kdyby se mi to libilo, tak jsem schopna pak u toho sedet cely den, protoze nedokazu odejit :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to nejde jinak, když na to nemáš čas. Prosedět celý den u televize se mi povede tak za dvacet let. V současné situaci a za daných podmínek jsem ráda za těch 20-40 minut večer :)

      Vymazat
    2. to je prave to, ja ten cas taky nemam :-D vsechno jde pak bokem...

      Vymazat
    3. :D jsou věci a povinnosti, které bokem jít nemůžou :) bude o tom časem možná taky článek, zatím je to moc... čerstvé

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale nezníš hnusně, naopak výstižně a věcně. K žehlení stejně potřebuju nějakou zvukovou kulisu (nebo k jídlu) a nikde není napsáno, že ji chci nebo musím splnit na sto procent. Přišla mi zajímavá, a proto jsem se do ni pustila. Navíc když to rozpočítáš, je to jeden pilot týdně. Nic, co by nějak ohrožovalo nebo vyžadovalo, abys nerušila.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Stahování probíhá samo, u toho nesedím. Tabulka je za chviličku a ztráta času? Kdyby se takhle bralo všechno, tak by ztráta času vlastně bylo asi cokoli. Nebo jak se měří co je a není ztráta času? Navíc já na začátku nevím, jestli to bude koukatelné či nikoli. Z těch 13ti shlédnutých mám cca 3 favority, zatím, které mám schované na horší časy. A neškodí poznávat nové věci, i když je to v podstatě kravina. Vybírám si podle svých preferencí. Tím prvním je délka... ale pokud mě něco zaujme, vezmu to bez ohledu na rozsah. Navíc za rok vyjde prý cca 250 pilotů, pročež vybrat těch 52, na které kouknu já, je docela hračka. Nikdo mě k tomu nenutí a ani to není nijak masová akce. Přišlo mi to jako zajímavá novinka a že to vidíš jinak je naprosto normální a nijak hloupé, takže nevidím důvod, proč by ses měla shazovat.

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    5. Dobře, nebudu vysvětlovat. Neřekla bych tomu koníček, spíš vymývárna mozku, ale nazvat se to může různě. Nechápu, kde se vzalo, že něcí život je ztráta času, život je dar. Chápu, že to vidíš jinak, ale nechápu, proč máš potřebu sama sebe ponižovat a urážet. Nic takového tu nikdo neřekl a ani nikde jinde.

      Vymazat
  3. No já nestačím zírat... původně jsem měla v úmyslu napsat koment něco v tom smyslu, že vzhledem k dosti shodnému vkusu ti děkuji za "předžvýkání, co ne" a případnou inspiraci, co ano...a že si myslím, že to od tvůrců není úplně marný nápad... ostatně komu se nelíbí, zapojovat se do něj nemusí... pistole u hlavy nikde nevidím.
    Ale jsem téměř šokovaná z toho, jak je zcela míjen původní záměr i smysl a místo toho se tu rozjíždí jednostranná debata o smyslu využití volného času a existence lidských bytostí vůbec.... je to vůbec ještě k tématu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že v seriálech se docela shodneme, až na pár výjimek. Souhlasím, nikdo k tomu nenutí. Mně to přišlo jako zajímavý prostředek jak si rozšířit obzory, protože zpravidla na novinky nekoukám a jedu si v zajetých kolejích. Tak znáš to - jedno téma vede ke druhému, člověk nikdy neví, kam se dostane ;-)

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Hluboce se draha Claire omlouvam, ze jsem si dovolila odbehnout od tematu a strhnoit na sebe pozornost jednostrannou debatou. To muzou zjevne jen druzi. Nemela jsem zajem na tom te sokovat ani ti zpusobit jinou ujmu na zdravi. Pekne si tady i jinde s Vendi vrkejte a mnou se v zadnem pripade nenechte obtezovat a sokovat!

      Vymazat
    4. A proč by ses měla za něco omlouvat? Každý má právo na svůj názor. Pokud vím, debatovaly jsme spolu, nebylo to jednostranné, ale můžu se mýlit. Jak se ukazuje, na omylu jsem poměrně často a hojně.

      Vymazat
    5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  4. Ocividne ne. Tady Claire je zjevne jineho nazoru pokid sis nevsimla. Jakoze nevsimla. Zjevne jsou prostory komentaru urceny jen a jen pro ni a pro jeji jednostranne vylevy ve ktwrych se muze obouvat do ostatnich komentujicich misto aby si hledela sveho. A ty ji v tom jeste podporujes. Zajimave. No ja uu vam do toho holky zasahovat nebudu. Vy dve si jiste rozumite.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, že bych ji v tom podporovala. Nic takového nezaznělo. Chápu, že se ti nelíbí, že se do tebe navezl někdo, pro koho komentář určen nebyl - psala si mně.

      Vymazat
    2. Chapes? Kdyz myslis. Ja naopak pochopila, ze tvuj blog je misto jen pro vybranou spolecnost a nezvani jsou hned vystipani. Ostatne je to ted moderni.

      Vymazat
    3. Nikdy to tady tak nebylo a ani nebude. Co je a není moderní opravdu netuším.

      Vymazat
  5. Nebude? To by ses k tomu musela trochu jinak postavit a nenechat nektere, aby se navazeli do jinych misto, aby si hledeli sveho. Ale mozna je to jen tim ze nekteri jsou holt neco vic nez jiny.

    OdpovědětVymazat
  6. Jsem rád, že jsem narazil na blogerku, která je na serialzone a navíc se zapojila do výzvy. Musím se přiznat, že se mi nedaří tak dobře jako tobě. Můj problém je, že jakmile se mi seriál líbí tak se ho snažím dokoukat. Ale máme tam stejné kousky - třeba Castlevania nebo Midnight Texas (a další)... Teď se ještě snažím dělat ten Adventní kalendář.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta výzva prostě nemá chybu :) Je dokonalá, takže jsem musela a přesně - je to hodně těžké, protože hrozí, že člověk zabředne do závislostí :D Naštěstí mám tak málo volného času na koukání, že si fakticky vybírám a tak jsem zatím jen na pár - Castelvania má jen čtyři díly - Midnight mám dokoukaný a aktuálně sleduju Dáma a král + Nezvěstná - adventní kalendář je luxusní věc. Někdy to mám během minuty a jindy se tím trápím celý den :D zatím s jednou nápovědou!

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)