středa 12. dubna 2017

recept - karlovarský knedlík


Kdysi jsem, zcela neuváženě, prohlásila, že mě se knedlíky a omáčky netýkají, že budu vařit jen minutky nebo těstoviny. No, člověk míní... však to znáte. Najednou se učím připravit vše, protože s minutkami a těstovinami bych dlouho nevystačila a omáčka nebo knedlík je sem tam prostě potřeba. A tak se do toho vrhám po hlavě s heslem: Ono to nějak dopadne, chleba si můžeme namazat vždycky. Jinak se s tím naložit nedá. Když to nejde tak, půjde to jinak. Na svíčkovou nebo guláš si zatím netroufám, ale uho s rýží nebo knedlíkem? Jdeme na něj!



Na karlovarském knedlíku se mi líbí to, že se vaří v utěrce, čili nemusím mít obavy, že se mi při vaření rozblemcá či rozpadne. Proto jsem se do něj pustila jako do prvního.

Připravíme si:

8-10 kousků bílého pečiva
5 vajec
600 ml mléka
 40 gramů rozpuštěného másla
sůl, pepř, někdo dává i muškátový oříšek
petržel - čerstvá nebo mražená
110 gramů polohrubé mouky
provázek, který lze vařit a dvě utěrky


Přichází dva nejtěžší úkoly ze všech - oddělit bílky od žloutků a nakrájet všechny rohlíky/housky na kostičky. Volíme větší mísu, ať pak při míchání nemáme čurbes všude. Nakrájené pečivo zasypeme moukou a posypeme nadrobno nakrájenou petrželí.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a v mléku rozmícháme žloutky s rozpuštěným máslem a přidáme sůl s pepřem.

Rohlíky zalijeme připravenou směsí a necháme chvíli nasáknout. Mezitím postavíme na plotnu velký hrnec s odpovídajícím množství vody - knedlíky by měly plavat - a přivedeme ji k varu. Vodu nesolíme.

Receptů na karlovarský knedlík najdete na internetu několik variant. Někdo vaří v páře, někdo v utěrce, ubrousku nebo potravinářské folii. Někdo dokonce utěrku pomazává olejem nebo rozpuštěným máslem. Liší se i poměry stejně jako postup přípravy. My se vrátíme k namočeným kostičkám a promačkáme je a promíháme - nejlépe rukama - a pak jemně a pomalu vmícháme sníh.

Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou dáme doprostřed na rozprostřenou utěrku a vytvarujeme do oválného bochánku podle velikosti utěrky, aby šel zabalit. Uplácáme a vytvoříme s pomocí provázku jakési bonbonky, které ponoříme do vroucí vody. Vaříme cca 30 minut (počítáme od chvíle, kdy se voda začne znovu vařit) a v polovině času (čili po patnácti minutách) plovoucí bonbonky otočíme.



Po uplynutí 30ti minut (pro jistotu jsem nechala 35) vodu vypneme, bonbonky vyjmeme, rozbalíme a propícháme - špejlí nebo pletací jehlicí, aby z nich unikla horká pára a nepraskly. Přikryjeme utěrkou a pak můžeme krájet buď nití, nebo klasicky nožem. Já k nim vařila znojemskou, výborné jsou i se svíčkovou - na tu si zatím netroufám. Utěrky opláchneme, necháme uschnout, vypereme a můžeme znovu použít.

A co vy? Jaké knedlíky máte nejraději? Znáte ty karlovarské? Dobrou chuť
        

4 komentáře:

  1. Musím se smát, protože já zase svíčkovou považuju za jednu z nejjednodušších omáček, ale na knedlík si netroufám :D. To jsem tuhle vařila prvně bramborový knedlík, který se při krájení rozpadal a já z něj byla opravdu nešťastná. Ale to bych nebyla já, abych z toho nevytěžila - normálně jsem vzala lžíci a těsto odkrajovala jako noky. Se špenátem a uzeným - jak si chlapi pomlaskávali! :D Další knedlíky už se mi povedly, ale kdyby náhodou ne, noky to jistěj :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem se musela třikrát podívat, jestli čtu dobře! Svíčková nejsnazší? Janinko! :D Tak to já to mám úplně naopak- na knedlík si troufnu, ale svíčkové se bojím jak čert kříže a ještě guláše!

      Tedy, vybruslila jsi z toho krásně, jen co je pravda, ale to bys ani nebyla ty, aby sis se svou vynalézavou hlavinkou nevěděla rady :)

      Vymazat
    2. Odjakživa dělala nejlepší svíčkovou maminka - tvrdí polovičák, ale prý jí už doháním :). Asi proto, že se se svíčkovou moc nepářu :D - normálně nic nenakládám a nevařím hodiny, svíčkovou mám hotovou za dvě hodinky max i s přípravou, jestli ti to pomůže překonat strach, tak čti - základem je velkej papiňák :D. Jeden menší celer a jednu velkou cibuli nakrájím na větší kostky, dvě petržele a čtyři mrkve na silnější kolečka. Jako maso používám vepřovou plec, hovězí u nás totiž moc nefrčí - maso nakrájím na větší kousky. V papiňáku rozpálím olej, osmažím maso do zatáhnutí, přidám všechnu zeleninu (někdy, když mám náladu i 100g nakrájené slaniny) a zasypu dvěma lžícemi cukru. Osmažím do lehkého zkaramelizování, přihodím 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, pět koulí nového koření, dvě lžíce octa a jeden masox (jo, klidně mě gurmáni ukamenujte :D). Zaleju vařící vodou a vařím v tlakovém hrnci patnáct až dvacet minut - podle toho, jak velké kousky masa jsou. Po uvaření vyndám maso, koření a po částečném vychladnutí rozmixuju zeleninu. Vrátím do hrnce, vliju jednu smetanu na vaření, vybalancuju chuť cukrem a octem a už nezahušťuju, husté je to dost. Ale kdyby bylo ještě třeba, stačí troška mouky s vodou. A pokud se bojíš tlakového hrnce nebo chceš mít jeden velký kus masa, postupuje se úplně stejně, jen velký kus masa opečeš nejdříve, vyndáš, ve výpeku uděláš zeleninu a pak maso vrátíš, přiklopíš pekáček a pečeš asi dvě hodinky v troubě :). Ufff :D.

      Vymazat
    3. Nejdřív jsem se lekla, co mi to tu vyskočilo za román a pak čtu a valím vočadla! :D S papiňákem neumím a hlavně ho ani nemáme :D zapisuji si a určitě vyzkouším - dneska se chystám na vepřové na paprice :D omačkám zdar, nazdar!

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)