pondělí 3. května 2021

knihovna - J. Suchá: Obrazové luštění pro každý den

Mozkové závity na značky!

Ke startu připravit... pozor... pohov! Luštíte křížovky? Osmisměrky? Nebo máte raději sudoku? Křížovky, které jsem dokázala za celý svůj život vyluštit komplet, bych spočítala na prstech jedné ruky. Ano, tak mizerný jsem luštitel! Sudoku mě nebaví. Osmisměrky oproti tomu ano. Nicméně se rychle omrzí, takže… místo do trafiky hurá do Portálu pro dnešní kousek a jde se luštit na úplně jiném levelu!

Kniha obsahuje celou řadu úkolů, cvičení a kvízů zaměřených na krátkodobou i dlouhodobou paměť, pozornost, zapamatování detailů a práci s nimi, a to vše na úrovni zrakového vnímání. Jednotlivé úkoly jsou řazeny do určitých oblastí, je tedy možné se cíleně zaměřit na rozvoj jedné oblasti, anebo pracovat pouze s těmi, které čtenáře nejvíce baví. Toto ale není podmínkou a je možné si knihu užít i „na přeskáčku“.

Líbí se mi, že držím v rukou obrazové luštění nejen pro každý den, ale i pro každý věk. Pokud sebou dnešní titul vezmete na cesty nebo do čekárny k lékaři, zabavíte jak sebe, tak i děti. V nejhorším se vždycky dají obrázky vybarvovat!

Jednotlivé úkoly nemají společné téma ani styl. Jsou pestré, jednoduché i složitější. Řešení je samozřejmě na konci knihy, takže žádný strach, pokud si nebudete něčím jistí!

Mám nejspíš jedinou výtku a to směrem k vazbě. Pokud se chcete pustit do plnění úkolů v druhé polovině knihy, dělá dost potíže udržet ji otevřenou. Má svou hlavu a moc se jí nechce spolupracovat. Jednou rukou tak neustále tlačíte, aby stránky zůstaly rozevřené, nebo potřebujete pomoc nějakého těžítka či sněžítka.


Co říct dál a nevykrádat sama sebe… potrapte si občas mozek. Místo dobrot si pořiďte potravu pro vaše hemisféry. Nejen, že je trošku zavaříte, ale pomůžete tím i v rámci prevence demence, toho Němce, co vám bude schovávat věci a dalšího. Dušení pohoda a právě prevence i v tomto směru se hodně podceňuje a moc se o ní nemluví. Že máte jít dvakrát za rok k zubaři, dámy na gynekologii, všichni k praktickému lékaři a podobně – to se řeší… ale mozek? I ten potřebuje své a nemusíte kvůli tomu ani sedět v čekárně!

Pokud vás zaujaly ilustrace Libora Drobného, můžete si je ve větším měřítku užít třeba u nedávno zmiňované krásné publikace Hádej, čím budu! Luštění odchází s velmi lichotivou čtyř a půlkou. Je hravé, zábavné, pestré a má široký záběr. Trochu si při jeho „čtení“ zaposilujete a to nejen mozek, ale i ruce.  Luštit můžete všichni, v libovolném pořadí, jak vám stránky přijdou pod ruku. Dozajista bude i spousta zábavy a ještě strávíte čas společně. Květen má být dešťově nadprůměrně vydatný, tak vypněme počítače, telefony, televize a zkusme i trochu jinou potravu pro naše hlavy. Od autorky bych v budoucnu rozhodně ráda vyzkoušela cokoli dalšího!

Autor: Jitka Suchá

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: hry a tréninky (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2021

Počet stran: 184

Ilustrace: Libor Drobný

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku a podporu mých šedých buněk mozkových plus překonávání věcí neznámých a obtížných. V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 207,- Kč a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu

A pod tímto odkazem pro změnu najdete rozcestník pracovních listů zdarma ke stažení – témata i určené věkové kategorie jsou různé a určitě přijdou vhod všem!

Jitka Suchá vystudovala ergoterapii a fyzioterapii, pořádá přednášky, semináře, kurzy, publikovala několik úspěšných knih zaměřených především na trénink paměti. V Portále jí vyšly knihy Cvičení paměti pro každý věkTrénink paměti pro každý věkTrénujte si paměťSkupinové hry pro cvičení paměti v každém věkuTrénink slovní zásoby pro každý věk.



2 komentáře:

  1. A to já zase sudoku žeru 😀. A vlastně cokoliv, co dokáže potrápit mé šedé buňky 🙂.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš - občas se ti do noty ještě trefím, je to dobrý! :D Portál má tyhle luštící publikace vymakaný!

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)