neděle 3. prosince 2017

knihovna – M.Moudrý: Temné záblesky

Že bych propadla postapo čtivu?


Tak moc jsem před Wixie chválila Devět dní, až přišla řeč na sci-fi a postapo četbu a padl název knihy Temné záblesky a jak moc se u jejího čtení nasmála, přestože to byl masakr. Takže co udělala milá Vendi? Šla a začetla se taky. A jak to odpadlo?


zdroj obrázku klik

kniha na 




Originální název:  Temné záblesky

Rok vydání v ČR: 2009 (někde se uvádí 2006, tak jak to tedy je?) Á, tak jsem to našla – 2006 1. vydání, 2009 dotisk!
Rok vydání originálu: 2009

Počet stran: klasická kniha 512

Žánr: sci-fi, postapo
série: pokud vím, tak žádná

Vydal:  Leonardo (web se nepodařilo najít)

Heuréka vám řekne nebo se můžete podívat po antikvariátech či různých online bazarech a aukcích – určitě najdete – cena se pohybuje od 150 do 300,- Kč.



Anotace z databazeknih.cz:


Svět, jak ho známe, byl zničen. Přežilo jen málo lidí, kteří si museli poradit v situaci, na niž nebyl nikdo připraven. Tibor Lánský ale, ač to sám netušil, připraven byl. A dokázal své schopnosti dokonale využít, aby zničení světa pomstil.


Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:

Takže? Jednoduše řečeno jsem nad tím moc nedumala a po ujištění, že se budu bavit, jsem prostě vlítla na první stránku a začala číst!  

Skutečnost:

Někdy se to nedumání vážně vyplatí. Ono je občas lepší od věcí nic nečekat, protože pak člověk může být jenom překvapený – mile!

„…Bylo mi to jedno, jak jsem tak plachtil vzduchem s pocitem, že jsem dostal do ksichtu vzduchem o hustotě dobře namíchaného betonu. Prásklo to se mnou do výlohy cukrárny, sklo zazvonilo, zmrzlina zavoněla, prodavačka zaječela a já přes čůrek krve tekoucí mi do levého oka zjistil, že sranda teprve začíná…“

Na úvod si dáme jedno varování – tohle není čtivo pro děti. Ti z vás, kdo nemají rádi násilí, krev a podobná zvěrstva, taktéž dají ruce pryč. Neb ačkoli je tahle kniha vtipná jako málo která, tak je taky dost drsná! A že vydržím hodně, leč i mně sem tam spadla sanice. Nejen nad tím, čeho všeho je schopná hlavní postava (ono to tak nějak mělo svůj důvod všechno), ale zejména co všechno je lidská představivost schopná dát na papír. Vážně mě často napadlo, co autor hulí za matroš, protože to je fakt síla! Bez přehánění! A kdyby milý Tibor tolik nehlásil, tak bych asi se znechucením mrskla čtečkou někde na sté stránce – možná i dřív.

„…Chtěl jsem jen pomalu a mučivě pozabíjet co nejvíc lidí a se zuřivým úsměvem na tváři umřít s vystřeleným mozkem…“

Protože jsem teď ve stadiu, kdy se budím uprostřed noci a už nezaberu, takže čtu, říkala jsem si, že se mi to zdá. Nezdálo. Tím, že je děj zasazen do České republiky, se celý příběh jevil víc autentičtěji. A i když si stále myslím, že sci-fi a jemu příbuzné a podobné žánry nejsou mým šálkem kávy (nebo čaje či kakaa), tak rozhodně nelituji, že jsem se nechala umluvit a do knihy šla. Zejména u konce jsem měla mnohdy pocit, že se smíchy počůrám a povím vám, řechtat se tu ve tři ráno jako hovado? Geniální!

„…Prostě si představte, že vám do obličeje plácne kotleta několikanásobnou rychlostí zvuku. To se přežít nedá. Když  se k tomu přidá ještě expanze neznáme energie, nemáte naprosto šanci…“

Mám to rozmazávat nějak víc? Čtyři kachničky za napínavou, drsnou, humornou, čtivou, šokující, znovu drsnou, ohromující, mrazivou a vtipnou záležitost, jaké není rovno! A já se asi půjdu podívat, co napsal autor dalšího! No, vážně, tady dál bez spoilerů není o čem! Podle mě Temné záblesky buď nedočtete, nebo je budete milovat. Po projití další tvorby autora mě velmi zaujala anotací kniha Konec křížů. Rozhodně připisuji na seznam a jsem zvědavá, jestli už někdo z vás záblesky četl, případně jak se mu líbily či nelíbily. I když opravdu – tohle není kousek pro každého. Zase se ale necítím natolik jistá v kramflecích, abych se označila za fajnšmekra!




4 komentáře:

  1. Musím se přiznat, že mě kniha asi moc nezaujala - ale na zmíněných Devět dní jsem neskutečně natěšená. Dostanu je k Vánocům... Možná to bude první Vánoční kniha, co rozečtu. :-)
    Přesto, že kniha nebude nic pro mě, musím pochválit recenzi. Moc hezky provedená! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu - ono to opravdu není pro každého, protože některé ty akce jsou dost drsné - plus bývá autorovi vytýkáno, že tak trochu vykradl jiné dva pány. A protože s nimi nemám žádnou čtenářskou zkušenost, jsem tím jaksi nedotčená. Za slova chvály opravdu děkuji a Devět dní mohu jenom doporučit - i na ty mám recenzi ;-)

      Vymazat
  2. Mně krev a násilí nijak nevadí, jsem vycvičená od polovičáka a filmů, na které spolu koukáme, takoví Quentin Tarantino a Robert Rodriguez jsou škola k nezaplacení :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ti tak marně přemítám, jestli existuje lepší průprava :D :D tahle dvojka je totiž nepřekonatelný kalibr! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)