sobota 23. dubna 2022

knihovna - L. Bartošová: Novinářky


Oddech od beletrie!

Proč? Přijde mi, že to občas chce změnu a oživení. Je tolik témat, která znějí lákavě, naznačují rozšíření obzorů, tak proč ne? Rozhovory jsou navíc zajímavý formát, slibující čtivost a také možnost číst knihu po částech jako osvěžení k něčemu dalšímu. Pokud jste tedy typ čtenáře, který rozjíždí více věcí najednou. Jste?

Česká mediální scéna pohledem žen, které mají zásadní vliv na její podobu. Moderují zpravodajské pořady, vedou velké mediální domy, píšou o tématech, která hýbou světem. Jaké překážky musely ve své kariéře zdolávat a kde berou motivaci? Linda Bartošová, jedna z hlavních tváří zpravodajské ČT24, vyzpovídala své kolegyně napříč mediálním prostorem. Daniela Drtinová, Světlana Witowská, Lenka Kabrhelová a další výrazné osobnosti české žurnalistiky vám představí specifickou pozici žen na mediální scéně s nebývalou otevřeností.

Já takový typ rozhodně jsem. Zpravidla mívám rozečtené dvě klasické knihy a k tomu jednu ve čtečce a podle nálady a podmínek potom vybírám, po čem aktuálně sáhnu. Novinářky slibují náhled do světa médií prostřednictvím několika rozhovorů, které vedla Linda Bartošová.

Na úvod přichází jakési „Desatero na cestu“ pro potencionální novinářky, jenž své dceři (ne, tou není autorka knihy) napsala Martina Riebauerová. Následují jednotlivé rozhovory a na závěr se Linda ujala doslovu. V elektronické epub verzi mi citelně chybí obsah, abych se mohla vracet k libovolným rozhovorům a nemusela „listovat“ jako praštěná sem a tam a hledat, případně mít virtuální záložky.

Prostor dostává 10 novinářek a 9 rozhovorů. Že vám to nevychází? Jeden rozhovor je totiž veden rovnou s dvojicí, tak proto. Na úvod každého interview je nachystaný krátký medailonek, abychom se o zpovídané novinářce dozvěděli pár základních informací. Chválím, že respondentky nebyly vybrány pouze napříč věkovými kategoriemi, ale i „druhem“ žurnalistiky, kterou se zabývají. Máme tu tak zástupkyně z televize, novin i rozhlasu. Dozvíme se něco ze zákulisí válečné žurnalistiky nebo té sportovní, výjimkou není ani ekonomika.

Jména z titulní strany vám určitě nebudou neznámá. S kým se tu tedy setkáme? Barbora Černošková, Daniela Drtinová, Lenka Kabrhelová, Jana Klímová, Andrea Procházková, Hana Řičicová, Petra Procházková, Apolena Rychlíková, Libuše Šmuclerová a Světlana Witowská. Ráda jsem četla pasáže s těmi, které znám, a stejně tak ráda jsem objevila nové a zajímavé osobnosti.

Ústředním tématem, které se prolíná napříč všemi rozhovory, je pozice žen v české žurnalistice. Každá ze zpovídaných dam k tomuto tématu přistupuje jinak. Najdeme tu tím pádem zcela otevřené zpovědi a zkušenosti, jak se každá z nich vypořádává s tím, čemu musí čelit. Ať už jsou to věci pozitivní či negativní. Bylo zajímavé pozorovat nejen rozdílné přístupy k možnému obtěžování či protěžování mužů na úkor žen, ale rovněž rozdílné názory na to, zda dochází či nedochází k možné diskriminaci, nevraživosti a podobně. A to nejen mezi ženami a muži, ale i mezi ženami navzájem. Základní roli přitom v zážitcích hrál nejen věk, ale i přístup a povaha jednotlivých novinářek.

V hlavě mi svítil varovný alarm, že půjde vesměs o kňourání nad tím, jak to mají ženy v žurnalistice těžké a náročné. Pravda je, že mají. Bez diskuse. A Novinářky vám názorně a konkrétně vysvětlí jak, proč, jak se tomu postavily, s čím konkrétně musely bojovat, co jim pomohlo, co vůbec, co si z toho odnášejí a co by případně udělaly jinak, kdyby měly tu možnost. Mluví otevřeně, bez přetvářky, každá svým stylem. Nebudu nikoho vypichovat nebo naopak hanět. Některé rozhovory se mi četly lépe, jiné hůře. Některé mě zajímaly a jiné pro změnu celkem nebavily. Jenže to se odvíjí od názorů a životních postojů každého z nás.

Linda Bartošová odvedla výbornou práci a přinesla knihu, po které se jen zaprášilo. Ve fyzické formě je na mnoha místech vyprodaná a chystá se dotisk. Chválím ji pro nezaujaté povídání zprostředkované čtivou formou. Rozhodně bych netvrdila, že jde o čtení pouze pro ženy. Vůbec ne. Právě naopak. Je tu jakési poselství o tom, jak to chodí v prostředí, které je náročné, zajímavé, ovlivňuje neuvěřitelné množství lidí, nese s sebou celou řadu rizik i věcí, které by vás třeba nikdy nenapadly. Média mají moc a nakouknout pod pokličku je lákavé. A tak tuto exkurzi napříč novinářským spektrem také beru – informativní a čtivé čtení.

Počet stran:  ebook ve formátu epub 241

Na eshopu Palmknihy.cz můžete aktuálně pořídit ebook za 234,- Kč. Knihu vydalo nakladatelství CPress (patřící pod Albatros Media) v roce 2022.




2 komentáře:

  1. Na knihu se hrozně moc těším, doufám, že se k ní brzy dostanu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak budu zvědavá, co na ni řekneš a jak se bude líbit :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)