středa 6. února 2019

knihovna - J. Clarke: Geekův rok

Odpočineme si od románů a zkusíme něco jiného!



Výběr je vždycky oříšek. Člověk by si toho nejraději nabral hamounsky plnou náruč, ale to nejde. Tedy jde, jenže kdo by to potom všechno sepisoval? Chce to maličko se mírnit, zchladit vášně a s rozmyslem zvolit. Tentokrát jsem odbočila od obvyklých románů, protože mi teď čtení pro samé přemýšlení, měření, dumání, vymýšlení, vyřizování a tak dále vážně nejde. Udělala jsem dobře?

zdroj obrázku klik




Kalendář geekova roku, který den po dni připomíná a oslavuje ty nejdůležitější události výročí a dobrodružství ve světě žánrů sci-fi a fantasy.

Uvnitř mimo jiné najdete:

  • Velký třesk Teorie velkého třesku
  • Jakým typem umělé inteligence jste právě vy?
  • Kolik nestvůr zlikvidovala Buffy, přemožitelka upírů a její Scooby Gang?

    A k tomu ještě časové osy Skvělého dobrodružství Billa a Teda, série filmů s Terminátorem, snímku 2001: Vesmírná odysea, arkádové hry Pac-Man, komedie Volný den Ferrise Buellera, filmu Robocop a trilogie Návrat do budoucnosti.
Co může být lepšího, než sednout si ke knize, filmu, komiksu nebo počítačové hře a nechat se zatáhnout do děje. Cílem této knihy je předložit čtenáři soubor krátkých statí, které jej uvedou do pokladnice všeho, co vytvořila lidská představivost.

Autor: James Clarke
Původní název:  The Year of the Geek: 365 Adventures from the Sci-Fi Universe
Nakladatelství:  Knihy Dobrovský
Žánr: sci-fi, fantasy, encyklopedie
Rok vydání: 2018 (originál – 2017)
Počet stran: 224
Série: není
Edice: Knihy Omega
Překlad: Helena Bližíková


nový web – posledně byl v přípravě, dnes již funkční!


Očekávání:

Dozvědět se nějakou tu zajímavost. Pobavit se. Objevit něco nového a vyzkoušet jiný styl, než je klasický román či příběh.


Skutečnost:

Povedlo se a nebylo to šlápnutí vedle!

„… 10. července 1925 začal Scopesův „Opičí proces“…“

Začneme od podlahy čili od prvního dojmu z knihy. Luxusní. Krásné tvrdé desky, miluju vůni tiskařské barvy. Čili na ohmatání, očichání a první sporadické prolistování velká spokojenost.

První, co mě ovšem zarazilo – vytištěno v Číně. Nevím, jestli jsem si toho u jiných knih nevšimla, nebo mi to tak neutkvělo, ale tady mě tato informace rozhodně zaujala. Chápu to dobře, že se tisknou knihy v Číně, takže jde o další věc Made in Prc? Nevíte, co je zkratka PRC? Klid, žádná sprosťárna! People Republic of China – asi v rámci zmatení nepřítele. Nemám averzi proti věcem z Číny. Byla bych pokrytec, kdyby ano, neb nakupuji na Aliexpresu, ale o tom třeba jindy. Jen, že u knihy bych to skutečně nečekala.

„… 30. Dubna 1952 Pan Brambora se stal první hračkou, na kterou se v televizi vysílala reklama…“

K podstatnějším věcem – otevře se před vámi svět plný informací. Na každý den v roce jedna. Můžete si každý den přečíst odpovídající kousek či ji zhltnout jako malinu. Je to čistě na vašem rozhodnutí. Záběr informací je neuvěřitelně široký: filmy, seriály, věda, technika, herci, režiséry, fyzika, komiksy a další a další – ráj pro geeky a nerdy.

Kdo jsou geekové a nerdi? Sledujete Teorii velkého třesku? Sheldon, Leonard a spol jsou zjednodušeně zástupci obou skupin. Fanoušci do sci-fi a fantasy, milovníci vědy, techniky a informačních technologií, nadprůměrně inteligentní, maličko podivínští – ve zkratce aneb můj pohled na tuto skupinu. Patřím k nim? Částečně. Rozhodně musím říct, že kniha mě zaujala na první dobrou, aniž bych si přečetla anotaci. Líbil se mi právě ten netradiční koncept.

„…20. Května 2003 vysílal se poslední díl seriálu Buffy, přemožitelka upírů…“

Co je však negativní a bude knihu stát jednu kachničku/hvězdičku dolů? Nepraktičnost! Chápu, že máme ty internety a umíme najít i nevyhledatelné, ale čas od času (alespoň tedy já) dávám přednost hledání v knihách. Pokud bych věděla, že mám pro danou a chtěnou informaci jít právě do Geekova roku, byla bych nahraná. Proč? Protože tu není žádný rejstřík. Ano, ono je v celku nereálné, aby tu nějaký byl. Já osobně to však vidím jako nedostatek. Jistě – knihu si přečtu, projdu, baví mě, mám z ní radost, dozvím se spoustu zajímavého a pak co? Odložím do knihovny a tam bude ležet? Po čase se k ní možná na chvíli vrátím, znovu prolistuju, projdu. Jenže kolikrát? Dvakrát? Třikrát?


zdroj obrázku klik

Můžete mi oponovat, že ani po románu nesahám x krát za týden nebo snad rok. A budete mít svým způsobem pravdu. Jenže vezměte v úvahu, že při ceně 599,- Kč je investice ne zrovna zanedbatelná a kolik knih se dá ve slevách, v bazaru a jinde za danou částku pořídit? Je to můj pohled na věc zase z toho praktického úhlu, nicméně i čtyři hvězdičky jsou nádherné hodnocení a kniha se neuvěřitelně podařila. Mezi smrští kuchařek, nových a nových sérií, jejichž osud je mnohdy nejasný, záplavou young adult žánru a detektivek rozhodně vyčnívá a zaslouží si pozornost!

Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku a těším se na případnou další spolupráci ;-)




2 komentáře:

  1. Taky jsem byla překvapená, když mi přišel poštou teleskop a bylo na něm PRC :D. A co jsem se dozvěděla, tak tuhle zkratku používají pro ušetření místa, což je logický, protože China je o dost delší :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, v prvních chvíli si člověk říká - co to jako má být? Si ze mě někdo dělá prdel? A ono PRC! :D no ježiš, takových písmenek ušetřených, to chceš! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)