sobota 7. května 2022

Recenze - K. Scott: Šíleně bohatý


Když obálka klame tělem!

Respektive obrázkem! Česká verze se drží té originální a ano, vsadím se s vámi, že vám evokuje prvoplánovou erotiku. Zda máme vy i já pravdu zjistíme za chvíli. Dalším takovým diskutabilním bodem je, zda jde o jednorázovku či začátek série. A upřímně, zdaleka nekončíme. Kniha Šíleně bohatý je totiž celkem oříšek, že by si na něm i Popelka, zmíněná v anotaci, vylomila zub ;-)

Na pohádky jsem už dávno přestala věřit, takže když se mnou začal v práci flirtovat nový uklízeč nádobí Beck, nedělala jsem si naděje. Obyčejní lidé si na lásku jako trám můžou nechat zajít chuť. Vím, o čem mluvím. Jak bych ale mohla odolat muži, který cituje Jane Austenovou, umí mě rozesmát a je vážně sexy? Skrývá se toho v něm však mnohem víc. Beck je playboy a miliardář s utrápenou duší, který mi chce položit k nohám celý svět. Tohle však není mnohokrát vyprávěný příběh o Popelce a rytíři na bílém koni, jenž zachrání dívku před chudobou. V tomhle příběhu se toho skrývá mnohem víc.

Nekoná se žádný ples, nelouskáme oříšky, nenatíráme schody lepem. Nicméně pohádkové to tedy rozhodně je. Co od Kylie Scott v tomto konkrétním případě rozhodně nečekat? Pikantní erotiku, reálný a ucelený příběh, epilog.

Co naopak dostaneme? Humor, sarkasmus, lehké jiskření, tvrdohlavou hlavní hrdinku, sladkého hlavního hrdinu, ich formu, žádné střídání pohledů (čili vyprávění děje jen z pohledu hlavní ženské postavy), nadrženost, intriky, rodinné trable.

„…Ale vážně – co to s těmi záchodky je, že probouzejí v lidech to nejhorší? Proč se nemůžeme vyčůrat a jít? Musím ovšem přiznat, že jejich výrazy, když si mě všimly, za to stály. Vím jistě, že bych je dokázala hravě sejmout, jsem ovšem dáma a tak se nebudu na záchodcích s nikým rvát. Jane Austenová by na mě byla pyšná…“

A teď to pojďme vzít nějak komplexněji, ať je v tom jasno. Šíleně bohatý je milá pohádka o servírce, kterou ještě před prvním rande požádal (možná z legrace, možná ne) o ruku uklízeč nádobí. Anotace už vám vyslepičila to další a já k tomu můžu dodat následující: Alice do toho vlítla po hlavě. Z jejího neustálého slintání nad Beckovými svaly, rukama, tetováním, očima, zadkem… čímkoli, mi po určité době slušně cukalo oko. Beck byl oproti ní zdrženlivější, opatrnější, ale taky pěkný lhář a místy trochu ťuňťa poznamenaný podmínkami, ve kterých vyrůstal.

Pokud zůstaneme u podobnosti s Popelkou, nemáme tu zlou nevlastní matku a sestry, ovšem nezoufejte! Dostaneme Beckovu ultra snobsky zákeřnou babičku, jeho manipulativní ex plus hned dva bratry a jednu drzou sestru (která mě bavila tak moc, že bych si přála samostatnou knihu jenom o ní). A tím se dostáváme k dalšímu. Někde je Šíleně bohatý označován coby standalone (jednorázovka), ovšem děj (respektive konec), označení na goodreads.com, jakož i sám přebal, na kterém stojí „Připravujeme další díl série“, naznačují něco jiného.

Ovšem i kdyby na další díl nedošlo, svět se nezboří, protože závěr je udělaný dostatečně uspokojivě. Kylie Scott napsala takovou lehkou a zamilovanou pohádku pro puritány aneb když se vám nechce číst postelové scény, ale stačí vám jiskření a vzájemné pošťuchování, budete tady happy jak dva grepy. Ano, ono na ten sex nakonec dojde, ale ani potom to není nic extra pikantního a šťavnatého, u čeho je potřeba se červenat a co by bylo rozmáznuto na xy stran.

„…„V jednadvaceti jsme dostali přístup ke svým svěřeneckým fondům,“ prozradí mi. „Což je dřív než jiní. Táta vyhlásil soutěž, kdo z nás dokáže svůj fond lépe investovat a vydělat nejvíc.“

„Matías měl pravdu. Vaším rodinným mottem by vážně měly být ambice a soutěživost.“

„Hlavně to nezapomeň přeložit do latiny. Když budeme za nabubřelé snoby, dostaneme body navíc.“…“

Celá kniha se nese v oparu luxusu, intrik, až absurdního utrácení, rodinné zášti, problémů, lží, konfliktů. Přesto jsem po dočtení spokojená, protože to bylo zase něco jiného. Děj utíkal, byl zajímavý, i když mě Alice svým louděním a dotíráním trošku štvala. Beck byl zase chvílemi nevýrazný a až zakřiknutý, což je taky celkem osvěžující oproti jiným postavám. Shrnula bych to jako čtivou a něžnou romantickou pohádku, která se dobře čte. Obsahuje slušně vykreslenou celou řádku charakterů a postav, které děj oživují a přidávají na zajímavosti. Je to sice naivní až na půdu, nereálné, že by se jeden zjevil a obálka mate, protože polonahé chlapisko na posteli prostě evokuje sex, ale co už. Zazvonil zvonec a pohádky je konec, alespoň prozatím. S Kylie Scott jsem se setkala poprvé a myslím, že ne naposledy. Číselné hodnocení kolísá někde mezi 3,5 a 4. Mít 3,75, tak ho dám, jenže nemám, proto zaokrouhlíme.

Rok vydání: 2022 (rok vydání originálu 2020)

Série: Rich, první díl

Počet stran: 360

Překlad: Zuzana Ľalíková(poznámka – pokud máte oblíbeného překladatele či překladatelku, na webových stránkách Baronetu máte možnost snadno a rychle si zobrazit knihy právě podle tohoto kriteria!)

Protože horlivě podporuji nakupování knih přímo u vydavatelů, tady máte odkaz na eshop Baronetu, kde můžete pořídit jak ebook, tak klasickou knihu za výhodnější cenu!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)