středa 18. srpna 2021

Tip na výlet #8 - Jezerní slať

Kratší už to snad ani být nemůže!

Letos prostě nejde odjet někam přes noc, a proto vyzobáváme a objevujeme v rozumné dojezdové vzdálenosti tak, abychom byli na spaní v klidu doma. Občas tím pádem hledáme, čím vyplnit mezeru po pozdním obědě, kdy je ještě na návrat brzy, avšak na nějakou delší trasu už není energie, mrně je mrzuté a tak podobně. Jezerní slať je na takové "výletnické doražení" naprosto ideální!

Kde zaparkovat? Na silnici mezi Kvildou a Horskou Kvildou. Pojedete-li od Kvildy, bude parkoviště po levé straně. Není tam nikde nápis, já ho alespoň nezaregistrovala. Nicméně jiné parkoviště tam není a jakmile dojedete do Horské Kvildy, už jste ho minuli! Najdete tu tři toi toi budky, z toho jednu pro invalidy a parkovné se neplatí žádné.

Ujdete cca 200 metrů a je před vámi dřevěný chodníček - cyklisté musí sesednout z kola a pejsci by měli být na vodítku. Jiná omezení nejsou - teoreticky se dá i s kočárkem nebo kárkou. Pokud nemáte strach, že se mrně zjančí a sjede z chodníčku, může být i odrážedlo. Já bych na to koule neměla. 

Je tu obsáhlá informační tabule i možnost vylézt na menší rozhledničku. Celá trasa tam a zpátky zabere ani ne půl hodinky (přibližně 500 metrů). Nejde o okruh. Kudy přijdete, tudy se i vracíte. Na konci máte vyhlídkovou lávku a čučíte do zeleně. Sem tam najdete cedulku s názvem rostlin. 

Proč sem tedy vůbec jet? Inu, posloucháte občas počasí? Jezerní slať bývá často zmiňována zejména v chladnějších obdobích, protože tu padá jeden teplotní rekord za druhým. V podstatě jde o rašeliniště a patří k nejchladnějším místům naší republiky. Nejnižší naměřená teplota je prozatím -41,6 stupňů Celsia - BRR! I teď v létě tam bylo citelně chladněji.

Za nás jde tedy o takový malý bonbonek nebo spíš chuťovku. Buď na zahřátí, nebo na doražení. Na Šumavě je toho k vidění opravdu hodně a myslím, že jak podle délky, tak náročnosti si každý může vybrat to, co ho zaujme. Příště si dáme jednu rozhlednu a následovat bude zřícenina. Většinou jde o tipy celoroční, a proto je dávkuji, abych vás nezahltila. Výlety se dají podnikat i na podzim či na jaře. V zimě je to zase o úplně jiném kouzle. 

Zákaz šíření fotografií bez souhlasu! 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)