úterý 3. srpna 2021

Tip na výlet #6 - hrad Velhartice

Už jste slyšeli o "šumavském Trojhradí"?

Ne? Jde o volné sdružení hradů Velhartic, Kašperku a Rábí. O druhém jmenovaném už výletní tip vyšel. A jak název napovídá, dnes se vydáme do Velhartic. Máte rádi film (už by se skoro dal označit za klasiku či snad dokonce pro pamětníky) Noc na Karlštejně? Tam zaznělo jméno postavy Bušek z Velhartic. Možná jste o něm něco málo zaslechli i v hodinách dějepisu. Věrný komorník krále Karla IV., o kterém už bychom měli alespoň maličko vědět všichni. Takže, jdeme výletit!

Nebudu vás tu nudit historickými fakty - používat Google umíme všichni. Na webu státního hradu Velhartice najdete všechny potřebné informace vzhledem ke covidu a taky právě probíhající akce. My se neplánovaně trefili do Štítů stříbrného lva. Vyráželi jsme dopoledne, v sobotu a s přehledem se dalo. Parkování jen tak tak, avšak měli to ošéfované a ukazovali, kde je volno a kam máme zajet. Areál hradu je rozlehlý, takže není problém se vyhnout davům. Mně osobně baví se takovými místy jako je Kašperk, Velhartice, Helfenburk... jsou kouzelná, mají atmosféru a zase objevujeme něco trochu jiného, než jsou zoologické zahrady nebo šumavské hvozdy.

Parkování bylo zdarma, vstup do hradu jsme platili 200,- Kč na dospělou osobu, dítko do 6 let zdarma. V ceně byla i prohlídla hradu s průvodcem, která by měla trvat cca půl hodinky. Aktuálně nevrlá cácorka se však vyjádřila jasně, takže jsme s ohledem na jiné návštěvníky od prohlídky upustili. I tak jsme si ale návštěvu užili. K dispozici byla střelba z kuše, obléhacího praku (snad to píšu správně), děti si mohli u koželuha vyrobit vlastní náramek, pohladit koně, ochutnat něco z dobové kuchyně, podstoupit výcvik rytíře. Probíhala ukázka dalších řemesel (jak se dělalo brnění, šití bot, hra na loutnu).

Nad vstupní bránou (za kterou je hned pokladna) se nachází malý obchod se suvenýry a podle všeho i menší kavárna. V areálu hradu se můžete pohybovat volně, jen pozor na kameny a strmější stráň, pokud vyrazíte do zadní části. K dispozici je i restaurace, netestovali jsme, pokud vyzkoušíme, určitě doplním.

Co se týče vzdálenosti od parkoviště - luxus! Hrubým ženským odhadem 200 metrů. Kopec mírný. S kočárkem, invalidním vozíkem, o berlích - naprosto hravě. Je to kousíček a stojí to za to. Celý prostor je krásně udržovaný, velmi fotogenický a nás rozhodně nadchl. Pořádají i dětské prohlídky, konají se tu divadelní představení, což může být dozajista velký zážitek. Propátrejte web, případně mrkněte i na facebook.

Důležité téma - toalety - jsou! Zdarma - v novější části hradu pod "podloubím". Dámy zvlášť, pánové zvlášť.

Kam na jídlo, když jsme místní restauraci U hradního sládka vynechali? Zaválo nás to jen kousíček přímo do Velhartic, kde jsme vyzkoušeli Hospůdku na kovárně. Na Googlu má 437 recenzí s výsledkem 4,3, což je pecka. Česká kuchyně, venkovní sezení ve dvoře nebo možno i uvnitř, domácí limonády, obsluha vtipná, sice pomalejší, ale byl dost frmol, takže v cajku. Problém nastává ve chvíli, kdy máte mrně, které zobe jen hranolky. Nemají, nedělají. Rajská jinak byla naprosto výtečná a o borůvkových knedlících se mi večer zdálo, takže my, dospěláci, jsme byli happy, jak dva grepy. Vůně česnečky se nesla celým prostorem. Palec hore! Ceny naprosto v mezích normy. 140,- Kč knedlíky i rajská. Porce úplně akorát. 

Za nás tedy příjemná procházka s historickou kulisou a novým prostředím. Který hrad či zámek je za vás ten nejkrásnější? Kam se rádi vracíte? A samozřejmě platí zákaz šíření fotografií bez souhlasu ;-)

2 komentáře:

  1. Tenhle hrad se mi moc nelíbil a to mám obecně hrady rád. :) Osobně mi tam nesedly interiéry, které mi přišly moc vyumělkované a málo autentické. Mám radši prázdnější hrady, jako třeba Buchlov, které jsou ale o to autentičtější. Holt tak to v době rozpuku hradů bylo. Hrad není zámek, že? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme rozhodně hrady raději než zámky :) a ta novější část tam působí nepatrně jako pěst na oko, nicméně tak to asi dřív fungovalo, že ke starému přistavěli nové. Ono se to tak často dělá i teď. Rádi se tam vrátíme, rádi objevíme nové - na prohlídky vnitřku jako takové zatím nechodíme - vystačíme si s venkem :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)