pátek 27. listopadu 2020

knihovna - K. Smolíková: S Komenským do komiksu

Jak udělat dějepis zajímavější?

Jednoduše – vhodnou volbou knihy! Ano, tak málo stačí. Nahradit učebnici… nebo lépe – ne nahradit, spíše doplnit (či ještě lépe vytvořit!) zábavnější a zajímavější formou. Však sám Jan Amos propagoval heslo „škola hrou“ a rozhodně by se jeho nápadem/podnětem měli učitelé řídit. Nejen dítka zavalit fakty a úkoly, které jim často věci spíš znechutí, ale zapojit je i interaktivně a probudit v nich zájem a nadšení!

Na únikovou hru se Filipa těšila. Vybrala si ji na oslavu narozenin a ten nápad spolužáky nadchnul. Dokonce i Vavřinec, řečený Vávra, pozvání přijal. Nejsou ve třídě kdovíjaká parta. Ani učitelé u nich neučí rádi. Filipa předem nezkoumala, proč se hra jmenuje „Cesta z labyrintu“. Vlastně jí bylo jedno, jakou únikovku si zahrají, pro všechny to byla premiéra. Dostat se z lodní kajuty ještě šlo, ale další místnosti jsou těžší a těžší, a ne každá nápověda jim pomáhá. Hráči mají podezření, že se hra chová jako živá. Nebo se do ní tak zabrali? Postupně parta zjišťuje, že kromě nalezení klíčů se jim s každou místností otevírají průhledy do života podivného muže v černém, který snad nikdy nespí a neustále má hlavu plnou plánů. Největší hádankou, jejíž rozluštění je klíčem k cestě ven, je totiž sám Jan Amos Komenský. Uniknou z jeho labyrintu?

Podtitul: Únikovka s Amosem! V letošním roce si připomínáme 350. výročí úmrtí Učitele národů a v roce 2022 pro změnu 430. výročí jeho narození. U této příležitosti vznikl soubor komiksových panelů, který bude k vidění od ledna. Přesněji: Srdečně zveme na výstavu KOMenský v KOMiksu, která se bude konat od 31. 1. 2020 do 30. 6. 2021 v Národním pedagogickém muzeu a knihovně J. A. Komenského… Věděli jste, že takové muzeum máme? Vzhledem ke koronaviru a restrikcím se termín možná změní, proto vám sem dávám →odkaz←, ať můžete hlídat aktuální informace. Cácorka je na tohle docela malá, ale třeba já bych se nestyděla jít tam sama za sebe, i když už dávno nejsem školou povinná!

Kniha na první dojem upoutá svou velikostí. Nejde o standardní a5 ani a4 formát. A stejně tak se tu nesetkáme se strohými daty. Zaprvé tu máme příběh spolužáků, kteří se potýkají nejen s nepochopením ze strany protivné třídní učitelky, ale i s vlastními problémy a rozdíly (povahovými i rodinnými). Potom je tu samotný Jan Amos, s jehož životem se seznamujeme nejen na improvizovaných svitcích, ale i prostřednictvím komiksu. A že toho zažil skutečně mnoho!

Hráli jste někdy únikovku? Já ne a tohle bylo prima zprostředkování zážitku. Jde však především o skutečnost, že se na nás a děti nechrlí jen strohé a nudné letopočty a k nim odpovídající pojmy. Máme možnost… ano, mluvím v množném čísle, protože předpokládám, že kniha nezaujme jenom žactvo, pro které je primárně určena, a na která je cílen i příběh, ale osloví i nás, starší (rodiče, prarodiče, sourozence, tety, strýčky…).

Něco nového se můžeme dozvědět všichni a formou nejen grafickou – ať už mluvíme o textu, komiksu, hádankách a dalším. Upřímně, kolik letopočtů dáte z hlavy? Jistě, člověk by měl mít obecný přehled, s tím souhlasím a sama to často při různých příležitostech opakuji, nicméně všichni si nejspíš pamatujeme, jak se nám při výkladu učitelů sama od sebe únavou zavírala očka. S touto knihou se vám nic takového nestane. Zaprvé je tak těžká, že vážně nechcete, aby vám sklouzla a spadla na nohu! (Rovněž je zajímavá a napínavá) A zadruhé vás tak pohltí děj, takže si na nějaké učení ani nevzpomenete a do hlavy vám to jde tak říkajíc přirozeně a nenásilně.

Vyjma detailů ze života jedné z hlavních postav naší minulosti, se tu dozvíte, jak důležité je přátelství a že vzniká bez ohledu na situace a stavy v našich rodinách. Stejně tak si uvědomíte a poznáte, že sice můžete mít předsudky, ovšem i tak je důležité na nich nelpět. Lidé jsou často jiní, než se nám na první pohled zdá. Uzavřený člověk nutně nemusí být nudný nebo divný. A bohatý nerovná se šťastný. Nosí někdo starší oblečení? Je povrchní se mu proto posmívat a stranit se ho. Jinými slovy hloubka a komplexnost témat mě dostala, aneb v dějepise se můžete naučit mnohem víc než minulost. Dá vám toho víc i do budoucnosti.

Takže jste si právě vyslechli celou řadu superlativů a neobratných pochval, dostali jste pozvánku na výstavu a co dál? Inu, kniha odchází s plným hodnocením a hvězdičkou navrch. Nebudu počítat, kolikrát jsem použila že, data, letopočty a jdu si ještě jednou zalistovat, neb ty komiksy mě baví, i když nikdy pořádně nevím, odkud kam se ta okýnka vlastně správně čtou!

Autor: Klára Smolíková

Ilustrace: Lukáš Fibrich

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: dětské (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 144

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou za krásných 303,- Kč – což je, mimochodem, nádherná cena za tak skvěle zpracovanou a „velkou“ knihu! Výborný tip na dárek!

Lukáš Fibrich – malíř, ilustrátor a autor komiksů, dlouhodobě spolupracuje s časopisem ABC

Klára Smolíková – spolupracuje s dětskými časopisy, píše knížky pro děti a scénáře ke komiksům, počítačovým hrám i večerníčkům. Připravila výstavu Komenský v komiksu v Národním pedagogickém muzeu... web autorky


2 komentáře:

  1. Takhle knížka mě při nakupování dárků strašně moc zaujala, už jí mám zabalenou pro Matýska pod stromeček a těším se, až si ji spolu přečteme :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se - je naprosto úchvatná a my se tu o ni přetahovali jako malí! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)